Byråd meldt for skattesvindel

Furesø byråd er blevet meldt for købet af 11 ejendomme for en krone pr. styk.

Det tidligere byrådsmedlem i Farum og eksmedlem af Venstres bestyrelse i samme kommune, Lars Wismann, anmelder byrådsmedlemmerne i Furesø Byråd for svindel på op mod 100 millioner skattekroner.

Anmeldelsen er sket til Skat og til Statsforvaltningen i Hovedstaden, som nu skal undersøge, om der er begået ulovligheder i forbindelse med Furesø Kommunes køb af 11 ejendomme fra FIH Erhvervsbank til en pris af en krone pr. styk.

Købet fandt sted i begyndelsen af juli og var afslutningen på en epoke i Farum Kommunes historie, idet ejendommene var en del af de såkaldte sale-and-lease-back-aftaler - også kendt som Farum-modellen.

Anmelderen mener, at kommunen og FIH Erhvervsbank ved at sætte købsprisen for ejendommene til en krone har omgået stempelafgiften på 0,6 procent af ejendommenes værdi.

En afgift, der i dette tilfælde løber op i cirka 11,4 millioner kroner.

- Ved at aftale den kunstigt lave skødesum på 11 kroner har byrådets medlemmer tænkt, at her var en smart måde at unddrage statskassen for en stempelafgift. Det er hævet over enhver tvivl, at denne form for skatteunddragelse er ulovlig, siger Lars Wismann, som i dag stiller op for Borgerlig Liberal Liste.

Ud over anklagerne for omgåelse af Stempelafgiftsloven mener Lars Wismann også, at FIH Erhvervsbank via genvundne afskrivninger slipper for at betale en potentiel skat på omkring 85 millioner kroner.

Men det afvises af FIH Erhvervsbanks direktør, Lars Johansen.

- Vi har aldrig trukket noget fra på de ejendomme. Derfor er der ikke noget genvundet i det, siger Lars Johansen.

Han pointerer, at købet er godkendt af både Skatteministeriet og Indenrigsministeriet.

Da Lars Wismann også har stillet spørgsmål til byrådet, vil borgmester Jesper Bach (V) ikke besvare spørgsmål omkring sagen før ved spørgetiden til næste byrådsmøde i Furesø den 29. august.

Frederiksborg Amts Avis