København har Israels Plads: Nu vil et parti på rådhuset navngive halvdelen af den »Palæstinas Plads«

Borgerrepræsentationen i København skal tage stilling til et nyt vejnavn, der af nogle vil være anset som kontroversielt. Palæstinas Plads skal fremover være en realitet i København, hvis det står til partiet Frie Grønne.

Legepladsen på Israels Plads i København. Partiet Frie Grønne foreslår, at der enten oprettes en ny plads, eller at halvdelen af Israels Plads får navnet »Palæstinas Plads«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt (arkivfoto)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Snart skal borgerrepræsentationen i Københavns Kommune tage stilling til et nyt vejnavn, der i nogles øjne vil blive anset som kontroversielt.

Det er partiet Frie Grønne med den forhenværende Alternativet-borgmester Niko Grünfeld, der har stillet forslaget om, at København fremover skal være hjemsted for »Palæstinas Plads«.

Palæstina betegner området ved Middelhavets østkyst, der omgives af Libanon, Syrien, Jordan og Egypten. Området er ikke et internationalt anerkendt land, men ligger i Israel – hvilket er roden til den mangeårige konflikt mellem befolkningsgrupperne af palæstinensere og israelere.

At sige at forholdet mellem Palæstina og Danmarks allierede, Israel, er konfliktfyldt, er nærmest en underdrivelse.

Ikke desto mindre mener partiet Frie Grønne på Københavns Rådhus, at halvdelen af Israels Plads, som grænser op til Ørstedsparken i Indre By, bliver døbt Palæstinas Plads. En anden mulighed er ifølge partiet at oprette et helt nyt område under navnet Palæstinas Plads.

»Tiden er nu inde til at udvise solidaritet med det palæstinensiske folk og få navngivet Palæstinas Plads i København,« står der i medlemsforslaget:

»Frie Grønne mener, at København skal gå forrest med et sameksistenssymbol og anerkende Palæstina som stat ved at navngive Palæstinas Plads i København.«

Det vil være et »afgørende vigtigt« signal om, at København er en mangfoldig og solidarisk by, skriver Frie Grønne.

Israels Plads fik sit navn som en gestus over for Israel i 1968 i anledning af 25-året for jødeforfølgelsen, skriver partiet i medlemsforslaget, og samme gestus bør man i København også give til det palæstinensiske folk.

Forslaget er ikke helt nyt. Det er nemlig blevet bragt på banen før, dog uden at at blive vedtaget.

I 2009 foreslog Enhedslisten, at den nordøstlige del af Israels Plads blev omdøbt Palæstinas Plads.

»På trods af, at tostatsløsningen er den erklærede politik for både Danmark og det internationale samfund, har København ingen Palæstinas Plads,« lød det i 2009 fra partiet.

Dengang påpegede Enhedslisten, at Israels Plads fik sit navn mindre end et år efter besættelsen af Gaza og Vestbredden.

Omdøbte man en del af pladsen efter Palæstina, ville det ifølge Enhedslisten i 2009 skabe »balance i regnskabet«.