Iransk efterretningstjeneste planlægger attentat på dansk grund

PET-chef oplyser, at truslen om et angreb fra iranske spioner i Danmark ikke er »elimineret«.

Finn Borch Andersen, chef for PET, ved pressemødet i København tirsdag. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Den gigantiske politiaktion, der 28. september lukkede store dele af landet ned, blev sat i værk, fordi en iransk efterretningstjeneste planlagde et attentat i Danmark.

Det oplyser chefen for Politiets Efterretningstjeneste (PET), Finn Borch Andersen, på et pressemøde.

I den forbindelse er en norsk statsborger med iranske rødder 21. oktober blevet anholdt for at have sat »iransk efterretningstjeneste i stand til at virke i Danmark«.

»Der er kort sagt tale om en sag, der handler om en iransk efterretningsvirksomhed, som efter vores opfattelse planlagde et attentat i Danmark,« siger han.

Det var den svenske efterretningstjeneste Säpo, der anholdt den norske statsborger, på begæring fra PET.

Den anholdte er også sigtet for have taget del i forberedelserne til attentatet. Manden nægter sig skyldig. Han er foreløbigt varetægtsfængslet til 8. november.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) kalder planlagt attentat i Danmark for »fuldkomment uacceptabelt«.

»Det er totalt uacceptabelt, at Iran eller enhver anden udenlandsk stat planlægger attentater på dansk jord. Yderligere aktioner mod Iran vil blive drøftet i EU,« skriver Lars Løkke Rasmussen på engelsk på Twitter.

»Faktisk er det svært at beskrive, hvor alvorlig en sag det er,« lyder det fra Anders Samuelsen, der tilføjer:

»Regeringen vil reagere over for Iran.«

Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofod Poulsen kalder situationen dybt alvorlig.

»Det er voldsomt skræmmende. Og helt grotesk. Jeg er dybt, dybt forstemt,« siger Peter Kofod Poulsen og roser Politiets Efterretningstjeneste for endelig at give befolkningen klar besked om, hvad der lå bag den historisk store politiaktion, der lukkede Sjælland af fredag 28. september.

»Jeg synes, det er positivt, at PET kommer ud af busken og fortæller omverdenen, hvad der er sket – det har vi efterlyst,« siger Peter Kofod Poulsen.

Finn Borch Andersen understreger, at risikoen stadig eksisterer, selv om en mand er fængslet.

»Det gør naturligvis ikke, at truslen er elimineret,« siger han.

Også Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) fordømmer Iran for at stå bag et attentat.

»I Danmark står vi vagt om vores demokrati, vores frihed og vores tryghed. Gennem dygtigt efterretningsarbejde har PET anholdt en norsk statsborger af iransk oprindelse (...) Der er tale om en meget usædvanlig og meget alvorlig sag. Denne sag er fuldstændig uacceptabel, og det vil regeringen gøre helt klart over for Iran,« skriver han i en skriftlig kommentar.

Ifølge PET er målet for attentatet en gruppe på tre herboende iranere, som bor i Ringsted. Iranerne menes at være en del af ASMLA.

ASMLA står for Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz. Gruppen kæmper for, at et område i Iran bliver selvstændigt.

Og beskyttelsen af dem bliver der ikke skruet ned for, siger Finn Borch Andersen:

»Der vil fortsat være behov for omfattende sikkerhedsforanstaltninger omkring de pågældende personer.«

I arbejdet har PET udover assistancen fra Säpo, også fået hjælp fra sin norske pendant, PST.

»Vi står med en usædvanlig og efter vores opfattelse meget alvorlig sag. Vi har med en iransk efterretningstjeneste at gøre, der planlægger et angreb på dansk grund.«

»Det siger sig selv, at det under ingen omstændigheder er noget, vi kan eller vil acceptere,« lyder det fra Finn Borch Andersen.

Dagens udmeldinger fra PET kommer bag på tidligere operativ chef i PET, Hans Jørgen Bonnichsen.

»Det overraskende er, at PET går ud og siger, at det er en iransk efterretningstjeneste, der står bag,« siger han.

»Noget af det, som altid har betydning for PETs arbejde, er forholdet til fremmede magter, fordi man kan risikere, at det eskalerer en situation, der kan få handelsmæssige og diplomatiske konsekvenser. Der skal derfor være meget stærke grunde til, at man navngiver en potentiel gerningsmand.«

Jaleh Tavakoli, der er talskvinde for Frit Iran, er rystet.

»Det er fuldstændig uhørt. Vi ved nu, at Iran reelt har været i gang med planlægning af attentat i Danmark, det er fuldstændig uacceptabelt. Jeg synes, det skal udvikle sig til en diplomatisk krise. Man har tidligere set, at præsestyret har slået folk ihjel fra oppositionen i flere europæiske lande, for at vise deres magt,« siger Jaleh Tavakoli.

/ritzau/ har bidraget til denne artikel.