Forældre kræver sikkerhedsseler i skolebusser

I en lang række kommuner er det ikke lovpligtigt med seler til børn i skolebusserne. Men det skal laves om, mener forældreorganisation og trafiksikkerhedsordfører.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom det formentlig var sikkerhedsseler, der reddede flere børnehavebørn under et voldsomt trafikuheld i Nordsjælland tirsdag eftermiddag, er der intet krav om, at skolebørn skal være fastspændt under kørslen.

Og det er at udsætte børnene for unødig fare, mener skolebørnenes forældreorganisation og Socialdemokraternes trafiksikkerhedsordfører.

- Nu har vi set, at det er en god ide, at have seler i busser til børn. Så lad os lære af de ulykker og få sat de seler i, siger Mette Hagensen, næstformand i forældreorganisationen Skole og Forældre, til Radio 24syv.

Ved at ringe rundt til flere kommuner har Radio 24syv fundet frem til, at mange kommuner ikke kræver, at der er seler til de børn, der tager skolebussen hver dag.

Midttrafik driver skolebusruter for cirka 10 jyske kommuner. Og langt de fleste af deres skolebusser har ikke sikkerhedsseler til børnene. Blandt andre Horsens, Odder, Skanderborg, Ringkøbing-Skjern og Struer kommuner.

- Det skyldes, at der ikke er nogen af kommunerne, der har bedt os om at montere sikkerhedsseler i skolebusserne. Derfor er hovedparten af skolebusserne uden seler. Men såfremt en kommune ville stille krav om seler, så ville vi selvfølgelig sørge for det, siger udbudsmedarbejder i Midttrafik Thomas Mikkelsen.

Kun to af de kommuner, som Radio 24syv har været i kontakt med, har stillet krav til deres busselskaber om seler til børnene - nemlig Varde og Middelfart kommuner.

Der er ingen lov om, at der skal være seler i skolebusser. Og hvis kommunerne ikke selv kan finde ud af det, så vil Socialdemokraterne tvinge dem til det:

- Det overrasker mig meget, at skolebørn ikke er spændt fast i skolebusserne. I første omgang vil jeg se, om kommunerne selv kan få klaret problemet, men jeg er villig til en lovændring, hvis det er det, der skal til, siger trafiksikkerhedsordfører for Socialdemokraterne, Jan Johansen, til Radio 24syv.