Harmløs operation kan føre til uhelbredelig kræft

En ellers harmløs livmoderoperation giver årligt en lille gruppe kvinder uhelbredelig kræft. Lægerne informerer ikke kvinderne om risikoen, hvilket er i strid med loven.

ARKIVFOTO af operation. Fold sammen
Læs mere
Foto: flemming krogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For omkring én procent af patienterne fører en ny type operation for muskelknuder på livmoderen til en voldsom spredning af kræftcellerne og dermed døden.

Men lægerne informerer ikke de omkring 800 kvinder, der årligt gennemgår operationen, om risikoen, og det er i strid med sundhedsloven, skriver Dagens Medicin.

»Det er manglen på information, der er det værste. Patienterne er blevet frataget muligheden for at bruge en viden om risiko for spredning af kræft til at vælge indgrebet fra. Lægerne har truffet beslutningen for dem. Det er formynderi,« siger Anders Krarup-Hansen, overlæge og sarkomspecialist på onkologisk afdeling på Herlev Hospital, til Dagens Medicin.

Men det er altid et åbent spørgsmål, hvornår lægen skal informere om sjældne risici, mener formanden for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi (DSOG), overlæge Kresten Rubeck Petersen fra Odense Universitetshospital, med henvisning til, at risikoen for, at den ny operationstype fører til uhelbredelig kræft formodentlig er mindre end én procent.

»Vi informerer altid om, at vi mener, det er en fredelig knude. Når vi generelt vælger ikke at orientere om risikoen for, at fibromet kan indeholde kræftceller, er det, fordi det forekommer så sjældent,« siger han til fagbladet og tilføjer, at man fra DSOGs side ikke har aktuelle overvejelser om at komme med anbefalinger om patientinformation på området, da det ifølge DSOG bør være op til den enkelte afdeling og den enkelte læge at vurdere.

Den såkaldte morcellationsteknik er indført på baggrund af positive erfaringer i udlandet og har kun været anvendt i Danmark de seneste år, skriver Dagens Medicin.