Coronavirus er kommet til Danmark. Det skal du gøre, hvis du får feber eller hoste

Den første dansker er konstateret smittet med covid-19. Men hvad skal du gøre, hvis du bliver syg med hoste eller feber? Hvordan skelner man mellem coronavirus og en almindelig forkølelse? Og hvordan undgår man bedst at blive smittet? Få svarene her.

 
Den første dansker er blevet smittet af coronavirussen. Her er et overblik over situationen. Video: Reuters/ Ida Marie Odgaad. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Coronavirussen kan i mange tilfælde minde om forkølelse eller influenza.

Efter det første bekræftede tilfælde af coronavirus i Danmark er det derfor relevant at vide, hvornår man skal ringe til lægen, hvis man får feber eller hoste.

Først og fremmest er det vigtigt, at man ringer til læge eller vagtlæge og ikke møder op, før man har snakket med lægen, da man ellers kan risikere at smitte andre.

Herunder forsøger vi at samle op på de mest centrale spørgsmål og svar om covid-19:

Hvad er symptomerne på coronavirus?

På staten, regionerne og kommunernes sundhedsportal sundhed.dk står der følgende:

»Symptomerne er som ved influenza med feber (>38 grader C), ondt i halsen og smerter og ømhed i muskler samt hoste. Infektionen går ofte over af sig selv igen. I nogle tilfælde udvikles en livstruende viruslungebetændelse med svær åndenød, brystsmerter og svigt af vitale organer«.

Hvilke symptomer skal man være særlig opmærksom på?

Ifølge sundhed.dk skal nogle bestemte betingelser være opfyldt, før man mistænker coronavirus:

Man skal enten have været i et område med coronavirusudbrud eller inden for 14 dage have været i kontakt med en person, der er smittet med coronavirus. Derudover skal man have feber med en temperatur på over 38 grader.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg får disse symptomer?

Hvis man opfylder de kriterier og tror, man kan være smittet med coronavirus, kan man ringe til egen læge, vagtlægen eller 1813. Og husk at ringe først frem for at møde op uanmeldt.

Hvad gør lægen så?

Hvis der er begrundet mistanke om, at man er smittet med coronavirus, tager lægerne en prøve af sekreter fra luftvejene eller svælget. Prøven bliver herefter analyseret på et laboratorium.

Coronavirus kan ikke behandles med antibiotika, da det ikke er en bakterie, og der er endnu ikke en vaccine. Derfor kan lægerne og sygehusene kun give symptombehandling.

Hvordan smitter det?

»Det smitter ligesom influenza via dråber fra host og nys, eller hvis nogen har nyst i deres hånd og rører ved noget, kan smitten også overføres den vej. Man skal altså være tæt på den smittede, før det smitter,« udtalte overlæge Anders Fomsgaard til Berlingske forleden. Sundhedstyrelsen skriver også, at coronavirus ikke overlever længe på overflader.

GRAFIK

De fleste smittede får milde symptomer

Hvad er risikoen for at blive smittet i Danmark?

Risikoen for at blive smittet i Danmark er fortsat lav.

Der er foreløbig kun ét registreret tilfælde af coronavirus i Danmark, så har man symptomer, der minder om coronavirus, er det stadig mest sandsynligt, at det er almindelig influenza eller forkølelse.

Hvor mange af de smittede bliver alvorligt syge?

Tal fra Kina, der har ubetinget flest sygdomstilfælde, viser, at langt størstedelen (81 procent) af de smittede kun har milde symptomer.

Ifølge Sundhedsstyrelsen vurderer verdenssundhedsorganisationen WHO, at 80 procent af coronavirussmittede ikke vil kræve indlæggelse, mens 15 procent vil have symptomer, der kræver indlæggelse. De sidste fem procent af de smittede vil være så alvorligt syge, at de vil skulle indlægges på en intensivafdeling.

Hvordan undgår man bedst at blive smittet?

De bedste råd til at undgå at blive smittet med coronavirus, og til at undgå at sprede en eventuel smitte er:

  • God håndhygiejne – primært håndvask, evt. hånddesinfektion, hvis hænderne er rene og tørre.
  • Undgå kontakt med personer, der har tegn på forkølelse og/eller luftvejsinfektion.
  • Host eller nys i engangslommetørklæde, alternativt i albuebøjningen.

Det er iøvrigt råd, alle generelt kan bruge til at undgå luftvejsinfektioner, influenza og forkølelse.

Hvordan vasker man bedst sine hænder?

Sundhedsstyrelsen har lagt en video ud på sin Twitter-profil:

Skal man bruge mundbind?

Mundbind gør tilsyneladende ingen forskel i forhold til at undgå smitte. Dog kan det for nogen være en hjælp til at undgå at røre for meget ved munden og næsen, som kan være indgangsveje for smitte.

Hvad med folk, der har været i Italien, skal man undgå kontakt med dem?

Nej, man behøver ikke undgå kontakt med folk, der har været i områder med smitte. De fleste rejsende, der har været i områder med smitte, har stadig en meget lille risiko for at være smittet.

Skal man undgå pasta fra Italien – altså, kan virus smitte via pakker, post eller fødevarer fra udlandet?

Coronavirus overlever ikke længe på overflader, så man behøver ikke være bekymret over hverken De Cecco-pasta eller pakkerne med billige varer fra Wish.

Kan man tage på arbejde, hvis man har været på skiferie i Italien?

Man skal blive hjemme, hvis man føler sig syg, men ellers kan man godt tage på arbejde.

Hvis man har været i et område med smitte, skal man være opmærksom på symptomerne, der er nævnt ovenfor. Hvis man inden for 14 dage, efter man er kommet hjem oplever symptomerne, skal man kontakte egen læge, vagtlæge eller 1813.

Sundhedsstyrelsens hjemmeside kan man finde svar på de mest stillede spørgsmål om coronavirus.

Artiklen er baseret på interviews, Berlingske har foretaget med eksperter og på oplysninger fra Sundhedsstyrelsens hjemmeside og sundhed.dk.