Advokat om at fjerne otteårigt plejebarn fra Jaleh Tavakoli: »Det er den groveste form for magtfordrejning, jeg nogensinde har set«

Socialtilsyn Øst har endnu ikke truffet afgørelse om, hvorvidt det fjerner blogger og debattør Jaleh Tavakolis plejetilladelse og dermed hendes snart otteårige plejedatter, men i nyt brev skriver tilsynet, at det i hvert fald ikke bliver på baggrund af hendes ytringsfrihed.

Socialtilsyn Øst gør det klart, at en eventuel fjernelse af blogger og debattør Jaleh Tavakolis otteårige plejebarn ikke skyldes, at hun deltager i den offentlige debat. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det statslige Socialtilsyn Øst, der afgør sager om tvangsfjernelser af anbragte børn, er på tilbagetog i den opsigtsvækkende sag om den iranskfødte islam-kritiker Jaleh Tavakoli.

Tilsynet meddelte 13. marts, at det havde til hensigt at fjerne Jaleh Tavakoli og hendes mands plejedatter på snart otte år, der har boet hos parret, siden barnet blev født, fordi Tavakoli var sigtet for på Facebook at have delt et link til en omtalt video, der viser drabet på en ung kvinde i Marokko. Et af argumenterne for fjernelsen af barnet var, at Jaleh Tavakoli er sigtet for »en alvorlig lovovertrædelse«, som kommer i kølvandet på hendes deling af videoen og - og det er det centrale - hendes »deltagelse i den offentlige debat«.

I brevet fra Socialtilsyn Øst til Jaleh Tavakoli og hendes mands advokat, Karoly Németh, fastslår tilsynet selv, at det »meget gerne vil bemærke, at socialtilsynet ikke har haft til hensigt at forholde sig til plejefamiliens ytringsfrihed, da plejefamilier har den samme ytringsfrihed som alle andre borgere i Danmark«.

Altså en noget anden ordlyd end det foregående brev i marts, hvor socialtilsynet oplyste, at det kan være problematisk for parrets otteårige plejebarn, at Jaleh Tavakoli er sigtet for »en alvorlig lovovertrædelse«, som kommer i kølvandet på Tavakolis deling af videoen og derudover hendes generelle »deltagelse i den offentlige debat«.

Trods tilsynets forsikring om, at Jaleh Tavakoli har fuld ytringsfrihed og at hendes islam-kritik ikke har nogen betydning for, hvorvidt plejedatteren fjernes eller ej, mener hendes advokat, Karoly Németh, at sagen er helt absurd.

»Det er den groveste form for magtfordrejning, jeg nogensinde har set. Man kan mene, hvad man vil om at dele en sådan video, men at myndighederne gør det til en sag om, hvorvidt hun kan tage vare på et barn, er aldeles uhørt,« siger Karoly Németh.

Efter tilsynets foreløbig afgørelse, der kom 13. marts, og hvor tilsynet meddelte, at det ville fjerne barnet, havde parret mulighed for at rette henvendelse til tilsynet med nye oplysninger, der kunne ændre den foreløbige beslutning. Det gjorde parret i et brev til tilsynet.

Undervejs var der afsat dato for et dialogmøde, som parret valgte ikke at møde op til. I stedet modtog de en række spørgsmål fra tilsynet, som de besvarede. I samme ombæring stillede de selv flere spørgsmål til Socialtilsyn Øst.

Tilsynet har endnu ikke besluttet, hvorvidt plejetilladelsen skal fjernes, men styrelsen skriver, at det indgreb, der måtte følge, i givet fald ikke vil skyldes et indgreb i Jaleh Tavakolis ytringsfrihed.

I det nye brev skriver tilsynet, at det udelukkende er »plejefamiliens ageren, i relation til deres status som generelt godkendt plejefamilie og hvorvidt deres ageren kan have konsekvenser for et plejebarn i rammerne af deres generelle godkendelse, Socialtilsyn Øst har forholdt sig til,« og dermed ikke, hvorvidt Jaleh Tavakoli kan eller bør gøre brug af sin ytringsfrihed, og hvordan hun i givet fald bruger den, som var afgørende i det første brev.

I det brev, hvor Socialtilsyn Øst i første omgang bekendtgjorde, at det havde til hensigt at fjerne parrets generelle plejegodkendelse, fremgik det, at »som generelt godkendt plejefamilie påtager man sig en særlig opgave i forhold til at tage vare på børn med særlige behov, hvorfor der ikke i væsentlig grad må kunne stilles spørgsmålstegn ved familiens moral eller etik,« lød det blandt andet i brevet.

Håb endnu

Jaleh Tavakoli betegner brevet som en sejr, men fortæller, at »det er ulideligt at gå i uvished på fjerde uge nu.«

Men parret er ved godt mod og vurderer, at det nye brev trods alt indeholder en portion håb.

»Det nye brev fra socialtilsynet er dog ikke nogen egentlig undskyldning, men en masse bortforklaringer og modsigelser, som skal tjene som langsomme tilbageskridt fra et politiseret og moraliseret angreb, uden helt at tabe ansigt,« lyder det fra Jaleh Tavakoli, som uddyber:

»Det virker til, at tilsynet vil trække i land uden at indrømme, at det har taget fejl.«

Tilsynet var ikke tydelige nok

I tilsynets brev fra marts var det »en skærpende omstændighed«, at Jaleh Tavakoli engagerer sig politisk i den offentlige debat, fordi hun har delt den omtalte drabsvideo, der ifølge tilsynet kan »skabe tvivl i forhold til din (Tavakolis, red.) dømmekraft i forhold til din rolle som generelt godkendt plejefamilie«.

I det nyeste brev fremgår det, at tilsynet »henset til det konkrete forløb omkring dine (Tavakoli og hendes mand, red.) klienters sag og den meget massive pressedækning af sagen« må »tage til efterretning, at formuleringen i agterbrevet (det første brev, red.) ikke har været tilstrækkelig tydelig i forhold til, at agterbrevet ikke er et udtryk for en begrænsning af plejefamiliens ytringsfrihed og muligheder for aktivt at deltage i den offentlige debat.«

Tilsyn Øst præciserer i brevet, at de derimod overvejer at fjerne plejetilladelse, fordi de har en bekymring i forhold til sigtelsen mod Jaleh Tavakoli i forbindelse med delingen af drabsvideoen, og hvorvidt denne er »forenelig med hvervet som generelt godkendt plejefamilie« samt hvorvidt eksponeringen omkring sigtelsen »kan kompromittere deres opgave som plejeforældre.«