Danskerne betaler stadig mest for el i EU

Selv om prisen for el i de danske hjem er faldet igen i år, betaler vi stadig den højeste pris i EU for vores strøm. Det skyldes, at vi har europarekord i elbeskatning, fortæller direktøren i Dansk Energi.

ARKIVFOTO. På trods af, at der er sket et fald i elpriserne herhjemme, har Danmark stadig den europæiske rekord i elpriser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ligesom sidste år oplever danskerne i år lavere elpriser, viser nye tal fra Eurostat. Det står i skærende kontrast til resten af EU, hvor den gennemsnitlige samlede elpris for husholdningerne i de 28 medlemslande igen er steget.

»De lavere danske elpriser viser, at vi producerer el effektivt og på et meget konkurrencepræget marked,« udtaler Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi, i en skriftlig kommentar.

Fra anden halvdel af 2012 til anden halvdel af 2013 er prisen på tværs af EU-landene steget med 2,8 procent, mens der fra 2011 til 2012 var tale om en stigning på seks procent. Samtidig er den danske elpris samlet set faldet med 1,2 procent i de to år.

Tallene dækker dog over store forskelle mellem medlemslandene. Udsvingene går fra en stigning på 22 procent i Estland på bare et år til et fald på 15 procent på Cypern.

Sammenlignet med vores nabolande har de tyske husholdninger oplevet en markant stigning på i alt 15,4 procent fra 2011 til 2013 ifølge Eurostat. Det er især de tyske afgifter, som er steget markant, hvilket afspejler den stigning til betaling af den såkaldte EEG - svarende til den danske PSO - som især de tyske forbrugere betaler.

Ser man på elprisen uden afgifter og moms, viser Eurostats tal, at de danske elselskaber og det nordiske elmarked leverer billig el til de danske husholdningskunder. Faktisk er de danske elpriser blandt de laveste i EU. Alligevel viser Eurostats tal, at det er de danske husholdninger, der sammen med de tyske husholdninger betaler klart mest for deres el i EU. Årsagen til dette er, at husholdningerne i Danmark betaler EUs højeste afgifter for strømmen.

Hvor en norsk husholdningskunde med et årligt forbrug på 4.000 kWh kan nøjes med at betale lige under 1.500 danske kroner i afgifter og moms, koster det den tilsvarende danske husholdning over 5.000 kroner om året til statskassen.

»Danskerne er de mest afgiftsplagede i Europa, når det gælder elafgifter, så derfor mener vi, det er på sin plads også at se på det høje afgiftsniveau, der er på el for privatkunder. 57 procent af elregningen er afgifter, og det er alt for højt,« siger Lars Aagaard.

Til sammenligning udgør afgifter og moms mellem 28 og 35 procent af en privat elregning hos vores nordiske naboer. Imens er gennemsnittet for hele EU 31 procent.