Pernille Skipper oven på borgmestersag: Vi skal af med politikerprivilegier

Enhedslisten vil gerne se på, om man kan lave en model, så reglerne ved sygdom for politikere ligner almindelige lønmodtageres i højere grad. Det sagde Pernille Skipper i dag i forbindelse med partiets sommergruppemøde.

Enhedslistens partileder, Pernille Skipper, fortalte på partiets sommergruppemøde, at man gerne vil se på, om man kan lave en model, så reglerne ved sygdom for politikere ligner almindelige lønmodtageres i højere grad. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På trods af flere spørgsmål om sagen om den sygemeldte teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, Ninna Hedeager Olsen (EL), var det sparsomt, hvad Enhedslistens leder, Pernille Skipper, havde at sige, da hun i dag holdt pressemøde i forbindelse med partiets sommergruppemøde.

Når journalisterne spurgte til den konkrete sag, returnerede partilederen flere gange med forskellige nuancer af formuleringen: »Jeg har ikke indsigt i sagen, jeg har ikke beføjelserne til at udtale mig, og derfor vil jeg ikke udtale mig om det.«

Borgmesteren har været sygemeldt i de seneste knap fire måneder efter en sag, hvor en mand fra Enhedslisten er blevet anklaget for at voldtage en kvinde i Ninna Hedeager Olsens lejlighed natten til 1. april i år. Efterfølgende kom det frem, at borgmesteren har oplyst til politiet, at hun selv var udsat for blufærdighedskrænkelse i den forbindelse.

Borgmesteren har modtaget fuld løn under sin sygemelding uden at fremvise en lægeerklæring eller give yderligere begrundelse, før sagen blev omtalt i medierne. Det er i overensstemmelse med reglerne, der er anderledes for folkevalgte, end de er for almindelige lønmodtagere, og den del ville Pernille Skipper gerne forholde sig til.

»Enhedslisten er et parti, der altid har kæmpet for, at politikerprivilegier er noget, vi skal ud over. Og at politikere skal have nogle forhold, der ikke er dårlige, men som minder meget mere om den almindelige befolknings – det skaber mistillid, hvis de ikke gør det.«

Det er ikke kun borgmesteren selv, der har modtaget fuld løn. Det har hendes afløser, Karina Vestergård Madsen, også, og dobbeltlønningerne har givet anledning til en del debat – ikke mindst fordi Enhedslisten modtager partiskat af begge personers løn.

Arbejde under sygdom

I løbet af denne uge er det kommet frem, at Ninna Hedeager har opholdt sig på en venindes kro på Tunø, hvor hun ifølge kilder, som Jyllands-Posten har talt med, har haft forklæde på, budt velkommen og taget imod bestilling i kroen. Med andre ord tilsyneladende arbejdet under sin sygemelding fra borgmesterposten.

I en intern mail, som Enhedslisten har sendt til medlemmerne i København og nu delt på deres hjemmeside, afvises det, at hun har arbejdet i kroen.

»Ninna har meddelt, at hun ikke har arbejdet, men har boet hos sin gode veninde Christina for at slappe af og komme væk fra København. Ninna har ikke haft forpligtende arbejde på kroen, eller gjort en indsats, man på nogen måde ville give løn for,« står der i mailen.

Under opholdet på Tunø har Ninna Hedeager også været på ølejr, haft besøg af familie og venner samt været til samtaler hos Center for Seksuelle Overgreb og en psykolog, fremgår det endvidere af mailen. Men der står også i mailen, at hun er gået til hånde med det praktiske i kroen de dage, hvor hun har haft overskud til det:

»Det er i høj grad det, der har givet hende ro, kræfter og mod på at vende tilbage. Det har altså ikke forsinket hendes tilbagevenden, men nærmere hjulpet hende hurtigere tilbage.«

To lønninger på 87.237 kroner – og partiskat til Enhedslisten

Ninna Hedeager Olsen har tilsyneladende ikke forbrudt sig mod de gældende, lempelige regler for politikeres sygemeldinger under sit ophold på Tunø. Og på pressemødet onsdag fortalte Pernille Skipper, at det er op til den enkelte lokalafdeling at håndtere en personsag som denne. Men partilederen understregede, at hun gerne vil se på, om man kan lave reglerne om for politikeres sygemeldinger.

Alle Enhedslistens folkevalgte medlemmer betaler partiskat af deres løn, og undervejs i forløbet om borgmesterens sygemelding er Enhedslisten blevet kritiseret for, at partiet modtager partiskat af både Ninna Hedeager Olsens løn og af hendes afløser, Karina Vestergård Madsens, løn. De har begge modtaget 87.237 kr. i løn om måneden, hvoraf Enhedslisten har modtaget partiskat af begge lønninger, som Berlingske tidligere har beskrevet.

»Hvis det havde været ethvert andet parti, hvor man ikke betaler partiskat, og de mange, mange, mange tusind kroner var blevet i det enkelte folketingsmedlems eller borgmesters lomme, ja, så var de blevet der,« sagde Pernille Skipper på pressemødet og tilføjede:

»Forskellen her er, at Enhedslisten er et parti, der prøver at regulere de folkevalgtes lønninger, så de ikke stikker helt af fra resten af befolkningen, selv om vi er godt betalt stadigvæk.«

Onsdag kunne Enhedslisten København ifølge Jyllands-Posten oplyse, at Ninna Hedeager Olsen har afleveret en lægeerklæring til Københavns Kommune efter at være blevet bedt om det af forvaltningen. Sagen om mulig voldtægt i teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsens lejlighed skal i Københavns Byret 28. august.