Anders Tegnell: Sveriges bløde strategi for covid-19 har været den bedste

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

Den svenska statsepidemiolog, Anders Tegnell, mener, at Sveriges bløde strategi for covid-19 har været den bedste. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ali Lorestani/AFP/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til dagens overblik.

I dag skal vi runde en historie om en opsigtsvækkende amerikansk fremskrivning, der estimerer, at vi i Danmark vil have seks gange flere døde på grund af coronavirus, end vi har lige nu, allerede nytårsdag. Vi skal også forbi et interview med den svenske statsepidemiolog, Anders Tegnell, der mener, at den bløde svenske tilgang uden for eksempel skolelukninger og mundbind har været den rigtige, selv om Sverige har haft et højt dødstal. Og så har DF-formand Kristian Thulesen Dahl peget på Morten Messerschmidt som sin efterfølger.

Men først skal vi se på dagens coronatal, som aldrig har været højere, siden coronavirussen for første gang blev registreret hos en dansker. I løbet af det seneste døgn har der nemlig været hele 589 smittetilfælde i Danmark.

  • Bekræftede smittede i Danmark: 22.436 (+589)
  • Antal indlagte: 62 (+4)
  • Antal indlagte på intensiv: 1 (+0)
  • Antal bekræftede døde i Danmark: 635 (+0)
  • Antal bekræftet overstået smitte: 17.316 (+206)
  • Antal bekræftede smittede på verdensplan: 30.683.828
  • Antal døde på verdensplan: 955.841

Du kan læse mere om de danske tal her og de internationale tal her.

Og så til de øvrige nyheder.

Om 100 dage har Danmark seks gange flere coronadøde

Vi begynder her på avisen, hvor vi i dag skriver, at Danmark allerede nytårsdag risikerer at have næsten seks gange flere coronadøde, end vi har i dag. Det fremgår af en opsigtsvækkende amerikansk modelfremskrivning, hvor estimatet lyder på alt i alt 3.596 coronadøde, når 1. januar 2021 oprinder.

Modellen estimerer samtidig, at i begyndelsen af december vil hele 13.000 danskere dagligt blive smittet, og det gælder både bekræftede og ubekræftede tilfælde. Derefter ventes smittetallet at falde.

Hvis det næsten utænkelige skulle ske, at vi i de kommende uger og måneder ligefrem slækker på de aktuelle krav om især afstand, forsamlingsstørrelser og maskebrug, risikerer vi herhjemme at ende på hele 4.160 coronadøde nytårsdag, altså næsten 700 flere end instituttets middelfremskrivning.

Hvis vi i stedet går linen helt ud på mundbind og strammer afstandskrav og lignende, kan vi i markant grad knække kurven og stå med i alt knap 750 coronarelaterede dødsfald 1. januar. Det vil sige »kun« godt og vel 100 flere end i dag.

Læs hele historien her.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Claus Hjort: Trine Bramsen »forsynder« sig mod praksis for at håndtere kritik af FE i fortrolighed

Claus Hjort Frederiksen er vred.

De seneste uger vil stå tilbage som et voldsomt kapitel i Forsvarets Efterretningstjenestes historie, efter at forsvarsminister Trine Bramsen (S) har hjemsendt ledende medarbejdere, herunder FE-chef Lars Findsen. Det er sket på baggrund af en række opsigtsvækkende anklager om lovbrud fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET).

Men skandalen ligger et helt andet sted end tilsynets opsigtsvækkende anklager.

I hvert fald ifølge Claus Hjort Frederiksen (V).

I et interview med Berlingske giver den tidligere forsvarsminister en række nye detaljer om Danmarks spionsamarbejde med USA. Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) var en vigtig partner på linje med de største nationer. Det er nu ødelagt, frygter han, og retter en hård kritik mod især forsvarsminister Trine Bramsen (S).

Læs interviewet her.

Anders Tegnell: Sveriges bløde strategi for covid-19 har været den bedste

Trods de høje svenske dødstal som følge af covid-19 fastholder Sveriges statsepidemiolog, Anders Tegnell, at den bløde svenske tilgang uden skolelukninger, grænselukninger, mundbind og tvangslukkede liberale erhverv har været den rigtige.

Det skriver Politiken i dag.

I et interview svarer Anders Tegnell nej til, at for eksempel den danske lukning af skolerne, de liberale erhverv eller grænsen med fordel kunne være blevet brugt i den svenske coronahåndtering.

Begrundelsen er, at Sverige uden den hårde nedlukning undgik en lang række af de afledte negative konsekvenser, som lukning af blandt andet skoler, virksomheder og grænser har medført. Anders Tegnell advarer imod et ensidigt fokus på det »ekstreme forsigtighedsprincip«, som i foråret var det styrende hos statsminister Mette Frederiksen (S).

Læs historien her.

Thulesen Dahl erkender: Min rolle som partiformand har været til diskussion

DF-formand Kristian Thulesen Dahl afviste så sent som i sommer at pege på sin efterfølger. Det ville være direkte »dumt« at begynde på en navneleg, når han havde planer om at blive siddende i mange år, mente han.

Nu har han skiftet holdning.

På mandag udkommer bogen »Kong Kristian – mennesket, magten og faldet« – en bog om DF-formanden baseret på anonyme kilder. Den er medvirkende til, at Thulesen Dahl nu peger på Morten Messerschmidt, forklarer han i et interview med Jyllands-Posten.

Læs interviewet her.

Forbilleder i en coronatid

Coronapandemien har gjort livet usikkert, og mange føler sig handlingslammede. Men nogle få ser mulighederne, griber og omsætter dem. Til gavn for den verden, hvor vi alle er borgere sammen.

Berlingske portrætterer 20 kendte og ukendte forbilleder og fortæller, hvorfor de bør være en vigtig inspiration for alle.

Første forbillede i serien er Rasmus Munk, der er manden bag Michelin-restauranten Alchemist. Alchemist blev lukket ned i forbindelse med coronavirussen, og det fik ham til at bruge sin tid på at lave et dagligt måltid til byens hjemløse i projektet Junk Food.

Læs Rasmus Munks historie her.

Det sker i dag

  • Sidste etape af årets Tour de France køres til den franske hovedstad Paris, hvor løbets hurtige sprintere ventes at køre om løbets sidste etapesejr. Sloveneren Tadej Pogacar overraskede lørdag alt og alle, da han detroniserede landsmanden Primoz Roglic og kørte sig i den gule førertrøje. Medmindre Pogacar, der søndag fylder 22 år, rammes af uheld, kan han efter etapen udråbes som den samlede vinder.
  • EUs handelsministre mødes 20.-21. september til uformelt møde i Berlin. Tyskland har dette halvår EU-formandskabet. På mødet skal ministrene blandt andet diskutere reformer af Verdenshandelsorganisationen (WTO).
  • Der afholdes regionalvalg i Italien i syv ud af 20 regioner. Der holdes samtidig en folkeafstemning om at reducere antallet af parlamentsmedlemmer. Valget og folkeafstemningen kører over to dage.