14 sigtet for at dele drabsvideo af dansker i Marokko

Blomster og billeder til minde om 24-årige Louisa Vesterager Jespersen og 28-årige Maren Ueland foran Københavns Rådhus, mandag den 21. januar 2019. Louisa og Maren blev dræbt i Marokko 17. december. Maren Ueland bisættes i dag i Norge.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

En dansk og en norsk kvinde blev i december dræbt under en vandretur i Atlasbjergene i Marokko.

Torsdag oplyser Østjyllands Politi, at 14 personer er blevet sigtet for at have delt en brutal video, som viser en af kvinderne blive slået ihjel.

118 henvendelser er tikket ind hos politiet, siden drabene fandt sted sidste år. Det har ført til 14 sigtelser, fortæller politiinspektør Michael Kjeldgaard.

»De er alle blevet sigtet for at have overtrådt straffeloven ved at dele videoen – typisk via Facebook Messenger eller andre sociale medier,« siger han i pressemeddelelsen.

24-årige Louisa Vesterager Jespersen voksede op i Ikast, men hun studerede til daglig friluftsliv på Universitetet i Sørøst-Norge i Bø i Telemark.

Sammen med sin veninde og studiekammerat, 28-årige Maren Ueland fra Bryne i Rogaland, rejste hun på vandreferie til Marokko. De blev dræbt i et populært turistområde i nærheden af landsbyen Imlil i Atlasbjergene, og en video af den brutale hændelse har efterfølgende floreret på sociale medier.

Delingerne fortsatte, selv om blandt andre politiet udtrykkeligt opfordrede borgere til ikke at se den.

Derfor understreger de 14 sigtelser ifølge politiet alvoren af at dele videoen, der betegnes som voldsom og ubehagelig. Den regnes også som krænkende for både ofre og pårørende.

De to yngste, der er sigtet i sagen, er i alderen 13-14 år og altså under den kriminelle lavalder. De ældste er i alderen 45-69 år.

Nogle af delingerne ser politiet mere alvorligt på end andre, fremgår det af sigtelserne.

»12 personer er sigtet for, under særligt skærpende omstændigheder, uberettiget at have videregivet videoen, uagtet at den vedrører en anden persons private forhold under omstændigheder, som åbenbart kan forlanges unddraget offentligheden.«

»De sidste to er sigtet for offentligt udtrykkeligt at have billiget terrorhandlingen, som skete ved drabene af de to kvinder,« siger vicestatsadvokat Jakob Berger Nielsen.

Sigtelserne fordeler sig i 9 ud af landets 12 politikredse. Har man videoen liggende, skal man hurtigst muligt slette den, mener Østjyllands Politi.

I Norge er videoen også blevet delt, og norsk politi oplyser i en pressemeddelelse, at det har fået over 400 henvendelser om delinger. Det har dog endnu ikke ført til nogen sigtelser.

/ritzau/