»Nu har jeg været statsrevisor i over 20 år, og jeg har aldrig været ude for noget lignende«

Statsrevisorerne rejser usædvanlig alvorlig kritik af fejl og manglende kontrol i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Fem personer er lige nu tiltalt i en sag om bestikkelse og mandatsvig af særlig grov karakter. Og endelig har Forsvarsministeriets Interne Revision kendt til sagen i månedsvis, uden at forsvarsminister Trine Bramsen blev informeret.

Statsrevisorerne i form af Henrik Thorup (DF), Klaus Frandsen (R), Villum Christensen (LA), Frank Aaen (EL), Britt Bager (V) og Flemming Møller Mortensen (S) holder pressemøde i Provianthuset i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Statsrevisorernes formand læste beretningen om problemerne i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, nåede han ikke længere end til side 27, før han med egne ord var chokeret over de forhold, der blev opremset.

»Ganske enkelt. Jeg har aldrig været ude for noget lignende. Nu har jeg været statsrevisor i over 20 år, og jeg har aldrig været ude for noget lignende, og det er så rystende. Derfor er det også en skarp kritik, for det er vi nødt til at gøre,« fortalte Henrik Thorup (DF), formand for Statsrevisorerne ved fredagens præsentation af rapporten om Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse er blevet omdrejningspunkt i en alvorlig sag om mulig svindel og bestikkelse. Rigsrevisionen har afdækket alvorlige fejl og manglende kontrol med indkøbene hos styrelsen, som ifølge Rigsrevisionen medfører en høj risiko for fejl eller svindel.

Og risikoen har hurtigt vist sig ikke at været teoretisk. Lige nu er fem personer tiltalt af Midt- og Vestjyllands Politi i en sag om bestikkelse og mandatsvig af særlig grov karakter.

Bestikkelse for 1,8 millioner

De tiltalte omfatter to tidligere ansatte hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, en tidligere ansat i en entreprenørvirksomhed og to selvstændigt erhvervsdrivende. Anklageskriftet omfatter ikke mindre end 450 forhold og bestikkelse for op mod 1,8 millioner kroner.

De politisk valgte statsrevisorer udtaler deres kritik på baggrund af Rigsrevisionens undersøgelser. Og i sagen om Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse er kritikken ualmindeligt hård.

»Statsrevisorerne kritiserer skarpt, at Forsvarets indkøb på vedligeholdelsesområdet er forvaltet i strid med gældende regnskabsregler og ikke lever op til helt basale krav om registrering, dokumentation og kontrol af indkøb,« udtaler Statsrevisorerne.

Rigsrevisionen har gennemgået 64 vedligeholdelsesprojekter og fundet »helt basale fejl og mangler« i 54 af projekterne. Herunder mangel på intern kontrol.

»Der er således høj risiko for, at der begås fejl, svig og berigelsesforbrydelser, når Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse foretager indkøb på vedligeholdelsesområdet – uden at Forsvarsministeriet efterfølgende kan opdage det,« skriver Statsrevisorerne videre.

Rigsrevisionens undersøgelse blev udløst, da en whistleblower i foråret fortalte Rigsrevisionen om ulovligheder i styrelsens køb af vedligeholdelsesydelser.

Afgav urigtige oplysninger til Rigsrevisionen

»Statsrevisorerne kritiserer skarpt, at Forsvarets indkøb på vedligeholdelsesområdet er forvaltet i strid med gældende regnskabsregler og ikke lever op til helt basale krav om registrering, dokumentation og kontrol af indkøb,« udtaler Statsrevisorerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Problemerne i sagen begrænser sig imidlertid ikke til Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Forsvarsministeriet har svigtet sit ansvar som overordnet myndighed i sagen, dels for at sikre, at den underliggende styrelse overholder reglerne, og dels for at videreformidle de i ministeriet kendte problemer til Rigsrevisionen rettidigt.

»Statsrevisorerne kritiserer, at Forsvarsministeriet på dette område ikke har levet op til sit ansvar for at tilrettelægge regnskabsvæsenet og kontrollere, at reglerne overholdes. Statsrevisorerne finder det utilfredsstillende, at ministeriet ikke i tide har underrettet Rigsrevisionen om konstaterede uregelmæssigheder,« skriver Statsrevisorerne.

Endelig har Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse undervejs i Rigsrevisionens undersøgelse afgivet urigtige oplysninger. Blandt andet har Rigsrevisionen fået at vide af styrelsen, at arbejdsopgaver er blevet gennemført i helt andre år, end de reelt blev. Dermed har styrelsen gjort sig skyldig i lovbrud, påpeger Statsrevisorerne:

»Statsrevisorerne finder det helt uacceptabelt, at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i flere tilfælde har givet Rigsrevisionen ufuldstændige og urigtige oplysninger. Statsrevisorerne påtaler, at dette er i strid med lov om revisionen af statens regnskaber m.m., paragraf 12.«

Loven siger, at Rigsrevisionen kan forlange af enhver offentlig myndighed at få udleveret oplysninger af betydning for udførelsen af sin undersøgelse.

Rasende minister: Mit ministerium har kendt til problemer

»Jeg ved, at der har været kendskab til sagen gennem noget tid. Derfor sidder jeg og savner den samme indsigt i sagen. Det har jeg bedt om at få – meget hurtigt,« fortalte forsvarsminister Trine Bramsen (S) til Berlingske fredag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har nu sendt et rejsehold af sted til Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i Hjørring for at komme til bunds i sagen. Rejseholdets konklusion skal senest ligge klar om to måneder. Den bliver afgørende for, om der også skal foretages en ekstern granskning af sagen.

Det viser sig imidlertid også, at Forsvarsministeriets Interne Revision har kendt til problemer i Ejendomsstyrelsen i flere måneder, uden at Trine Bramsen er blevet informeret om sagen.

»Jeg ved, at der har været kendskab til sagen gennem noget tid. Derfor sidder jeg og savner den samme indsigt i sagen. Det har jeg bedt om at få – meget hurtigt,« fortalte Trine Bramsen til Berlingske fredag.

Sagen kan derfor også få personalemæssige konsekvenser i Forsvarsministeriet:

»Jeg kan ikke afvise, at den kan få personalemæssige konsekvenser i alle led,« siger Trine Bramsen.