Coronafrygt får flere til at opsøge deres læge. Men de må nøjes med at ringe

Praktiserende læger får et stigende antal henvendelser fra patienter om covid-19 og indskærper nu, at folk skal ringe og ikke dukke personligt op – af hensyn til smitterisikoen. Mange læger har endnu ikke fået det nødvendige beskyttelsesudstyr.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De praktiserende læger modtager et hastigt stigende antal henvendelser fra patienter, som har rejst i coronaramte lande eller været i kontakt med nogle derfra og frygter at have pådraget sig den berygtede covid-19-sygdom.

Det får lægerne til at udtrykke bekymring for, at mange vil vælge at dukke personligt op i konsultationerne, hvor de kan risikere at smitte andre i venteværelset – og i øvrigt også kan komme til at møde en læge, som ikke har det fornødne beskyttelsesudstyr til at håndtere patienter med covid-19-mistanke, oplyser formanden for de praktiserende lægers faglige selskab, DSAM, Anders Beich.

Derfor arbejder lægerne nu på at sætte gang i en oplysningsindsats, hvor budskabet er, at patienterne skal kontakte lægerne pr. telefon og ikke bare møde frem i de lægepraksisser, der har åben konsultation for akutte henvendelser.

»Det smitter ikke i telefonen, men det smitter rigtigt meget, hvis man sætter sig i et venteværelse og venter en time på at komme ind til lægen. Så kan man jo stort set nå at smitte alle dem, der sidder der. Derfor er vores opfordring: Man skal ikke til lægen, man skal ringe til lægen,« siger Anders Beich.

Han oplyser, at der de seneste døgn er kommet flere og flere henvendelser til praktiserende læger fra folk, der har spørgsmål om coronavirus eller på den ene eller anden måde har været tæt på sygdommen.

»Der er en hel masse mennesker, som rejser meget til blandt andet Norditalien, Japan og Sydkorea, og der vil nok komme flere lande til, som er ramt. Hvis de har været der inden for de seneste 14 dage og får almindelige forkølelsessymptomer, skal man henvende sig til en læge – pr. telefon, hvor vi godt vil kunne vurdere, om de reelt har været smitteeksponerede,« siger Anders Beich.

Læger mangler udstyr

I de nye retningslinjer for håndtering af covid-19, som Sundhedsstyrelsen netop har udsendt, understreges det også, at patienter med eventuel coronamistanke hos praktiserende læger, lægevagtsklinikker og akutmodtagelser bør visiteres telefonisk og i givet fald sendes videre til infektionsmedicinske afdelinger på de seks udvalgte hospitaler: Rigshospitalet, Hvidovre Hospital, Aarhus Universitetshospital, Aalborg Universitetshospital, Sjællands Universitetshospital i Roskilde samt Odense Universitetshospital.

Hvis patienter med covid-19-mistanke alligevel møder personligt op hos deres praktiserende læger, betoner Sundhedsstyrelsen også, at der så skal tages en række hygiejniske forholdsregler.

Blandt andet skal de kunne placeres bag en rumadskillelse og kunne få udleveret en såkaldt kirurgisk maske, som de selv skal sætte på.

Men ifølge Anders Beich er der en del læger, som endnu ikke fået udleveret det relevante udstyr fra deres respektive region.

Foruden masker til patienterne har lægen også selv brug for at iføre sig kittel, briller og maske for at beskytte sig.

»Vi har brug for et eller to sæt af den slags udstyr, hvis nogle bliver dårlige og må ned og ligge, mens de er hos lægen. Nogle regioner har udleveret det til en del læger, mens andre regioner er mere sløve i betrækket. Det er lidt et problem,« siger Anders Beich.