Bandeleder blev væk fra retssag - hans far mødte op for at vidne

Onsdag begyndte ankesagen mod bandeleder Shuaib Khan, der – igen – risikerer at blive udvist. Dagens hovedperson mødte ikke op i landsretten. Det gjorde til gengæld hans forældre.

Arkivfoto: Shuaib Khan er selverklæret leder af banden Loyal to Familia (LTF), der ifølge politiet spillede en nøglerolle i eskaleringen af den bandekrig, der hærgede i København sidste år. Da anklagemyndigheden onsdag indledte ankesagen for at få Khan udvist, var anklagebænken tom. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ritzau Scanpix STF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var et udsædvanligt syn, da faren til en af Danmarks mest berygtede bandeledere onsdag satte sig til rette i vidneskranken i Østre Landsret.

Som et led i kampen for at få LTF-lederen Shuaib Khan udvist fra Danmark, havde anklagemyndigheden indkaldt hans far, den tidligere kommunalpolitiker i København Wallait Khan, som vidne i sagen.

Wallait Khan er et velkendt ansigt for mange i hovedstadsområdet. Han har siddet i Borgerrepræsentationen gennem 16 år, hvor han blev en omstridt skikkelse, fordi han flere gange undervejs skiftede parti. Han repræsenterede undervejs bl.a. Venstre, Socialdemokratiet og SF.

Han er født i Pakistan og er pakistansk statsborger, men har boet i Danmark i de seneste 49 år. Han tilhører ifølge Berlingskes oplysninger en af de to mest dominerende pakistanske klaner i København og har gennem en årrække været et kendt ansigt i det pakistanske miljø i hovedstaden.

Både Wallait Khan og hans hustru var onsdag indkaldt som vidner i sagen mod deres søn. En opgave, de fandt så prekær, at de på forhånd havde hyret en advokat, der på vegne af parret opfordrede dommeren til at få vidneforklaringerne uden pressens tilstedeværelse.

»Mine klienter føler sig krænkede af pressen. De føler sig forfulgt i deres opgang, i deres lokalmiljø og når de går på indkøb,« argumenterede advokat Kåre Traberg Smidt og afsluttede med, at forældrene har svært ved at blive identificeret med sagen.

Dommeren affejede dog forespørgslen, og for åbne døre kunne Wallait Khan fortælle, at hele hans familie bor i Nordeuropa, at han opfatter sig selv og sine børn som danske, og at han kun har været i Pakistan omkring syv gange de seneste 49 år.

Sidstnævnte betvivlede anklager Anders Riisager dog med henvisning til dokumenter fra Interpol Islamabad, der har registreret hyppigere rejseaktivitet for Wallait Khan til og fra Pakistan.

Det helt centrale aspekt i forhold til afhøringen af Wallait Khan var dog, hvorvidt den tidligere lokalpolitiker ejer jord i Pakistan. Det er relevant i forhold til at afdække familiens og dermed Shuaib Khans tilknytning til landet.

Adspurgt om, hvorvidt Wallait Khan ejer et stykke jord, svarede den tidligere lokalpolitiker: »Både ja og nej.« Han var tydeligt irriteret over fremgangsmåden i retten, men uddybede ved at forklare, at et faldefærdigt hus er gået i arv i hans familie, men at det er ubeboeligt, og uklart, om Khan-familie faktisk ville kunne gøre krav på det, hvis det kom dertil.

Sønnen er selverklæret bandeleder for Loyal to Familia (LTF), der sidste år ifølge politiet spillede en nøglerolle i den bandekrig, der hærgede København, og som kostede tre mennesker livet.

 

Afhøringen af Shuaib Khans far er en del af anklagemyndighedens forsøg på at dokumentere, at bandelederen kan udvises fra Danmark.

Fire gange tidligere har man forsøgt at smide den 31-årige dansk-pakistaner ud af landet. Seneste forsøg var i efteråret, hvor Khan blev kendt skyldig i trusler mod en betjent i forbindelse med en visitation på Nørrebro i København.

I sagen blev Khan dømt skyldig og fik tre måneders fængsel og en betinget udvisning. Den afgørelse blev anket og derfor kører sagen nu i Østre Landsret.

Hovedpersonen selv blev dog væk fra første retsdag. Ifølge hans forsvarer Michael Juul Eriksen »ikke fordi, han ikke har respekt for det at møde op, men det skyldes nogle andre omstændigheder«, forklarede han uden at gå i detaljer.

Næste retsmøde i sagen er 5. marts, hvor sagen skal procederes.