Endnu engang bliver der sagt nej til Palæstinas Plads i København

At kalde et område for »Palæstinas Plads« i København er en vigtig sag for SF, men partiet stemte heller ikke for det seneste af en efterhånden lang række forslag. En plads i København får dog med al sandsynlighed et nyt navn.

Pladsen, der ses i baggrunden, har tidligere gået under navnet Basargrunden i daglig tale. Nu får den et nyt navn, men det bliver ikke den gamle traver af et forslag: Palæstinas Plads. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi har været her før, men heller ikke denne gang har der været opbakning til navngivningen af en Palæstinas Plads i København, der for nogle partier har udviklet sig til noget nær en mærkesag.

Det afgjorde Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune mandag eftermiddag.

Der var tale om pladsen foran Nørrebro Station i København N, der står og mangler et navn. Indtil videre har den i folkemunde heddet »Basargrunden«. Afgørelsen faldt i Teknik- og Miljøudvalget på navnet Mimers Plads, som Borgerrepræsentationen på et senere tidspunkt skal godkende.

Men Palæstinas Plads var også i spil, og det har navnet været ad adskillige omgange i tidens løb. Alternativet, Enhedslisten og Radikale Venstre var ved gårsdagens møde fortalere for, at Palæstina skulle lægge navn til pladsen.

SF stemte imod

I juni i år levede håbet for et mindretal af partierne på Københavns Rådhus, for at Israels Plads i Indre København skulle ligge side om side med en plads opkaldt efter Palæstina. Forslaget blev stillet af forhenværende Alternativet-borgmester Niko Grünfeld. Det blev ikke til noget.

Dengang var der dødt løb i Borgerrepræsentationen – og dermed ikke et flertal – for navneskiftet.

SF stemte for en del af forslaget, som lød, at »Borgerrepræsentationen pålægger Vejnavnenævnet at udarbejde et oplæg, der sikrer et nyt byrum, som skal navngives Palæstinas Plads«.

Den skulle bare ikke ligge ved Israels Plads, mente SF.

DF er tilfreds

Nu fik partiet chancen igen på Basargrunden, men heller ikke her, mente SF at Palæstinas Plads skulle ligge, fortæller medlem af teknik- og miljøudvalget Klaus Mygind (SF):

»Vi stemte også for Mimers Plads, og det gjorde vi på baggrund af høringen. Vi havde forskellige diskussioner om navngivningen,« siger han.

I høringssvaret indgik Nørrebro Lokaludvalg, som oplyser, at det har lavet en borgerpanelundersøgelse og et opslag på Facebook, og at der samlet set kom over 10.000 tilbagemeldinger, hvoraf et flertal foretrak Palæstinas Plads. De fleste kom imidlertid fra folk, der ikke bor på Nørrebro, og at udfaldet derfor blev til fordel for »Mimers Plads«.

Dansk Folkepartis medlem af Teknik- og Miljøudvalget, Finn Rudaizky, er godt tilfreds med udfaldet.

»Jeg er tilfreds, for det er også det, som befolkningen ude i området helst vil have, at den skal hedde. Det passer ind. Vi skal passe på, at de navne, vi giver gader og stræder i København, har relation til København og ikke til ens udenrigspolitiske holdninger,« siger han.

Burde Israels Plads så hedde Israels Plads?

»Det er en speciel historie, fordi det er en tak fra staten Israel for at have reddet jøder under Anden Verdenskrig. Det kommer fra en historisk verdensbegivenhed, så den falder lidt udenfor,« siger Finn Rudaizky.

Håbet er ikke dødt

Ifølge Klaus Mygind fra SF imødekommer området på Nørrebro en hel del af kriterierne for, hvor det kunne give mening at lægge en Palæstinas Plads. Bare ikke helt:

I juni tog I stilling til, at det skulle undersøges, om en anden plads end ved Israels Plads kunne navngives efter Palæstina –hvorfor ville pladsen ved Nørrebro Station ikke være et oplagt sted?

»Det ville det sådan set også, men der er også en mening i, at vi laver en høring og får en indstilling fra navneudvalget om processen. Det, synes jeg, er en fornuftig måde at lande den på. For mig er det også vigtigt, at der er en nogenlunde konsensus omkring navne,« siger Klaus Mygind.

Man kommer vel ikke udenom, at Palæstinas Plads for nogle vil anses for kontroversielt, så hvis der skal være en konsensus, er håbet om en Palæstinas Plads så ikke dødt?

»Nej, det er det ikke. Med den protokolbemærkning, vi støttede i går, var vi enige om, at det skulle vi holde i live. Vi skal bare have en bredere opbakning til det end den, vi havde i går,« siger han:

»Basargrunden, som den også bliver kaldt, er et område, hvor der er mange beboere med palæstinensisk baggrund, og på den måde kunne det være oplagt. På den anden side kan man sige, at det måske også ville være kontroversielt.«

Er en Palæstinas Plads en vigtig sag for SF?

»Ja, det er det. Derfor arbejder vi videre med at finde en plads. Det synes jeg er en vigtig ting, men jeg vil også arbejde for, at der er en god opbakning til det.«