Forfatter sigtet for at dele Marokko-drabsvideo

Jaleh Tavakoli er blevet anmeldt af Louisa Vesterager Jespersens forældre for at have delt en video med drabet på den danske kvinde.

Blogger og forfatter Jaleh Tavakoli. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forfatteren og bloggeren Jaleh Tavakoli er blandt de 14 personer, der er blevet sigtet for at dele en videooptagelse af drabet på danske Louisa Vesterager Jespersen i Marokko i december måned.

Det bekræfter forfatteren overfor B.T.

Hun ønsker dog ikke at uddybe sigtelsen yderligere. Derfor henviser hun til et opslag på sin Facebook-profil.

Her skriver Jaleh Tavakoli, at det er Louisa Vesterager Jespersens forældre, der har anmeldt hende til politiet. Og det har nu ført til sigtelse.

I alt er 14 personer i alderen 13-69 år sigtet i sagen.

12 af dem er sigtede efter straffelovens § 264 d, der kan føre til straf for en person, som deler beskeder, billeder eller videoer af personer i private situationer - også hvis personen på billedet eller video er afdød.

Normalt kan det give bøde eller op til seks måneders fængsel. Men den givne sag mener politiet dog, at der er skærpende omstændigheder, og derfor kan straffen potentielt komme helt op på tre års fængsel, oplyser politiet.

I opslaget på Facebook skriver Jaleh Tavakoli sin begrundelse for at have delt videoen. Og så slår hun fast, at hun er ked af sigtelsen.

»Forældrene til Louisa Vestager Petersen har ifølge politiet anmeldt blandt andet mig for at have delt drabsvideoen fra Marokko. Det er jeg meget ked af, fordi min mening ikke har været at udstille Louisa,« skriver hun.

Tidligere har Jaleh Tavakoli fortalt til DR om sin beslutning om at dele drabsvideoen, der florerede på nettet.

»Både myndighederne og mainstream-medierne i Danmark skrev ikke i første omgang, hvad der var sket andet end, at en dansk kvinde var blevet dræbt.«

»Siden skrev de så om de to videoer, men altså alene fordi de var blevet spredt på internettet. Altså både videoen, der viser en henrettelse, og videoen, hvor der bliver sværget troskab til Islamisk Stat.«

I en pressemeddelelse fra Østjyllands Politi, som koordinerer sagen, lyder det, at politiet i alt har fået 118 henvendelser om deling af drabsvideoen.

I alt har ni af landets 12 politikredse været involveret i sagen.

Det er blevet til de 14 sigtelser.

De sidste to for straffelovens § 136 stk. 2, som omhandler tilskyndelse til forbrydelser og kan give op til fire års fængsel.

Videoen var i dagene efter drabet på den danske kvinde og den norske veninde Maren Ueland fligttigt delt på sociale medier.