Embedsmænd i to myndigheder under Forsvarsministeriet vidste allerede i slutningen af marts, at de respiratorer, som Danmark i april tilbød Italien, var ubrugelige til patienter med covid-19.
Det viser en korrespondance, som Berlingske har fået aktindsigt i.
Korrespondancen fandt sted 27. marts – eller 12 dage før regeringens udmelding om bidraget til det nødstedte italienske sundhedssystem 8. april.
27. marts skrev en sagsbehandler fra Forsvarskommandoen til sin overordnede på baggrund af en melding fra Sygehus Sønderjylland i Sønderborg, at Forsvarets Weinmann-respiratorer »ikke kan anvendes til corona patienter«. En medarbejder fra Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) deltog også i korrespondancen.
Som Berlingske har beskrevet, fandt en anden udveksling mellem Forsvarskommandoen og FMI sted tidligt om morgenen 8. april og dokumenterer, at embedsmændene kendte til problemet.
Korrespondancen fra marts viser altså, at embedsmændene vidste besked om respiratorerne langt tidligere, end hvad der hidtil har været offentligt kendt.
Dybt frustrerende og fuldstændigt uforståeligt
Ikke desto mindre præsenterede hele tre ministre de gamle respiratorer som en del af den danske håndsrækning til Italien næsten to uger senere.
»Danmark vil altid hjælpe vores venner og allierede,« proklamerede udenrigsminister Jeppe Kofod (S), flankeret af forsvarsminister Trine Bramsen (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S).
Både han og Trine Bramsen har oplyst, at de først 12. april, fire dage efter deres udmelding, blev bekendt med, at respiratorerne var ubrugelige til patienter med covid-19.
»Det er selvsagt dybt frustrerende og fuldstændigt uforståeligt, at den her viden tilsyneladende har været til stede, uden at jeg som udenrigsminister er blevet gjort opmærksom på det,« siger udenrigsminister Jeppe Kofod, som siden måtte indkassere en næse fra Folketinget for sagen, i en skriftlig kommentar til Berlingske.
Må ikke holde ministre i mørket
De nye oplysninger er kontroversielle, fordi embedsmænd er bundet af den såkaldte sandhedspligt. Den indebærer dels, at embedsmænd ikke må bidrage til, at en minister vildleder Folketinget eller offentligheden. Men den indebærer også, at embedsmændene ikke må se passivt til, mens en minister afgiver vildledende oplysninger.
»En central del af embedsmændenes pligter er at advare, hvis ministeren er på vej til at vildlede offentligheden,« forklarer Sten Bønsing, professor i forvaltningsret på Juridisk Institut ved Aalborg Universitet.
Forsvarsminister Trine Bramsen betegnede onsdag forløbet som stærkt kritisabelt.
Mens Forsvarskommandoen og FMI 27. marts var klar over, at respiratorerne ikke kunne bruges til patienter med covid-19, er det ikke givet, at de to myndigheder på dette tidspunkt vidste, at respiratorerne ville indgå i det danske tilbud til Italien. Det forhold er ikke nævnt i e-mail-korrespondancen om respiratorernes anvendelighed.
Pligtforsømmelse
Det står imidlertid klart, at embedsmændene om morgenen 8. april – samme dag som det danske tilbud til Italien – har været fuldstændigt klar over, at Danmark var i færd med at tilbyde Italien ubrugelige respiratorer. Det spillede ingen rolle, fordi Udenrigsministeriet »formentlig kun tænker i signalværdi«, skrev en chef i Forsvarskommandoen. En udlægning, som ministeriet har afvist.
»Hvis embedsmændene har været informeret om, at respiratorerne var tiltænkt Italien og ubrugelige til formålet, er situationen straks mere alvorlig. Så må man ikke lade sin minister gå ud med misvisende oplysninger,« siger Per Nikolaj Bukh, professor ved Aarhus Universitet og forsker i offentlig ledelse.
Hvis embedsmænd undlader at gribe ind, mens en minister har kurs mod vildledning af offentligheden, er der tale om en tjenesteforseelse, som alt efter sagens grovhed kan være strafbart efter straffelovens paragraffer om pligtforsømmelse.
Berlingske har bedt både Forsvarskommandoen og FMI om at kommentere sagen, men ingen af de to myndigheder ønsker at svare på spørgsmål.
Forsvarsministeriets overordnede departement oplyser til Berlingske, at man først 9. april – dagen efter tilbuddet til Italien – blev bekendt med, at respiratorerne var ubrugelige til patienter med covid-19.
Forsvarskommandoen besluttede onsdag at indlede en undersøgelse af sin egen ageren i forløbet.