»Hvis man har stjerner nok på skulderen, så kan man ikke røres«

Forløbet bag svindelsagen i Forsvarsministeriet vækker stadig større fortørnelse i Folketinget. Efter flere måneders hemmeligholdelse viser dokumenter, at departementschef Thomas Ahrenkiel personligt har fået tilsendt oplysninger om problemet i årevis.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) var kaldt i samråd om indkøbsforholdene i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse på Christiansborg i december 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

»Det er en departementschef, som åbenlyst har svigtet sit ansvar.«

Det siger Anne Valentina Berthelsen, forsvarsordfører for SF, efter at Berlingske mandag har dokumenteret, at Forsvarsministeriets departementschef adskillige gange gennem flere år har haft lejlighed til at sætte sig ind i den svindelsag, der for et halvt år siden detonerede for rullende kameraer i ministeriet.

12 gange siden 2016 har Thomas Ahrenkiel personligt modtaget e-mail, mødematerialer og sagsnotater, dels om den generelle risiko ved dobbeltroller i indkøb på forsvarsområdet, dels om en rapport, der specifikt advarede om svindelrisiko i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse (FES).

»Uanset, om departementschefen har negligeret at læse sine mails eller ikke taget sagen alvorligt, så har han svigtet sit ansvar,« siger SFs Anne Valentina Berthelsen.

To tidligere ansatte i FES er nu politianmeldt sammen med tre andre personer, og sagen er under efterforskning af Bagmandspolitiet.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har under stor offentlig bevågenhed friholdt Thomas Ahrenkiel for konsekvenser af sagen, og efter sommerferien rykker han til en ambassadørpost i Berlin.

»Jeg synes, at der er et problem, når en departementschef, der så åbenlyst har svigtet sit ansvar, får lov til bare at blive siddende, indtil der viser sig en post i Berlin, som han kan skibes afsted til. Man sender et signal til offentligheden om, at hvis man har stjerner nok på skulderen, så kan man ikke røres,« siger Anne Valentina Berthelsen.

Bent Bøgsted (DF) og Anne Valentina Berthelsen (SF), her i forbindelse med et samråd om Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, er blandt de forsvarsordførere, der har fulgt sagen tæt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix.

Slipper ikke for konsekvenser

Også hos Dansk Folkeparti bliver forløbet mødt med hovedrysten.

»Jeg mener, at forsvarsministeren skulle have taget konsekvensen og ryddet op i sit departement, da sagen opstod. Det gjorde hun ikke; hun stolede på departementschefen. Der mener jeg, at hun har handlet forkert. Hun skulle have taget det opgør med det samme,« siger forsvarsordfører Bent Bøgsted.

»Der er blevet skjult noget for forsvarsministeren, og måske endda den tidligere forsvarsminister. Det er noget, der ikke burde finde sted,« siger han.

Forsvarsministeriet har iværksat en undersøgelse hos Kammeradvokaten, som skal belyse, om der er grundlag for at placere et tjenstligt ansvar hos FES såvel som hos Forsvarsministeriets departement. Advokatundersøgelsen ventes at lande i august 2020.

Bent Bøgsted understreger, at Thomas Ahrenkiels exit til Tyskland ikke skal medføre, at han slipper for videre påtale i sagen. Samme melding lød for nylig fra Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm.

»Det er da belejligt at forsvinde til udlandet, mens man er i søgelyset herhjemme. Men det er afgørende, at hans ansvar i svindelsagerne i Forsvaret stadig bliver undersøgt til bunds. Ansvaret forsvinder ikke, selv om han har skiftet job,« sagde hun for nylig til B.T.

Hos Venstre afventer forsvarsordfører Lars Christian Lilleholt resultatet af advokatundersøgelsen og vil indtil da ikke forholde sig til sagen.

»Vi afventer, at undersøgelsen er gennemført. Vi bliver forhåbentlig klogere på hele sagen, når den undersøgelse lander,« siger han.