SMS-beskeder fra tidligere borgmester vækker opsigt: »Det er et udtryk for en korrupt tankegang«

Dagens overblik: Anna Mee Allerslev får kras professorkritik for SMS-beskeder til kommunaldirektør. Dansk Folkeparti lægger op til »meget usædvanlig byttehandel«. Og Søren Pind har fundet sig et nyt job. Du får hele dit politiske overblik her.

»Det er en vennetjeneste, det er misbrug af en magtposition som borgmester, og det er et udtryk for en korrupt tankegang,« siger professor i statskundskab ved Syddansk Universitet Kurt Klaudi Klausen om en række SMS-beskeder mellem kommunaldirektør og tidligere beskæftigelses- og integrationsborgmester i København Anna Mee Allerslev. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen

God-mandag-morgen og velkommen til den politiske morgenpost, hvor du endnu engang får overblikket over alt det, du skal vide om dansk politik, i dag.

Inden vi når til historien bag dagens overskrift, begynder vi i Berlingske, som kan fortælle om en »meget usædvanlig byttehandel«, som Dansk Folkeparti lægger op til.

Historien drejer sig om de iranere bosiddende i Danmark, som det iranske styre kræver udleveret til retsforfølgelse i kølvandet på sidste weekends blodige angreb mod en militærparade i byen Ahvaz i Iran.

De iranske myndigheder forventer ifølge det statsstyrede iranske nyhedsbureau, at Danmark udleverer »gerningsmændene og deres medskyldige til Iran, så de kan blive retsforfulgt på fair vis«.

Dansk Folkeparti vil nu gøre en eventuel udlevering af de pågældende iranere betinget af, at de iranske myndigheder samtidig tager imod afviste iranske asylansøgere, der sidder i Danmark i en såkaldt fastlåst position i forhold til deres udsendelse.

»De har et problem, som de gerne vil have løst, og vi har omvendt en udfordring med afviste iranske asylansøgere, som vi gerne vil have løst, så måske vi kan hjælpe hinanden,« siger Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, til Berlingske.

Er det ikke en mærkelig form for byttehandel, du lægger op til?, spørger avisen.

»Næh, det synes jeg ikke,« svarer Henriksen.

Hos Institut for Menneskerettigheder betegner direktør Jonas Christoffersen dog forslaget som »en meget usædvanlig byttehandel«.

»Jeg kan ikke huske fortilfælde, men i sidste ende vil det være en politisk vurdering, om man vil begynde at kræve modydelser for at udlevere folk,« siger han.

Venstres udlændingeordfører, Mads Fuglede, har ingen kommentarer til forslaget, men hos de Konservative er udlændingeordfører Naser Khader »ikke vild med tanken«.

»Det virker på mig lidt som politisk gidseltagning,« siger han.

Hele historien kan du læse hos Berlingske her.

Og så skal vi ellers videre til dagens andre nyheder.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

»En korrupt tankegang«

Vi tager fat i dagens BT, som endnu engang kan fortælle nyt om den tidligere radikale beskæftigelses- og integrationsborgmester i København Anna Mee Allerslev.

Avisen er således kommet i besiddelse af en række SMS-beskeder, der rejser »mistanke om vennetjenester« mellem Anna Mee Allerslev og Jan Elving, ejer af Øens Murerfirma, der samarbejder med kommunen.

Beskederne viser, hvordan Allerslev fik en kommunaldirektør til at blande sig i en sag, hvor Jan Elving har penge på spil.

Allerslev spørger i korrespondancen kommunaldirektør Torben Gleesborg, om »alt er ok« med en ingeniørrapport, der skal gøre det muligt for Jan Elving at afholde koncerter på sin grund på Amager, selv om den ligger tæt på Benzinøen, hvor store brændstoftanke udgør eksplosionsfare, skriver BT.

Allerslev stiller spørgsmålene et halvt år efter, at Jan Elvings firma har renoveret borgmesterens lejlighed for 1,8 millioner kroner.

