Han er kåret til Årets tv-vært otte gange: Nu er han færdig på skærmen

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Opdateret: Vi skrev tidligere, at der var 7.947 nye smittede med coronavirus i Danmark. Det er en fejl. Det korrekte tal er 1.992. Vi beklager.

Godmorgen og velkommen til dagens overblik, hvor Berlingske har samlet en række af dagens vigtige nyheder og historier, så du kan gå velinformeret ud i verden. Eller blive indendørs – det er jo coronatid, og sneen skulle angiveligt falde over det meste af landet.

Vi skal blandt andet runde både udland og indland. I Danmark kan vi i dag se frem til en dag, hvor nye restriktioner træder i kraft. Denne gang er det et hævet afstandskrav og et sænket forsamlingsforbud. Vi skal også besøge politikkens verden, hvor en beslutning om ikke at udskyde et afgørende møde i Støjberg-sagen deler vandene. I udlandet skal vi forbi USA, hvor delstaten Georgia står over for et afgørende valg.

Men inden vi når så langt, skal vi først have et kig på de seneste coronatal. De ser således ud:

 • Bekræftede smittede i Danmark: 172.779 (1.992 nye smittede det seneste døgn)
 • Antal indlagte: 942 (22 færre end dagen før)
 • Antal indlagte på intensiv: 141 (85 i respirator)
 • Antal døde i Danmark: 1.420  (31 flere end dagen før)
 • Antal bekræftede smittede på verdensplan: 86.385.273
 • Antal dødsfald på verdensplan: 1.868.421

Læs mere om de danske tal her og de internationale tal her.

Han er kåret til Årets tv-vært otte gange – nu er han færdig på skærmen

Den kendte tv-vært Jes Dorph-Petersen er fortid på skærmen – i hvert fald på TV 2 – som konklusion på en intern advokatundersøgelse, som TV 2 igangsatte i efteråret 2020.

I efteråret 2020 overvejede TV 2 at fjerne ham fra skærmen, fordi det gennem en advokatundersøgelse af arbejdsforholdene på stationen var kommet frem, at han i to tilfælde for 18 og 20 år siden opførte sig krænkende overfor to journalistpraktikanter. Ifølge Politiken blev Jes Dorph selv bekendt med kanalens overvejelser i november.

Otte gange er Jes Dorph-Petersen blevet kåret til årets tv-vært af Billed-Bladets læsere, og har været en af kanalens mest fremtrædende profiler.

Til Politiken udtaler Jes Dorph-Petersen i et langt interview, at han ikke genkender væsentlige dele af anklagerne mod ham,

I Politiken bliver han spurgt:

Har du nogensinde fysisk tvunget dig til sex eller fået sex gennem trusler eller løfter til kvinder om, at de kunne opnå noget, hvis de gik i seng med dig?

»Nej!«.

Vil der efter denne artikel være andre kvinder, der står frem og fortæller noget om dig?

»Efter min bedste overbevisning nej. I den her tid kan man aldrig sige aldrig, men jeg vil sige, det gør der ikke. Nej, det gør der ikke«.

Læs hele historien her.

Privathospitaler vil hjælpe til i coronakampen: »Vi kan bidrage«

Presset på hospitalerne har den seneste tid udviklet sig så kraftigt, at flere regioner har været nødt til at aflyse og udskyde operationer og planlagte behandlinger for i stedet at behandle coronapatienter.

Derfor vil de store privathospitaler ind i kampen og behandle de patienter, hvis behandlinger er blevet udskudt. Det skriver Berlingske.

»Vi kan bidrage og vil, efter dialog med regionerne, kunne levere på de områder, hvor man har et behandlingsbehov. I for eksempel Region Hovedstaden er det en ret betydelig merkapacitet, vi har til rådighed, og som vi kan byde ind med,« siger administrerende direktør hos Aleris-Hamlet Michael Gram Kirkegaard.

Ifølge sekretariatschef i de private sundhedsaktørers organisation, Sundhed Danmark, er man i samarbejde med Danske Regioner i gang med at finde ud, hvad der findes af ledig kapacitet i den private sektor, som kan sættes ind i den aktuelle situation.

Læs hele historien her.

I dag træder nye restriktioner i kraft – stigende kritik af regeringens kurs

I går kunne regeringen igen melde nye restriktioner ud til danskerne, som i dag træder i kraft og indtil videre varer til 17. januar.

