Her er borgmesterens lægeerklæring efter voldtægtssag: Begrundelsen vækker politisk undren

Den sygemeldte københavnske borgmester Ninna Hedeager Olsens lægerklæring møder kritik fra Dansk Folkeparti.

Ninna Hedeager Olsen fotografet foran Københavns rådhus i oktober sidste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) i Københavns Kommune er efter konsultation hos egen læge sygemeldt fra 23. april og forventes at være uarbejdsdygtig frem til 25. september.

Det fremgår af den lægeerklæring, hun har fået hos sin læge, og som Berlingske har fået aktindsigt i.

Årsagen er angivet som sygdom, og mere end sygdom står der ikke i lægeerklæringen, som Borgerrepræsentationens Sekretariat onsdag bad den sygemeldte borgmester aflevere.

Den skulle, som det hedder, »dokumentere, at hendes fravær er lovligt, dvs. at det skyldes sygdom, som udgør en forhindring for varetagelse af det kommunale hverv«.

Attesten fra borgmesterens læge er underskrevet 16. august, altså små fire måneder efter hun meldte sig syg.

Selve sygemeldingen skete via mail 24. april, dagen efter sin første konsultation hos lægen i denne sammenhæng, med ordene, »jeg er minimum sygemeldt i en måned« til sin egen forvaltning.

Den kortfattede lægeerklæring undrer Carl Christian Ebbesen, der sidder i Borgerrepræsentationen for Dansk Folkeparti (DF).

Han efterlyser mere konkrete svar på, hvornår Ninna Hedeager Olsen vender tilbage for bordenden i Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune.

»Efter at have set lægeerklæringen undrer det mig egentlig, at der ikke er yderligere forklaringer i forhold til årsagen til sygdommen, og om hun har mulighed for at vende tilbage til sit arbejde? Er det stress, er det, hvad der foregår i hendes forvaltning, er det den voldtægtssag, hun har med at gøre, der påvirker hende?« spørger han:

»Det her efterlader nogle spørgsmål, som jeg tror, befolkningen er interesseret i at få besvaret, og derfor synes jeg, hun skal lægge dem på bordet.«

»Det er en uholdbar situation«

Borgmesteren har været sygemeldt efter en sag sidst i marts.

En mand fra Enhedslisten er anklaget for at have voldtaget en kvindelig veninde til Ninna Hedeager Olsen i dennes lejlighed i kølvandet på en fest. Borgmesteren har i den forbindelse oplyst til politiet, at hun selv blev udsat for blufærdighedskrænkelse.

Sagen kommer for retten onsdag i næste uge. Manden er anklaget for såvel voldtægt som blufærdighedskrænkelse.

Ifølge anklageskriftet befølte manden i løbet af dagen 31. marts den sygemeldte og på det tidspunkt sovende eller halvsovende borgmester på bl.a. brysterne, ligesom hun »ufrivilligt«, som det hedder, »blev en del af samlejebevægelserne«, som manden udførte i forbindelse med den påståede voldtægt, fremgår det af anklageskriftet.

Lægeerklæringen er gjort offentligt tilgængelig med Ninna Hedeager Olsens samtykke.

Den vil desuden blive ledsaget af en redegørelse, når den på et møde torsdag aften bliver præsenteret for medlemmerne af Borgerrepræsentationen.

Carl Christian Ebbesen har »tillid til, at Enhedslisten nu træffer den rette beslutning«.

»At de anbefaler hende, at hun trækker sig tilbage fra arbejde eller vælger at fortsætte«.

Er du ved at miste tålmodigheden med hende?

»Det er en uholdbar situation. Vi har en forvaltning, der i forvejen er i knæ med afskedigede chefer, rod i økonomien og myndighedsbehandlingen, uden at man har en chef siddende for bordenden, der kan tage ansvar for at få rettet op på de her ting. Vi har brug for at vide, om Ninna Hedeager Olsen kommer tilbage og passer sit arbejde.«

Her er den lægeerklæring, som teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen i går sendte til Borgerrepræsentationens Sekretariat. Berlingske har fået den på baggrund af en aktindsigt og har valgt at offentliggøre den som dokumentation og for at give borgerne indsigt i baggrunden for borgmesterens sygemelding. Fold sammen
Læs mere

Enhedslisten i København ønsker ikke at kommentere meldingerne fra Carl Christian Ebbesen.

Partiet ønsker heller ikke at svare Berlingske på, hvorvidt det kan have negative konsekvenser for forvaltningen og københavnerne, at det ikke er Ninna Hedeager Olsen, der sidder i borgmesterstolen.

Enhedslisten henviser i stedet til en redegørelse på partiets hjemmeside. I redegørelsen kommenterer Enhedslisten bl.a. de seneste dages mange historier i medierne om, at Ninna Hedeager Olsen under sin sygeorlov har hjulpet til på en venindes kro på Tunø.

 

 

 

ENHEDSLISTEN SKABER KLARHED OM BORGMESTERS OPHOLD PÅ TUNØ