Med det samlede billede af Allerslevs forhold til Jan Elving mener professor i statskundskab ved Syddansk Universitet Kurt Klaudi Klausen, at Allerslev misbruger sin magtposition.

»Det er en vennetjeneste, det er misbrug af en magtposition som borgmester, og det er et udtryk for en korrupt tankegang. Desuden får hun særbehandling, for almindelige borgere ville aldrig kunne få samme hurtige sagsbehandling på SMS,« siger Kurt Klaudi Klausen til avisen.

Allerslev har ikke ønsket at stille op til interview.

I en mail til avisen skriver den tidligere borgmesters advokat, Bjarke Vejby:

»Det er en gammel historie, der for længst er oplyst, behandlet og konkluderet på.«

Ifølge BT har SMSerne ikke været beskrevet før, og de indgår ikke i en advokatundersøgelse af sagen, som Københavns Kommune har fået udarbejdet.

Du kan læse hele historien og dens detaljer hos BT her.

»Men der arbejdes herpå«

Arbejdet med at foretage nye vurderinger af landets 1,7 millioner ejerboliger ser ud til at være i alvorlig krise. Det skriver Politiken.

Vurderingsstyrelsen, som er blevet oprettet for at foretage »nye og retvisende vurderinger«, skulle allerede nu have foretaget de første vurderinger af ejerboliger, men ifølge en e-mail, som en medarbejder i styrelsen har sendt til en boligejer, har medarbejderne stadig ikke nogen viden om, hvordan det skal ske.

»Et nyt vurderingssystem skal træde i kraft i 2019. Hvad dette indebærer, er Vurderingsstyrelsen ikke vidende om«, skriver medarbejderen ifølge Politiken i sit svar til en boligejer på Sjælland.

Politiken har forelagt mailen for Skatteministeriet, der henviser til Vurderingsstyrelsen, der har fremsendt en skriftlig udtalelse fra Vurderingsstyrelsens underdirektør, Morten Jensen:

»Vurderingsstyrelsen er i den seneste tid blevet opbygget som organisation og har modtaget de første opgaver i det nye ejendomsvurderingssystem. Der mangler fortsat systemleverancer, men der arbejdes herpå, så der kan udsendes ejendomsvurderinger efter planen«.

Mere hos Politiken her.

Dagens jobnyt

Den tidligere minister Søren Pind bliver partner og bestyrelsesformand i en nystartet virksomhed, hvor han sammen med tidligere sikkerhedseksperter fra forsvaret skal bekæmpe cyberangreb. Det fortæller han til Berlingske og DR.

Helt konkret bliver Pind »arbejdende bestyrelsesformand« i virksomheden Langkjaer Cyber Defence, som blev grundlagt for et års tid siden.

Hos Berlingske lægger den tidligere minister ikke skjul på, at han selvfølgelig håber på at kunne tjene gode penge på den nye tjans:

»Jeg har været længe i politik, og selv om det er udmærket honoreret, så er det ikke noget, man bliver tyk og fed af,« siger han og fortæller, at målet er at blive økonomisk uafhængig.

For resten af dit liv?

»Ja.«

Læs mere hos DR her. Og hos Berlingske her.

Dagens citat

I Dansk Folkeparti har meldingen tidligere været, at partiet kun vil gå i regering, hvis man får omkring 20 procent af stemmerne. Kravet om de 20 procent blev dog fjernet i Kristian Thulesen Dahls grundlovstale i sommer, men nu er gruppeformand i DF, Peter Skaarup, igen klar til at sætte tal på:

»Får vi på niveauet 17 pct. og op, er det nok for os til at gå i regering,« siger Peter Skaarup i dagens udgave af Børsen i en historie, der mest af alt handler om, at DFs vælgere i en ny måling peger på, at de hellere vil i regering med Venstres formand, statsminister Lars Løkke Rasmussen, end med Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen.

Den historie finder du hos Børsen her (kræver abonnement).

Her er fire historier i kort form, du også skal kende til

1: Regeringen og Facebook vil bekæmpe udbredelsen af falske nyheder i danske medier. Men de bevidst vildledende artikler findes ikke i de etablerede medier, lyder det fra en række eksperter i Kristeligt Dagblad.

