Ældre: Nej tak til dagligt bad

Socialdemokraternes plan om et dagligt bad til ældre får dårlig modtagelse. De ældre vil ikke have det, og plejerne har ikke tid. Fagforening fastslår, at der ikke er ressourcer til at føre forslaget ud i livet.

Beboere på Plejecentret Sølund på Nørrebro i København samlet om et bord i fællesrummet. Flere af de ældre på plejehjemmet mener ikke, at de har behov for et dagligt bad, sådan som Socialdemokraterne foreslår. <br>Foto: Benita Marcussen Fold sammen
Læs mere

»Idéen om, at de ældre skal have et bad hver dag, svarer til at putte nye cykellygter på en totalt ødelagt cykel, hvor kæden er faldet af og hjulene punkteret. Det er ligesom ikke det, der er brug for,« siger Torben Johansen, der er social- og sundhedshjælper på Plejecentret Sølund på Nørrebro, et af Københavns største plejehjem.

Han kommenterer på Socialdemokraternes forslag om, at ældre på plejehjem skal have ret til et bad hver dag. Og Anne Larsen, social- og sundhedsassistent samme sted, er enig:

»Nej, badet er irrelevant. I stedet for at tvinge de ældre til et dagligt bad, skulle man spørge dem, hvad de har brug for. Vi har i forvejen alt for lidt tid, og så er en dyb samtale med personen altså mere tiltrængt,« siger hun.

Flere af de ældre på Sølund er også enige. Karen Margrethe Bottos er 85 år og har boet på Sølund i 14 år.

»Selvfølgelig er et bad hver dag en god idé, men det lader til, at Socialdemokraterne har glemt, at vi ældre er forskellige og har vidt forskellige behov. Nogle har brug for et bad, mens andre vil ud at gå en tur. Omvendt er der er nogle, der hader at komme udenfor. Jeg snakkede med en i dag, der havde været i bad. Hun var så udmattet, at hun ikke orkede mere.«

Hun mener i stedet, at der bør findes ressourcer til mere personale.

»Det personale, vi har, er rigtig godt. Jeg har i mine 14 år her aldrig mødt nogen, der er tvære og sure, men jeg har mødt rigtig mange, der er trætte og stressede. De har alt for travlt, og så er der altså ikke brug for nye mindstekrav.«

Jørgen Hass på 79 og også beboer på Sølund efterlyser én ting:

»Vi mangler omsorg og flere aktiviteter. I weekenden sker der ingenting, og vi keder os ihjel,« siger han og så må badet altså komme i anden række.

Mangel på ressourcer
Formanden for Fag og Arbejde, Dennis Kristensen, siger, at Socialdemokraternes tanke om et dagligt bad ikke kan realiseres foreløbig:

»Nej, vi vil ikke kunne føre planen ud i livet i morgen. Det har vi simpelthen ikke ressourcer til.«

Samtidig anerkender han, at de ældre i dag ikke har et ønske om et dagligt bad. Det tror han dog, de får i fremtiden:

»Jeg er 54, og når jeg en gang skal passes på plejehjem, vil jeg da have et bad hver dag. Kravene til velfærden ændrer sig hele tiden, og jeg mener, at Socialdemokraterne med deres udspil er i gang med at fremtidssikre velfærdsstaten,« siger Dennis Kristensen.