Hvorfor går tennisspillere i poloshirts?

Relationen mellem tennis og mode er ikke noget nyt fænomen. Nogle brands er født af tennissporten - andre hægter sig på.

Lacoste logo. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lacoste:

De fleste forbinder navnet Lacoste med den klassiske poloshirt, der blev synonym med 80'er-yuppierne og sidenhen er holdt i live her til lands af et strandvejssegment, der kaster sig ud i et fashion statement ved at slå den bløde krave op, som var den en Burberry trenchcoat - en såkaldt Hellerup-krave.

Men det hele begyndte med den franske tennislegende René Lacoste, en af De Fire Musketerer, der dominerede tennissporten i 1920erne og 30erne.

René Lacoste fik broderet en krokodille på brystet af sin tennisblazer, og mens blazeren blev skrottet, fulgte krokodillen (eller alligatoren?) med, da Lacoste i 1929 lancerede en mere behagelig spilledragt herunder tennistrøjen, der dog hurtigt blev adopteret af polospillere, som fandt den mere behagelig at spille i end deres hidtidige trøjer. Derfor spiller tennisspillere i "poloshirts".

René Lacoste døde i 1996.

Fred Perry:

Sammen med Dr. Martens snørestøvler og Ben Sherman-skjorter var Fred Perry-poloshirten en fast bestanddel af skinhead-uniformen i især 1980erne - før dem satte 1960ernes mods den klassiske poloshirt sammen med parkacoats, Clarks Wallabees ruskindssko og Vespa scootere.

Fred Perry poloshirten har laurbærkranse broderet på brystet og består sædvanligvis af en grundfarve brudt af en eller to tynde striber i andre farver på kraven og ved ærmerne. Trøjen er de senere år blevet mainstream, men det hele begyndte i tennisverdenen.

Engelske Fred Perry vandt otte grand slam-turneringer og var den første, der vandt alle fire titler. Han trak sig tilbage i 1939 og lancerede trøjen i 1952 i et forsøg på at gøre René Lacoste kunsten efter - hvilket lykkedes, må man sige.

Fred Perry døde i 1995.

Ralph Lauren:

Det var lidt af en gøgeunge, der tog plads i reden, da amerikanske Ralph Lauren i 2006 købte sig ind i det ærkeengelske Wimbledon-mesterskab, den mest eksklusive og traditionsrige af grand slam-turneringerne.

Ralph Lauren klædte hele holdet af Wimbledon-ansatte på fra bolddrenge i poloshirts til linjedommere og dommere i mørkeblå blazere. Den klassiske Ralph Lauren poloshirt er fra 1972 og har en polospiller på hesteryg broderet på brystet, men det forhindrede ikke adgang til Wimbledons græsbaner.

"Money talks, bullshit walks," som man siger - også i tennisverdenen.

Ralph Lauren er 72 år.