Det var utrolig tæt – ja faktisk dødt løb – da København torsdag aften stemte om Palæstinas Plads

Men udfaldet er klart: Heller ikke i denne omgang får København en plads opkaldt efter Palæstina.

Når København har en Israels Plads, bør den også have en Palæstinas Plads, mener Niko Grünfeld fra partiet Frie Grønne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har været foreslået før, men det har aldrig været så tæt på at blive til virkelighed som torsdag aften. Resultatet er dog klart: Der bliver ikke et område i København ved navn Palæstinas Plads.

Torsdag aften stemte Borgerrepræsentationen om netop det forslag, og det var stillet af forhenværende Alternativet-borgmester Niko Grünfeld fra partiet Frie Grønne, som mener, at en sådan plads ville være solidarisk med det palæstinensiske folk.

»Vi har mange forskellige pladser. Vi har Asiatisk Plads, Amerikas Plads, Oslos Plads og Israels Plads. Konflikten mellem Israel og Palæstina er blusset op igen, og der synes jeg bare, at det ville være et sindssygt stærkt signal fra København at være solidarisk med det palæstinensiske folk og opkalde en ny plads efter Palæstina,« sagde han torsdag til Berlingske.

Torsdag skrev Berlingske, at afstemningen så ud til at blive en gyser – og det blev den.

26 stemte for, mens 26 stemte imod, og én undlod at stemme. Dermed kunne forslaget ikke mønstre et flertal.

I forslaget var der også en anden del, som gik på muligheden for at give navnet Palæstinas Plads til halvdelen af Israels Plads i Indre By.

Her stemte 21 for og 31 imod, mens én undlod at stemme.

Torsdag var Dansk Folkeparti ellers helt sikre på, at der ville være flertal for afstemningen, sagde borgerrepræsentationsmedlem Finn Rudaizky (DF).

Han var nemlig af den opfattelse, at Socialdemokratiet ville stemme for, og det var bestemt ikke noget, han fandt tilfredsstillende.

»Det vil indebære, at vi i København skal have nogle helt nye kriterier for tildelingen af gadenavne. Hvad, hvis der kommer et forslag om, at der skal være en Hitlers Plads, ISIS Plads eller en gade opkaldt efter ayatollahen i Iran. Hvor går grænsen henne,« sagde han i går til Berlingske.

Socialdemokratiet ville imidlertid ikke stemme for, fortalte partiets gruppeformand på rådhuset, Susan Hedlund.

»Vi stemmer imod. Forslaget står på en bruttoliste, og hvis Vejnavnenævnet finder en egnet plads og synes, at det skal navngives Palæstinas Plads, så er vi ikke som sådan imod det,« sagde hun.

Mette Annelie Rasmussen, medlem af Teknik- og Miljøudvalget for Radikale Venstre, ærgrer sig over udfaldet af afstemningen:

»Jeg synes, det er rigtig ærgerligt, at forslaget om en Palæstina Plads ikke blev vedtaget,« siger hun:

»Der var jo lagt op til, at det ikke nødvendigvis skulle være Israels Plads, der skulle deles i to, men at der skulle findes en ny plads. Det havde været stort og inkluderende af København, hvis der havde kunnet findes plads til det. Det er ærgerligt, at nogle har stirret sig blind på, at det skulle være en deling af Israels Plads.«

I 2009 foreslog Enhedslisten, at den nordøstlige del af Israels Plads blev omdøbt til Palæstinas Plads.

»På trods af at tostatsløsningen er den erklærede politik for både Danmark og det internationale samfund, har København ingen Palæstinas Plads,« lød det i 2009 fra partiet.

Dengang påpegede Enhedslisten, at Israels Plads fik sit navn mindre end et år efter besættelsen af Gaza og Vestbredden. Opkaldte man en del af pladsen efter Palæstina, ville det ifølge Enhedslisten i 2009 skabe »balance i regnskabet«, men heller ikke dengang blev det stemt igennem.