Sundhedsmyndighederne har hævet risikoniveauet til niveau fem, fremover må maksimalt fem personer forsamle sig i det offentlige rum, og afstandskravet hæves til to meter. Dertil kom Mette Frederiksen med en række andre anbefalinger, som blandt andet at begrænse social aktivitet.

På trods af, at de politiske partier i høj grad har bakket op om restriktionskursen, ulmer en stigende kritik af regeringen for ikke at bruge mere energi på eksempelvis smitteopsporing og for en vag politik i forhold til brud på isolation og test.

Ifølge Per Larsen, sundhedsordfører for De Konservative, er man kommet for sent i gang med at opruste smitteopsporingen.

Samme holdning finder man hos Henrik Dahl, sundhedsordfører for Liberal Alliance, og Liselott Blixt, sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, der begge peger på, at smitteopsporingen er for ringe, og at man burde have været bedre til at inddæmme smitten.

Læs hele historien her.

Senatsvalg i Georgia: Resultat ventes i dag

I dag ventes resultaterne fra gårsdagens senatsvalg i delstaten Georgia at tikke ind.

I går stemte vælgerne i delstaten nemlig ved to omvalg til Senatet. Det skyldes, at ingen af kandidaterne ved valget i november opnåede mere end 50 procent af stemmerne.

98 af de 100 pladser i Senatet er allerede fordelt. Der mangler kun de to fra Georgia. Lige nu er stillingen 50-48 i Republikanernes favør.

Da de sidste to pladser kan blive afgørende, bliver det spændende at se, om det er Republikanerne eller Demokraterne, der får flertal i Senatet.

I USA skal lovgivning godkendes af begge kamre i Kongressen, før lovene kan vedtages – hvis demokraterne derfor vinder valget i Georgia kan Joe Biden gennemføre sin politik. Hvis Republikanerne vinder mindst et af de to Georgia-valg, fastholder partiet magten i Senatet.

Du kan læse meget mere om, hvad valget i Georgia kan betyde i denne artikel af Berlingske.

Støjbergs bisidder bad om at få udskudt afgørende møde – nu deler beslutning vandene

Vi skal videre til sagen om adskillelse af asylpar. I sidste uge anmodede Inger Støjbergs (V) bisidder, advokat Nicolai Mallet, et særligt folketingsudvalg om at få udskudt et afgørende møde i sagen – bisidderen bad om en udskydelse på tre dage, så han kunne færdiggøre sit høringssvar for Inger Støjberg. Det skriver Berlingske.

Men Nicolai Mallet fik kun udskudt mødet, hvor to uafhængige advokater skal tage stilling til grundlaget for en eventuel rigsretssag, en enkelt dag.

Beslutning deler nu vandene blandt udvalgets medlemmer.

Spørger man De Konservatives gruppeformand og medlem af udvalget, Mai Mercado (K) er det bekymrende, at Støjbergs bisidder ikke er blevet mødt med mere imødekommenhed.

Anderledes ser det ud hos Enhedslisten og Radikale. Rosa Lund, der er Enhedslistens retsordfører og medlem af udvalget, mener, at hun i den konkrete sag ingen grund har til bekymring for Inger Støjbergs retssikkerhed. Samme toner lyder fra De Radikales retsordfører og medlem af underudvalget, Kristian Hegaard.

Du kan få alle perspektiver med i artiklen her.

Det sker i dag

 • Fra i dag sænkes forsamlingsforbudet til fem, og afstandskravet hæves til to meter. Indtil videre varer restriktionerne frem til den 17. januar.
 • Et underudvalg i Folketinget mødes for at diskutere advokaters vurdering af en eventuel rigsretssag mod tidligere udlændingeminister Inger Støjberg (V). Det foregår i Grundlovsværelset på Christiansborg 9.30-10.30.
 • I dag er det helligtrekongersdag, som markerer afslutningen på de traditionelle tolv juledage.
 • EUs vaccineagentur EMA mødes i dag, hvor det forventes at godkende coronavaccinen fra Moderna. Dernæst skal EU-Kommissionen formelt godkende brug af vaccinen i EU-landene, hvilket ventes at ske kort tid efter.
 • Klokken 14 opdaterer Statens Serum Institut sin opgørelse over antallet af personer, der er smittet med coronavirus i Danmark, hvor mange smittede der har mistet livet, samt hvor mange der er indlagte.