Omfanget er »lig nul«, siger direktør i Danske Medier til avisen i en historie, som du kan læse her.

2: Udfasningen af tilskud til el på biomasse står til at få store konsekvenser for flere kraftvarmeværker, der har investeret massivt i biomasseanlæg. Det skriver Børsen.

»For os medfører forslaget, at der på Avedøreværkets blok 2 genereres ekstraomkostninger for 1 mia. kr. Det vil betyde, at fjernvarmepriserne stiger, og vi frygter, at det vil få store såvel som små kunder til at forlade os og gå over til individuelle varmepumper,« fortæller direktør Lars Gullev fra Vestegnens Kraftvarmeselskab VEKS til avisen.

Læs hele historien her (kræver abonnement).

3: Patienter med livstruende KOL eller skizofreni er stærkt underprioriteret, mens pengene i sundhedsvæsenet i højere grad flyder til f.eks. kræft- og hjerteområdet.

Sådan lyder det fra Det Etiske Råd, som i dag offentliggør en ny udtalelse om prioritering i sundhedsvæsenet. Det skriver Jyllands-Posten.

For at sikre en mere retfærdig prioritering af sundhedsvæsnets ressourcer anbefaler rådet, at man fremover systematisk indsamler data og laver beregninger, der sammenholder pris og effekt for alle behandlinger i sundhedsvæsenet.

Resten af historien her (kræver abonnement).

4: I 2030 vil der mangle op mod 30.000 IT-specialister og ingeniører. Den mangel på arbejdskraft kan kvinder dække, hvis der gøres op med kønsbias og kønsstereotyper på uddannelser og arbejdspladser, og flere kvinder søger ind på de relevante uddannelser. Det vurderer McKinsey og Innovationsfonden på baggrund af stor analyse.

Mere om den vurdering i Berlingske her.

Dagens mindeord

Her er tre historier, vi læste i weekenden

1: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har hidtil fortalt, at nytårskurene i Thyborøn til fordel for LøkkeFonden ikke handler om politik. Men nu viser det sig, at arrangørerne hvert år har stået for et fast indslag om fiskeripolitik, som har været rettet direkte mod netop Løkke. Mere hos Information.

2: Den præst, kirkeminister Mette Bock (LA) har bedt stå for Folketingets åbningsgudstjeneste, kritiseres for at have sammenlignet homoseksuelle og pædofile. Den historie og masser af reaktioner hos DR her.

3: Nogle af Nye Borgerliges folketingskandidater støtter brugen af våben mod migranter og kriminelle, viser opslag på Facebook. Mens en advokat vurderer, at et af udsagnene kan være på kant med straffeloven, bakker partiformand Pernille Vermund kandidaterne op. Mere hos Jyllands-Posten (kræver abonnement).

Dagens »rend mig«

Ekstra Bladets chefredaktør Karen Bro skrev i weekenden i en klumme, hvordan Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, gav en journalist fra Ekstra Bladet fingeren og sagde »rend mig«, fordi avisen ville stille ham spørgsmål til en historie.

Mere om det her.

Det sker i dag

15:00: Københavns teknik- og miljøudvalg skal drøfte Distortion
Distortion er et af punkterne på dagsordenen til Miljø- og Teknikudvalgets møde i København. Politikerne skal blandt andet drøfte, at en ny evaluering viser, at gadefestivalen i år larmede for meget og fik flere skriftlige klager end sidste år.

Det sker i morgen

Folketinget åbner.

Åbningen, der samtidig er begyndelsen på et nyt folketingsår, skal ifølge Grundloven altid finde sted første tirsdag i oktober.

Klokken 10.00 indledes dagen med gudstjeneste i Christiansborg Slotskirke, mens det første møde for Folketinget begynder præcis klokken 12.00. Omkring klokken 11.40 ventes de kongelige, som skal overvære åbningen, at ankomme. Statsministeren holder åbningstalen.

Og ellers sker der ikke det helt store.

Hav en god mandag.