Whistleblower: Chef ignorerede mine advarsler om fup

To ansatte i Forsvarets Ejendomsstyrelse er angiveligt blevet anholdt, efter at Rigsrevisionen har afsløret frit spil for svindel med millioner af kroner. Medarbejderne skulle i flere år have bestilt varer og tjenesteydelser uden andres indblanding.

Whistlebloweren og den revisoruddannede Karsten Ravnsgaard er årsagen til, at Rigsrevisionen har iværksat en stor undersøgelse af Forsvarets regnskaber. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Ernstved Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Whistlebloweren Karsten Ravnsgaard opdagede som økonomiansvarlig i et byggefirma, at noget var helt galt med Forsvarets regnskaber. I firmaet, der havde Forsvarets Ejendomsstyrelse som kunde, fandt han gennem længere tid den ene fejl efter den anden. Nu er Karsten Ravnsgaard årsagen til, at Rigsrevisionen har iværksat en stor undersøgelse af Forsvarets regnskaber.

Til Berlingske fortæller han, at hans chef ignorerede hans advarsler om, at noget var helt galt med regnskaberne.

»Der kom mange indkøbsordrer op mod jul, og transaktionerne blev stadigt mere omfangsrige. Jeg sagde til min chef, at han skulle få det stoppet, men han nægtede og ville ikke høre på mig,« siger Karsten Ravnsgaard, der er uddannet revisor og ikke længere arbejder i byggefirmaet.

Karsten Ravnsgaard

»Når jeg hver dag kommer ned i mine børns daginstitution og ser, hvordan de kæmper for at få det hele til at hænge sammen, krænker det mig som samfundsborger, at der ikke er bedre styr på de skattekroner, vi betaler til et system.«


To ansatte i Forsvarets Ejendomsstyrelse skulle ifølge Ritzau være blevet anholdt, efter at Rigsrevisionen foreløbig har afsløret frit spil for svindel med millioner af kroner. Medarbejderne skulle i flere år have bestilt varer og tjenesteydelser uden andres indblanding.

Styrelsen er med et budget på knap to millioner kroner ansvarlig for alle Forsvarets bygge- og anlægsprojekter samt driften af alle Forsvarets bygninger. Ifølge Ritzau er der foretaget ransagninger i sagen. De to ansatte er mistænkt for at have benyttet sig af hullerne i systemet, skriver Altinget.

Hvor var kontrolinstanserne

»Som samfundborger blev jeg krænket, da det gik op for mig, hvor alvorligt det var, og hvor stort omfanget var. Jeg har i et tidligere revisionsjob lært, at jeg skal lytte til min mavefornemmelse, når jeg mener, at noget er galt, og det gjorde jeg også i dette tilfælde. Det er en kæmpe lettelse, at jeg har fået informeret Rigsrevisionen. De skal have ros for at have informeret mig løbende i sagen. Nu har jeg det sådan, at andre må udrede, hvad der er sket og finde ud af det videre forløb. Jeg har fået ansvaret væk fra mine skuldre og har ikke et sekund fortrudt, at jeg gik videre med sagen, selv om det personligt har været et ekstremt hårdt forløb over meget lang tid, også for min familie,« siger Karsten Ravnsgaard til Berlingske.

Han er stadig vred over, at der er en styrelse, »som overhovedet ikke har styr på pengene«.

»Kontrolmæssigt er der noget, som tilsyneladende overhovedet ikke fungerer. Når jeg hver dag kommer ned i mine børns daginstitution og ser, hvordan de kæmper for at få det hele til at hænge sammen, krænker det mig som samfundsborger, at der ikke er bedre styr på de skattekroner, vi betaler til et system. Det er min egen antagelse, at der efterhånden er sparet så meget i det offentlige, at det er gået ud over kontrolinstanserne, som jo er et helt afgørende grundlag for, at vores system kan fungere. Med alle de besparelser på kontrolinstanser bliver det åbenlyst, hvor meget der kan snydes og bedrages.«

Ifølge Ritzau har Rigsrevisionen undersøgt en lang række indkøb foretaget af medarbejderne i Forsvarets Ejendomsstyrelse. Her er der fundet brud på almindelige regnskabsregler i 75 procent af indkøbene. Foruden den manglende kontrol af bestilling, levering og betaling, er der også blevet betalt for varer og tjenesteydelser, som ikke er blevet leveret.

»Der mangler bedre IT-systemer til kontrolfunktionerne. Men alle steder er der blevet sparet ind til benet, og resultaterne ser vi nu. Jeg tror, at det kommer til at vise sig mange andre steder,« siger Karsten Ravnsgaard og fortsætter:

»Jeg har gjort, hvad jeg kunne, og det er en god følelse. Som borger vil jeg gerne være med til at stoppe den slags her og nu.«