Borgmester får 14.000 kroner i erstatning for at være blevet blufærdighedskrænket i voldtægtssag

En 30-årig mand er dømt for at have voldtaget en kvinde i en seng, hvor også Københavns teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen, lå. Sidstnævnte blev den 30-årige endvidere dømt for at have blufærdighedskrænket under voldtægten.

Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) er tidligere på måneden vendt tilbage på arbejde efter flere måneders sygeorlov. Billedet er fra 16. september fra et kommunalt rejsegilde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann

En opsigtsvækkende sag om voldtægt i en seng med en københavnsk borgmester og tre andre personer har fundet sin foreløbige slutning.

En sag, der har ført til debat om alt fra straffe for voldtægt til politikeres privilegier og partiers indtægter.

Onsdag har byretten i København besluttet, at en 30-årig mand straffes med et års ubetinget fængsel for 31. marts i år at have voldtaget en kvinde i en seng i en lejlighed på Nørrebro, der tilhører Københavns Kommunes teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen (EL).

Den dømte mand er tidligere bestyrelsesmedlem i Enhedslisten København.

Samtidig er han dømt for at have blufærdighedskrænket Ninna Hedeager Olsen ved at berøre hende på hoften i sengen i forbindelse med voldtægten.

Ud over straffen på et års fængsel blev manden også dømt til at betale erstatning til de to forurettede kvinder samt at betale sagens omkostninger. Ninna Hedeager Olsen får godt 14.000 kroner. Akkurat som han også skal betale en erstatning til den voldtagne kvinde på 30.000 kroner – denne erstatning kan blive højere, når man har et grundigere overblik over hendes sygdomsforløb. Sagens omkostninger beløber sig til 60.000 kroner.

Retten vurderede i forbindelse med voldtægten, at den forurettede kvinde ikke var i en tilstand, hvor hun kunne gøre modstand. Samt at den dømte mand var vidende herom.

Den tiltalte mand valgte umiddelbart efter domsafsigelsen at anke til Østre Landsret med påstand om frifindelse.

»Jeg er ikke tilfreds med resultatet. Det siger sig selv. Min klient og jeg havde forinden talt om, at hvis der skete en domfældelse, ville vi anke med påstand om frifindelse med det samme, og det er det, vi har gjort,« oplyste mandens forsvarer, Hannah Krog, efterfølgende.

Fodbold og fest

Hele sagen begyndte den sidste søndag i marts i en seng i borgmesterens lejlighed.

Dagen forinden havde blandt andet den 30-årige mand og borgmesteren været til fodboldkamp sammen, inden de endte med at holde fest i borgmesterens lejlighed.

Senere gik de på bar sammen, og sammen med to andre bargæster endte de hjemme i borgmesterens seng. Det er i denne seng, at voldtægt og blufærdighedskrænkelse foregik.

Af retssagen har det fremgået, at den 30-årige og Ninna Hedeager Olsen har haft et seksuelt forhold.

Den 30-årige har tidligere oplyst i retten, at de havde arbejdet sammen i et par år, og at de »i månederne inden den fest også indledte et seksuelt forhold«.

Den voldtagne kvinde er lesbisk, men havde på baren kysset med den 30-årige, er det tidligere blevet oplyst i retten.

Den dømte meldte senere sig selv for voldtægt på opfordring fra borgmesteren.

Ifølge mandens forsvarer, Hannah Krog, er det dermed »Ninna, der tager initiativ til denne her sag«, som hun sagde i sin procedure onsdag.

Spørgsmålet for retten har primært været, om den krænkede kvinde som følge af alkohol og træthed ikke var i stand til at sige fra over for manden, da han voldtog hende i sengen med de i alt fire personer.

Og om han dermed var vidende om, at hun ikke kunne yde modstand og sige fra.

Borgmester på orlov

Sagen betød for København Kommunes teknik- og miljøborgmester, at hun i april valgte at gå på orlov. En orlov, der har været genstand for kritik og stor mediebevågenhed.

Ninna Hedeager Olsen skrev 7. april på Facebook, at hun af professionelle årsager var blevet opfordret til at »trække stikket i en kortere periode«. Godt to uger senere, 24. april, sygemeldte hun sig.

I begyndelsen af september meddelte Ninna Hedeager Olsen så, at hun var tilbage i embedet, og fungerer dermed nu atter som teknik- og miljøborgmester i hovedstaden.

Berlingske har tidligere beskrevet, hvordan Ninna Hedeager Olsen i overensstemmelse med reglerne har fået fuld borgmesterløn under sit fravær. Det samme har hendes vikar, Karina Vestergård Madsen.

Berlingske har også beskrevet, hvordan Enhedslisten dermed har fået en markant højere indtægt via partiskat fra de to borgmestervederlag.

Samtidig kunne Berlingske berette, hvordan Ninna Hedeager Olsen også blev afløst af en suppleant i Borgerrepræsentationen, Allan Mylius Thomsen, hvilket dog ikke førte til, at partiet fik yderligere indtægter.

Samtidig har det givet anledning til debat, at der gælder andre regler for sygefravær for borgmesteren og andre politikere end for almindelige lønmodtagere.

Som beskrevet i Berlingske var det i overensstemmelse med reglerne, da Ninna Hedeager Olsen 24. april sygemeldte sig til egen forvaltning med sætningen: »Jeg er sygemeldt minimum en måned fra i dag«.

Siden var Ninna Hedeager Olsen ikke til yderligere samtaler eller skulle give yderligere dokumentation for sit fravær.

Indtil sidst i august, da Borgerrepræsentationens Sekretariat bad Ninna Hedeager Olsen om at aflevere en lægeerklæring.

Som omtalt i Berlingske fremgik det af erklæringen fra hendes egen læge, at hun efter konsultation var blevet erklæret sygemeldt 23. april og forventedes at være uarbejdsdygtig frem til 25. september.

Attesten fra borgmesterens læge var underskrevet 16. august, altså små fire måneder efter at hun meldte sig syg.

Selve sygemeldingen skete via e-mail 24. april – dagen efter første konsultation hos lægen i forbindelse med denne sag.

Borgmester i forklæde på Tunø

Det var angiveligt en mediesag, der fik Borgerrepræsentationens Sekretariat til at bede borgmesteren om at fremvise en lægeerklæring. I sig selv opsigtsvækkende. Borgerrepræsentationen har ikke en eneste gang i løbet af de seneste ti år bedt politikere om at aflevere lægeerklæringer.

Godt tre en halv måned inde i sygeperioden fik øjenvidneberetninger fra en kro på Tunø nemlig sagen til at tage en drejning.

Jyllands-Posten og Ekstra Bladet kunne berette, at teknik- og miljøborgmesteren var gået til hånde på sin venindes kro på Tunø i løbet af sommeren. Borgmesteren havde serveret mad og fadøl, taget imod bestillinger og stået bag baren. Ekstra Bladet kunne sågar bringe et billede af den sygemeldte borgmester iført forklæde.