E-mail afslører: Forsvarsministeriet undersøgte selv svindelsag i november – men fandt ingen »ulovlige forhold«

Allerede i november foretog Forsvarsministeriets Interne Revision en undersøgelse af den samme sag i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, som nu har ført til sønderlemmende kritik fra Rigsrevisionen og politianmeldelse af to medarbejdere.

Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i Hjørring er blevet omdrejningspunkt i en alvorlig sag om manglende kontrol og mulig svindel med styrelsens indkøb. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den sag om mulig svindel, der de seneste dage har martret Forsvarsministeriet, blev allerede i november undersøgt af Forsvarsministeriets egen kontrolmyndighed, uden at ministeriet fandt nogen ulovligheder. Det viser en række e-mail, som Berlingske har fået indsigt i.

Ministeriets interne konklusion kom blot to uger før, at Rigsrevisionen i fredags afleverede sin beretning, som afdækkede både manglende kontrol med indkøbene og potentielle lovbrud i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. To medarbejdere i styrelsen er blevet politianmeldt for svindel i forbindelse med Rigsrevisionens undersøgelse.

Rigsrevisionen retter alvorlig kritik mod kontrollen med styrelsens indkøb, som åbner for en »høj risiko for fejl og svig«.

En risiko, som altså har vist sig ikke blot at være teoretisk. De to politianmeldelser af Ejendomsstyrelses medarbejdere drejer sig om den konkrete sag, som fik whistlebloweren Karsten Ravnsgaard til at gå til Rigsrevisionen, da han som økonomiansvarlig i Søndergaard El blev opmærksom på, at noget var helt galt i Ejendomsstyrelsen. Sagen involverer kort fortalt potentielt forfalskede underskrifter og regninger for elindkøb med fiktive priser.

Ved siden af den sag er fem personer, herunder to tidligere ansatte i styrelsen, lige nu tiltalt i en sag om bestikkelse fra 2016.

Ministeren holdt i mørket

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) fortalte fredag, at hendes eget ministerium har kendt til problemer i Ejendomsstyrelsen i månedsvis, uden at hun er blevet orienteret om sagen. Hun blev først personligt orienteret natten til torsdag.

Og flere e-mail dokumenterer altså nu, at Forsvarsministeriet i november selv har undersøgt den samme sag uden at finde nogen ulovlige forhold.

E-mail fra souschef i Forsvarsministeriets Interne Revision

»Undersøgelsen har ikke afdækket ulovlige forhold, men med den formodede fremgangsmåde, som du har skitseret for de potentielle overtrædelser, så vil overtrædelserne heller ikke fremgå af Forsvarsministeriets systemer.«


Karsten Ravnsgaard har nemlig foruden sin henvendelse til Rigsrevisionen været i direkte dialog med Forsvarsministeriets Interne Revision. 7. november indvilgede han i at hjælpe Forsvarsministeriets Interne Revision med at komme til bunds i sagen.

»Forsvarsministeriet har både en interesse i at afdække, om Forsvarsministeriets midler er blevet misbrugt, og om vores medarbejdere har foretaget ulovligheder, regelbrud eller på anden måde har opført sig uhensigtsmæssigt. Forsvarsministeriets Interne Revision er derfor blevet bedt om at foretage en intern undersøgelse af denne sag. Derfor værdsætter jeg, at du har sagt ja til at orientere mig om din viden i forhold til sagen,« skriver souschef John Terp fra Forsvarsministeriets Interne Revision i en e-mail til Karsten Ravnsgaard 7. november i år.

Det er Karsten Ravnsgaard, der har udleveret de pågældende e-mail til Berlingske.

Ingen ulovlige forhold, men …

To uger senere, 22. november, lå resultatet fra Forsvarsministeriets Interne Revision klar:

Undersøgelsen »har ikke afdækket ulovlige forhold« i sagen. Det viser en anden e-mail fra Forsvarsministeriets Interne Revision til Karsten Ravnsgaard. Souschef John Terp understreger imidlertid også, at ministeriets bogholderisystem ikke er indrettet sådan, at det er muligt at finde de ulovlige forhold.

»Undersøgelsen har ikke afdækket ulovlige forhold, men med den formodede fremgangsmåde, som du har skitseret for de potentielle overtrædelser, så vil overtrædelserne heller ikke fremgå af Forsvarsministeriets systemer,« skriver souschef John Terp i en e-mail 22. november.

Bare to uger senere har Rigsrevisionens undersøgelse afdækket flere potentielle ulovligheder i sagen. De to medarbejdere er fortsat politianmeldt i sagen.

»Statsrevisorerne kritiserer skarpt, at Forsvarets indkøb på vedligeholdelsesområdet er forvaltet i strid med gældende regnskabsregler og ikke lever op til helt basale krav om registrering, dokumentation og kontrol af indkøb,« udtaler statsrevisorerne, som holdt pressemøde i Provianthuset i København fredag 6. december. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Panden mod muren

Dermed har Forsvarsministeriets Interne Revision løbet panden mod muren på grund af det samme problem, som Rigsrevisionen efterfølgende har beskrevet: Nemlig at dokumentationen i Ejendomsstyrelsens indkøb »enten er mangelfuld, misvisende eller ikke eksisterende«.

Som Berlingske skriver mandag, har Forsvarsministeriets Interne Revision i mindst halvandet år advaret internt i ministeriet om selve risikoen for, at den slags svindelsager kunne opstå.

E-mailkorrespondancen belyser også et andet interessant forhold, nemlig at sagen var under efterforskning af Midt- og Vestjyllands Politi allerede 7. november, da Forsvarsministeriets Interne Revision indledte sin undersøgelse af sagen. Politiets efterforskning af sagen har været sat i bero, mens Forsvarsministeriet undersøgte sagen.

Da Forsvarsministeriets Interne Revision ikke kunne konkludere noget entydigt om sagen, genoptog politiet efterforskningen.

Søndergaard El, hvor Karsten Ravnsgaard var ansat, har mandag afvist at have haft kendskab til svindel.

Berlingske har bedt Forsvarsministeriet om en forklaring på sagen. Men ministeriet vil ikke tale om sagen, før ministeriets egen interne undersøgelse ligger klar i løbet af denne uge, oplyser ministeriets presseafdeling.