Flertal: Frygten for H1N1 er overdrevet

Danskernes bekymring for en influenzaepidemi ligger på et meget lille sted. Et markant flertal har stor tillid til myndighedernes håndtering af H1N1.

Fold sammen
Læs mere
Foto: Heinz-Peter Bader / REUTERS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om Danmark står ved foden af en omfattende H1N1-epidemi, der kan tvinge over en million danskere under dynen, er befolkningen langt fra bekymret ved udsigten til en sygemelding. Ifølge en ny meningsmåling, som Gallup har lavet for Berlingske Tidende, mener 80 procent af de adspurgte, at truslen for influenza H1N1 er »overdrevet« eller »stærkt overdrevet«. I en tilsvarende måling i juli svarede 72 procent, at truslen var overdrevet.

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, mener at sundhedsmyndighederne generelt har håndteret H1N1 godt og har styr på situationen. Om det store antal danskere, der mener at truslen for en dødbringende epidemi er overvurderet, siger han:

»Folk har endnu ikke oplevet, hvordan influenzaen vil folde sig ud. Om fire fem uger vil tallene se anderledes ud, tror jeg. Folk har en sund evne til at fortrænge, hvad der kan ske,« siger Allan Randrup Thomsen.

Ifølge Else Smith, der er forebyggelseschef i Sundhedsstyrelsen, hænger danskernes holdning sammen med, at myndighederne fra begyndelsen har været meget åbne omkring virussen.

»Når folk næsten dagligt støder på det i medierne, får de en fornemmelse af, at det er noget meget særligt. Men det har ikke været farligt. Blot alvorligt på en almindelig måde,« siger Else Smith.

Gallup-målingen understreger også, at befolkningen stadig har stor tiltro til det H1N1-beredskab, som sundhedsmyndighederne har sat op. 79 procent har enten »i høj grad« eller »i nogen grad« tillid til, at sundhedssystemet kan håndtere den nye influenza. I juli lå den tilsvarende tiltro på 86 procent.

Myndighederne har netop reduceret sin skøn for, hvor mange, der vil blive ramt af influenza H1N1. Ifølge den nyeste prognose vil et sted mellem 550.000 og 1,1 million danskere blive smittet inden for de kommende måneder. Til gengæld forventer Statens Serum Institut, at næsten halvdelen af danske børn vil blive ramt.

Rundt omkring i landet arbejder virksomheder og kommuner på højtryk for at implementere og følge de detaljerede beredskabsplaner, der skal være med til at forhindre smittens spredning.