Behov for økonomisk indgreb er væk

Lang tids efterspørgsel på økonomiske hasteindgreb fra førende økonomer afløses nu af enighed om, at dansk økonomi undgår overophedning uden stramninger.

Behovet for politiske hasteindgreb i dansk økonomi fordufter nu som dug for solen, mener førende økonomer.

Økonomer på stribe har ellers gennem længere tid efterlyst hurtige indgreb, som kunne dæmpe danskernes forbrug og dermed risikoen for overophedning af økonomien med lønstigninger og forringet konkurrenceevne til følge.

Men den aktuelle nedtur på boligmarkedet og de stigende renter trækker nu så meget luft ud af dansk økonomi, at behovet for økonomiske indgreb er væk, lyder den opsigtsvækkende melding fra økonomerne.

»Den igangværende afmatning på boligmarkedet og stigende renter vil snart dæmpe det private forbrug. Økonomien står ved et vendepunkt. Vi er på vej mod et lavere tempo. Væksten tager af,« siger cheføkonom Helge J. Pedersen fra Nordea.

Danmarks Nationalbank afviser ligeledes nu, at der er behov for økonomiske indgreb her og nu.

Det nye signal får yderligere opbakning fra Jyske Bank-direktør Anders Dam. Samme holdning har økonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Frederik I. Pedersen.

»Alle taler om overophedning. Men vi mangler klare tegn på, at der er problemer. Så der er ikke behov for indgreb,« siger han.