Et mulehår vil i aften afgøre, om København får en »Palæstinas Plads«

Nogle mener, at det vil være særdeles kontroversielt, men København kan efter i aften få et område ved navn »Palæstinas Plads«. Politikerne på rådhuset er delt på midten, men en lille håndfuld kan komme til at få det sidste ord.

Når København har en Israels Plads, bør den også have en Palæstinas Plads, mener Niko Grünfeld fra partiet Frie Grønne på rådhuset. Forslaget er stillet før, men er nu tættere end nogensinde på at blive til virkelighed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Måske får København inden længe en ny plads med et navn, som flere finder kontroversielt, da Borgerrepræsentationen på rådhuset i aften skal stemme om, et område skal komme til at hedde »Palæstinas Plads«.

Men noget tyder på, at der skal skal tages målfoto, for det ser ud til at blive særdeles tæt løb.

Tidligere i dag skrev Dansk Folkepartis medlem af Borgerrepræsentationen, Finn Rudaizky, på Facebook, at han mente, at løbet var kørt, da Socialdemokratiet har planer om at stemme for.

»Det vil indebære, at vi i København skal have nogle helt nye kriterier for tildelingen af gadenavne. Hvad hvis der kommer et forslag om, at der skal være en Hitlers Plads, ISIS Plads eller en gade opkaldt efter ayatollahen i Iran. Hvor går grænsen henne?« siger han til Berlingske, og skulle nogen være i tvivl, er Dansk Folkeparti stærkt imod forslaget.

S: Vi er ikke imod, men vi stemmer ikke for

Men at Socialdemokratiet vil stemme for, har Finn Rudaizky ikke ret i. Det fortæller Socialdemokratiets gruppeformand på rådhuset, Susan Hedlund.

»Vi stemmer imod. Forslaget står på en bruttoliste, og hvis Vejnavnenævnet finder en egnet plads og synes, at det skal navngives 'Palæstinas Plads', så er vi ikke som sådan imod det,« siger hun.

Vejnavnenævnet ligger under Københavns Kommune og er det officielle organ for navngivning af veje, pladser og parker i København.

»Et sindssygt stærkt signal«

Forhenværende Alternativet-borgmester og nuværende medlem af partiet Frie Grønne, Niko Grünfeld, er manden bag forslaget.

At døbe et område »Palæstinas Plads« vil for ham at se være en mulighed for at anerkende det palæstinensiske folk.

»Vi har mange forskellige pladser. Vi har Asiatisk Plads, Amerikas Plads, Oslos Plads og Israels Plads. Konflikten mellem Israel og Palæstina er blusset op igen, og der synes jeg bare, at det ville være et sindssygt stærkt signal fra København at være solidarisk med det palæstinensiske folk og opkalde en ny plads efter Palæstina,« siger han.

Selv stemmer han i sagens natur for, og det står han til at gøre side om side med Enhedslisten, Radikale Venstre, Alternativet og SF, som vil stemme for en del af forslaget.

Forslaget er nemlig delt i to. Første del lyder, at »Borgerrepræsentationen pålægger Vejnavnenævnet at udarbejde et oplæg, der sikrer et nyt byrum, som skal navngives Palæstinas Plads«.

Den anden del lyder, at det skal sikres, at »Palæstinas Plads« bliver navnet af halvdelen af den nuværende Israels Plads. Den del er SF ikke med på, men partiet bakker op om den første del.

Løsgængere kan blive afgørende

Samlet set er der 27 mandater på rådhuset, som står til at stemme for, mens 27 melder, at de vil stemme imod – det er Dansk Folkeparti, De Konservative og Socialdemokratiet.

De Konservatives borgerrepræsentationsmedlem Helle Bonnesen siger til Berlingske, at partiet »står helt fast«, og kaldte det i et indlæg i avisen for »en hån mod historien«, hvis man opkaldte en del af Israels Plads efter Palæstina.

Efter alt at dømme bliver det op til Borgerrepræsentationens tre løsgængere: Tidligere socialdemokrat Kasandra Behrndt-Eriksen, tidligere Venstre-mand Kåre Traberg Smidt,og tidligere Venstre-mand Peter Dits Christensen.

Berlingske forsøger fortsat at få en kommentar fra de tre løsgængere, som efter alt at dømme kommer til at råde over de afgørende stemmer.

Fordelingen af stemmer kan dog også tippe til en af siderne, hvis nogle af Borgerrepræsentationens medlemmer melder afbud ved mødet i aften, og der ikke bliver fundet en suppleant.