Vintesten: Lokalmesterskaberne i nebbiolo

Smagsløg. I denne uge er der hele tre vine på barolo-druen til test i årgang 2004.

Der var engang, da man så det som en umulighed at finde barolo og barbaresco, som hører til Italiens dyreste vine, i supermarkedssegmentet under 80 kr.

Men i disse år ser vi dem jævnligt her i testen, og normalt er der tale om tilbud, som giver relativt meget for pengene, for de nebbiolo-baserede vine er sjældent decideret dårlige. Selv om det bestemt ikke er stor barbaresco, vi tester i denne uge, så er det altså stadig vin af et vist format.

De to vine fra henholdsvis San Martino (der er et sub-brand for huset Gemma, som Netto/Dansk Supermarked har handlet med længe) og Manfredi kommer fra Barbaresco, som er nabo til Barolo og ligger i Alba-området. Den tredje vin gjort på nebbiolo er produceret af Dessilani, som vi finder i Novara-provinsen, der også ligger i Piemonte-regionen, men et godt stykke nordøst for Alba. Vinene fra Novara er knap så fine som dem fra Alba og generelt også noget billigere.

Alle tre vine er fra 2004-årgangen, som er af udmærket kvalitet uden dog at være exceptionel. En klassisk årgang, som man ofte siger om år, som er lidt køligt med slanke småstramme vine til følge.

Fælles for alle vine på nebbiolodruen er, at de har et meget højt garvesyre-niveau og derfor ikke mindst for den utrænede gane vil gøre sig bedst sammen med mad. Og husk at give vinen god tid i åben tilstand inden den drikkes på karaffel eller i glasset nebbiolo er altid meget lang tid om at folde sig ud.