Politikere og eksperter kalder Socialtilsynets foreløbige fjernelse af Jaleh Tavakolis plejebarn for »mærkværdig«, »dybt uretfærdig« og »dybt problematisk«

Socialtilsyn Østs foreløbige afgørelse om at fjerne et otteårigt plejebarn, fordi plejemoren, Jaleh Tavakoli, har delt en video på Facebook, der viser drabet på en ung kvinde i Marokko, har vakt stor undren hos flere politikere og eksperter. Socialministeren er »målløs«, og ifølge DFs Martin Henriksen kan afgørelsen være problematisk for retssikkerheden.

Jaleh Tavakoli og hendes mand modtog onsdag den 13. marts et brev fra socialtilsynet, der foreløbigt agter at fjerne parrets plejebarn, fordi Tavakoli er sigtet for at dele en video, der viser drabet på en ung kvinde i Marokko. Den foreløbige afgørelse har fået politikkere til at kalde den for båbe »mærkværdig« og »problematisk«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag den 13. marts modtog forfatter og blogger Jaleh Tavakoli og hendes mand it brev fra Socialtilsyn Øst i mandens e-boks, der bekendtgjorde, at tilsynet har truffet en foreløbig afgørelse om at fjerne parrets generelle godkendelse til at have plejebørn.

Grunden er, at Jaleh Tavakoli er sigtet for at have delt en video, der viser drabet af en ung kvinde i Marokko i december 2018.

Det fremgår af brevet, at »det er socialtilsynets vurdering, at en sigtelse for overtrædelse af denne bestemmelse (paragraf 264 d, red.)  ikke er forenelig med at være generelt godkendt som plejefamilie.«

Tidligere socialordfører og nuværende værdiordfører i Dansk Folkeparti Martin Henriksen kalder tilsynets foreløbige afgørelse for »problematisk i forhold til retssikkerheden i Danmark.«

»Der kan være elementer, jeg ikke kender til, men når det er sagt, virker det meget vidtgående, at man går ind og siger, at de ikke længere kan være plejeforældre og lægger op til at fjerne et barn, som den pågældende person har haft ansvar for siden barnets fødsel dybest set,« siger Martin Henriksen og fortsætter:

»Hvis man siger, at man ikke længere kan varetage det ansvar, fordi man blander sig i debatten, og fordi der er en sigtelse, synes jeg, at det er meget vidtgående, og medmindre der er tale om omsorgssvigt eller overgreb, så synes jeg, at det lyder som noget, der er meget problematisk i forhold til retssikkerheden i Danmark. Både Jaleh Tavakolis og hendes mands.«

Ifølge Martin Henriksen har vi et »alvorligt problem«, hvis tilsynet kan fjerne et barn eller plejebarn på det fremlagte grundlag.

»Hvis det her står ved magt, bliver vi nødt til at inddrage regeringen og de ansvarlige ministre, socialministeren og justitsministeren. Man kan ikke tillade sig det her. Jeg synes ikke, at hun skulle have delt den video, men jeg er rystet over, at myndighederne griber det an på den her måde. Man bør lytte til hendes begrundelse herfor, som ikke er, at hun udtrykker sympati for Islamisk Stat eller terrorhandlingen imod de pågældende kvinder. Selv hvis hun bliver dømt, mener jeg stadig ikke, at det er grund nok til, at hun er ude af stand til at være ordentligt ved børn herunder et plejebarn. Hun er ikke sigtet for fysiske overgreb. Det kommer bag på mig, at der sidder en myndighed i Danmark med voksne, ansvarlige og veluddannende mennesker og kommer frem til det her. Det er dybt betænkeligt,« lyder det fra Martin Henriksen.

Socialordfører: Man skal tænke sig meget grundígt om

Socialdemokratiets socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil kalder sagen for »meget mærkværdig«.

»Det er ganske, ganske alvorligt at fjerne et plejebarn fra sine forældre. Der er to forældre her, og den ene er sigtet for et forhold. Jeg synes, det er diskuterbart, hvorvidt den sigtelse overhovedet er nok til at fjerne barnet, selv hvis hun bliver dømt. Vi har ikke praksis for at fjerne børn fra begge forældre, hvis den ene bliver dømt. Jeg synes, man skal tænke sig meget grundigt om,« siger hun.

Pernille Rosenkrantz-Theil mener, at det er fint, at tilsynet kigger nærmere på sager, hvori der foreligger kriminelle forhold, men mener ikke, at der er præcedens for at fjerne børn, fordi den ene forælder er sigtet i en sag.

»Jeg kan simpelthen ikke se, at styrelsen har grundlag for kendelsen. Jeg er spændt på at se, hvordan de redegør for at tage et barn fra en familie, hvor der er en far, der ikke er sigtet for noget som helst, og en mor, som er sigtet for et forhold, der ikke har relation til barnet,« siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Hun påeger, at der i 2016 var 16 plejefamilier, der mistede deres godkendelse. Her handlede det ifølge Rosenkrantz-Theil om fysiske overgreb, alkoholproblemer, sygdom og barnets behov. Altså relationer, der foregår mellem den voksne og barnet.

Zornig: Socialtilsynet har ændret en lille piges skæbne

Lisbeth Zornig, stifter af Huset Zornig, der ifølge sin egen hjemmeside »arbejder på at forny og forbedre indsatsen over for samfundets socialt mest udsatte mennesker«, har på de sociale medier udtrykt sin medfølelse overfor familien.

»Det er fuldstændig vanvittigt og helt ude af proportioner. Barnet har været hos Jaleh Tavakoli og hendes mand, siden hun var helt lille. Hun kan ikke huske andet, og jeg ved, at hun kalder dem for sin mor og far. Nu vil man fjerne hende, fordi Jalah har delt den her video. Det er forfærdeligt synd og dybt uretfærdigt overfor barnet,« siger Lisbeth Zornig Andersen til Berlingske.

Hun sympatiserer ikke med Jaleh Tavakolis deling af videoen og kalder det en »eklatant fejlvurdering«, men mener ikke, at det retfærdiggør at fjerne barnet.

»Man risikerer at skade barnet alvorligt ved at udsætte hende for det her brud. Hun er for lille til at forstå, hvad der foregår, men stor nok til at vide, at hun skal væk og skal knytte sig til nogle andre. Når jeg ser det ud fra hendes perspektiv, så er det komplet uforståeligt og utroligt synd. Socialtilsynet har i dag ændret skæbnen for en lille pige på en måde, som - tænker jeg - kan være meget alvorlig,« siger Lisbeth Zornig.

Social- og Børneministeren er målløs

Social- og Børneminister Mai Mercado (KF) vil ikke gå ind i den konkrete sag, men oplyser på sin officielle Facebook-profil, at sagen kommer bag på hende.

»Jeg er målløs. Jeg kan ikke gå ind i den konkrete sag, som jeg forstår endnu ikke er afgjort. Jeg må sige helt klart, at hvis reglerne på nogen måde er skyld i, at børn i plejefamilier kommer i klemme, så er jeg klar til lave reglerne om med det samme, og jeg har allerede fået tilkendegivelser om, at det kan hastebehandles, hvis det er nødvendigt,« lyder det.

Ministeriet oplyser i en e-mail til Berlingske, at »så vidt Ministeriet er orienteret, har Socialtilsynet blot sendt et varslingsbrev og altså endnu ikke truffet afgørelse i sagen«.