Landsretten har talt: Bandeleder slipper for udvisning

Shuaib Khan, der ifølge politiet står i spidsen for grupperingen Loyal to Familia, slipper for udvisning i forbindelse med en dom for trusler mod en betjent.

Omkring 50 medlemmerr af Loyal to Familia-grupperingen fra Danmark og Sverige var i oktober mødt op ved byretten under retssagen mod bandegrupperingens leder, den i dag 31-årige Shuaib Khan, der blev dømt skyldig i at have truet en betjent under en visitation på Nørrebro i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix Danmark STF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Landsretten stadfæster byrettens dom i spørgsmålet om udvisning. Shuaib Khan, som ifølge politiet er leder af Loyal to Familia-bandegrupperingen, bliver ikke udvist fra Danmark.

»Byrettens dom stadfæstet med den ændring, at straffen fastsættes til 60 dage,« lyder afgørelsen fra landsdommer Ib Hounsgaard Trabjerg i Østre Landsrets lokaler på Bredgade i København:

»Vi finder at udvisningen med indrejseforbud i seks år ikke kan anses for en proportional foranstaltning for at sikre den offentlige orden. Derfor er Shuaib Khan ligesom ved byretten alene udvist betinget. Landsrettens afgørelse er enstemmig.«

Dermed er der sat foreløbigt punktum i sagen.

9. oktober sidste år blev Shuaib Khan idømt tre måneders fængsel og en betinget udvisning for trusler mod en betjent. Sagen blev anket til landsretten, der altså netop er kommet med sin afgørelse.

På sagens sidste retsdag lød anklagemyndighedens argumenterne under den afsluttende procedure ellers, at det ville være »nonsens« at give Shuaib Khan en fjerde advarsel i form af en betinget udvisning.

»Er der nogen, som tror på, at en fjerde advarsel vil have nogen som helst effekt?« Spurgte vicestatsadvokat Anders Riisager retorisk.

Han argumenterede for, at truslerne mod betjenten, som LTF-lederen er dømt skyldig i at have fremført, var af så alvorlig karakter i kraft af Shuaib Khans rolle som bandeleder, at byrettens straf på tre måneders fængsel burde forlænges til seks måneder.

Anklageren henviste også til bandelederens tidligere domme, der blandt andet tæller vold med døden til følge begået i 2007 i Aalborg samt yderligere to voldsdomme:

»Det er det samlede kriminalitetsbilleder, der er interessant. Man kan sammenligne det med et glas, der bliver fyldt med vand. Det behøver ikke være et stort skvulp, der får glasset til at flyde over. På samme måde skal man se på sager om udvisning.«

Ifølge anklagemyndigheden er der »et udtalt samfundsmæssigt behov for at tiltalte udvises for at forebygge uro eller forbrydelser«.

Eftersom Shuaib Khan taler pakistansk, og fordi Khan-familien ejer industrigrunde samt et - ifølge tiltaltes far - faldefærdigt hus i Pakistan, er der tilstrækkelig med tilknytning til landet til at udvise ham.

Om tilknytningen til Danmark bemærkede vicestatsadvokaten, at 31-årige Shuaib Khan har siddet i fængsel det meste af sit voksne liv:

»Han er ikke i nærheden af at være integreret. Han har selv valgt at leve i en parallelverden. Skåret ind til benet kan vi sige, at tiltalte alene er integreret i kriminalforsorgens fængsler og LTF.«

Ikke mindst argumenterede anklageren for, at der er grund til at tro, at danske domstole de seneste år ikke er gået langt nok i sager om udvisning i forhold til, hvad Danmarks internationale forpligtelser og hensyn til europæiske menneskerettigheder giver mulighed for.

Vicestatsadvokat Anders Riisager henviste i den forbindelse til en analyse af Institut for Menneskerettigheder samt en artikel fra tænketanken Justitia.

Kom med noget bedre

På forsvarets side af retssalen argumenterede Shuaib Khans advokat, Michael Juul Eriksen, for, at analogien om det overfyldte glas ikke holder.

»Uanset hvilken fortid, en tiltalt har, kan man ikke bruge eksemplet med dråben, der får glasset til at flyde over, for der skal foretages en ny proportionalitetsafvejning hver gang. Det kan ikke passe, at det bærende element i en udvisning skal være tidligere domme,« sagde forsvarsadvokaten.

Michael Juul Eriksen anfægtede ligeledes, at anklageren i sine afsluttende bemærkninger lagde vægt på Shuaib Khans lederrolle i LTF, og at han dermed skulle have noget af gøre med den væbnede konflikt mellem LTF og grupperingen kendt som Brothas, som har ført til mindst 34 skudepisoder siden juni.

Et større antal personer er i den forbindelse sigtet eller tiltalt af politiet, men Shuaib Khan er ikke en af dem.

»Hvis man mener, han har begået noget strafbart, så må man sigte ham for det. Man kan ikke udvise en person, fordi man ikke kan lide ham, eller fordi der går nogle rygter. Her må vi tage udgangspunkt i, hvad han bliver dømt for, og her taler vi om få måneders fængsel for trusler,« lød det i landsretten fra Michael Juul Eriksen:

»Alle, jeg fortæller om den her sag, ryster på hovedet, når de hører, at man taler om at udvise en person for trusler. Hvis man vil have ham udvist, må man komme med noget bedre.«

Analysen fra Institut for Menneskerettigheder affærdigede forsvarsadvokaten med en bemærkning om, at »det er et statsfinansieret organ, og efter min mening har det ikke nogen relevans, hvordan de fortolker nogle domme«.

Derudover bemærkede Michael Juul Eriksen, at spørgsmålet om udvisning af Shuaib Khan har haft usædvanlig stor prioritet hos anklagemyndigheden.

»Det er min opfattelse, at man forsøger at køre den her sag op til et niveau, hvor den ikke hører hjemme. Det kan der være mange grunde til, men det afgørende er, at det ikke er de folkevalgte, men uafhængige domstole, der skal foretage den vurdering uden skelen til, hvad der måtte være af ønske fra eksempelvis politikere,« sagde Michael Juul Eriksen med henvisning til, at justitsminister Søren Pape i en tale til sit partis landsråd sidste år direkte kommenterede sagen mod Shuaib Khan.

»Lad tredje gang ved domstolene blive lykkens gang. Folk som ham skal ud af Danmark nu,« sagde Søren Pape ifølge DR.