Blogger står til at miste plejebarn gennem otte år: Socialtilsynet har »truffet en uhørt totalitær og magtfuldkommen afgørelse«

Jaleh Tavakoli er forfatter og blogger og står til at miste sit plejebarn, fordi hun har delt en drabsvideo fra Marokko på Facebook. I en redegørelse til Socialtilsynet giver hun nu sin version af sagen.

Jaleh Tavakoli er sigtet for at dele en video, der viser drabet på en ung dansk kvinde i Marokko i december sidste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jaleh Tavakoli
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forfatter og blogger Jaleh Tavakoli har offentliggjort en redegørelse i en opsigtsvækkende sag, hvor hun som beskrevet i Berlingske af Socialtilsynet er blevet advaret om, at hun og hendes mand står til at miste deres plejebarn gennem snart otte år, fordi hun på Facebook har delt en video, der viser drabet på danske Louisa Vesterager Jespersen og i Marokko i december 2018.

Hun har offentlliggjort redegørelsen på sin blog på jp.dk. Redegørelsen er stort set den samme, som hun senest på onsdag skal aflevere i sagen til Socialtilsyn Øst.

»Jeres godkendelse som plejefamilie ophører,« fremgår det af det brev, som familien modtog fra Socialtilsynet:

»Som generelt godkendt plejefamilie påtager man sig en særlig opgave i forhold til at tage vare på børn med særlige behov, hvorfor der ikke i væsentlig grad må kunne stilles spørgsmålstegn ved familiens moral eller etik.«

Sagen har vakt stor opsigt. Blandt andet har socialminister Mai Mercado (K) på Facebook skrevet, »jeg er målløs«, og meddelt, at hun er villig til at lave reglerne om, hvis plejefamilier på denne måde kommer i klemme.

»Dømt på forhånd«

Jaleh Tavakoli forklarer Berlingske, at hun og hendes mand var intiveret til et møde med Socialtilsynet i dag mandag. Men at de takkede nej.

»Vi er dømt på forhånd, så derfor virker et møde formålsløst,« siger hun og tilføjer, at hun »ingen tiltro har til tilsynet«:

»Vi kunne ikke forestille os at forhandle om min ytringsfrihed, selv hvis tilsynet var åbent over for faktisk at høre på os.«

Hun understreger, at hun med redegørelsen også sender et opråb til politikere. En opfordring til, at »de tager over«.

»Man kan ikke forvalte en barns liv på den her måde,« mener hun.

Jaleh Tavakoli indleder redegørelsen med at understrege, at »vores (pleje)datter, som vi fik da hun kun var cirka 48 timer gammel, ved endnu ikke noget om, at hendes skæbne hænger i luften«.

»Min datter er glad, udvikler sig helt normalt og er meget udadvendt. Mit barn har mange venner, dyrker sport to gange om ugen og så er hun utrolig kærlig og samvittighedsfuld. Mit barn stortrives,« står der i redegørelsen.

Sudan eller Iran

Hun hæfter sig ved, at Socialtilsynet mener, det »er et problem, at jeg er eksponeret i medierne«.

»... desuden mener I, i Socialtilsyn Øst, at kunne vurdere, at jeg er amoralsk, uetisk, og en dårlig digital rollemodel. Det er samlet set jeres begrundelse for at fjerne et barn fra hendes liv: mor, far, lillebror, hund, bedsteforældre, kusiner og fætre, venner, skolekammerater og hjem,« mener Jaleh Tavakoli:

»Det her er ikke en Amnesty International-historie om en bloggers ytringsfrihed i Sudan, Saudi-Arabien eller Iran. I, i Socialtilsyn Øst, har reelt truffet en uhørt totalitær og magtfuldkommen afgørelse... Ja, jeg er sigtet for at have delt linket, men jeg er endnu ikke hverken tiltalt eller dømt. Jeg er endnu ikke engang blevet afhørt af politiet i sagen...«

I redegørelsen forklarer hun også, hvorfor hun valgte at dele den video, som Socialtilsynet finder uforenelig med at være plejeforældre.

»Da jeg deler et link til videoen, er det kun for at finde ud af, om videoen er af drabene i Marokko. Det gør jeg, fordi de danske myndigheder og medier på det her tidspunkt (flere dage efter angrebet) endnu ikke havde fortalt os om halshugningerne af kvinderne. Da jeg på min Facebook-profil kritiserer de danske medier for ikke at skrive om halshugningerne, skriver flere journalister at min interesse og mine oplysninger i sagen er udtryk for, at jeg er blevet konspirationsteoretiker,« forklarer hun.

Parret har i sagen hyret advokat Karoly Nemeth.