Her er Søren Pinds nye job: Bliver iværksætter og vil bekæmpe cyberangreb

Den tidligere minister Søren Pind bliver partner og bestyrelsesformand i en nystartet virksomhed, hvor han sammen med tidligere sikkerhedseksperter fra forsvaret skal bekæmpe cyberangreb. Virksomheden har som mål at være klar til børsen om fem år.

Søren Pind bliver »arbejdende bestyrelsesformand« og har købt en »solid aktieportefølje« i virksomheden, der hedder Langkjær Cyber Defence. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Søren Pind er ikke minister mere. Men han har ikke helt sluppet sit gamle job.

Forud for vores interview har han fået produceret et såkaldt beredskab – altså papirer, som klæder ham på med oplysninger om dette og hint. Papirerne er blevet samlet i en sort mappe, som ligger foran ham på bordet.

»Lidt ministervaner har man vel stadigvæk,« som han siger.

Samtalen handler dog ikke om hans farvel til politik, som han vil fortælle nærmere om, når han om nogle måneder udgiver en bog. Snarere handler det om den tid, der skal komme nu, hvor han ikke skal være minister mere.

Efter nogle måneders tænkepause har Søren Pind fundet ud af, hvad han vil kaste sig over. Og det bliver ikke en bestyrelsespost i dansk erhvervsliv, en direktørstol i en interesseorganisation eller en karriere som lobbyist, som man ofte ser tidligere politikere fortsætte arbejdslivet med.

Pind skal være iværksætter.

Foto: Anne Bæk.

At være sin egen herre

Sammen med blandt andre tidligere specialister i forsvaret, som har beskæftiget sig med den stigende cybertrussel mod Danmark, vil den tidligere minister opbygge en virksomhed, som skal rådgive og undervise dansk erhvervsliv i at modstå presset fra hackere.

Søren Pind bliver »arbejdende bestyrelsesformand« og har samtidig købt en »solid aktieportefølje« i virksomheden – Langkjaer Cyber Defence – som blev grundlagt for et års tid siden.

Virksomheden har aktuelt 12 ansatte og er stadig i den fase, hvor der udvikles produkter og landes kunder. Målet er en eksponentiel vækst, så der om fem år er 70 ansatte og en »tyngde« i foretagendet, der gør det muligt at blive børsnoteret, hvis dette er det rigtige.

»Jeg forlod politik, fordi jeg trængte til at lave noget andet, hvor jeg kunne være med til at skabe, hvor det ikke var for bureaukratisk, og hvor det skulle være muligt at gøre en forskel. Det skulle være et virke,« siger han.

Og lægger ikke skjul på, at han selvfølgelig også håber at kunne tjene gode penge på det.

»Jeg har været længe i politik, og selv om det er udmærket honoreret, så er det ikke noget, man bliver tyk og fed af,« siger han og fortæller, at målet er at blive økonomisk uafhængig.

For resten af dit liv?

»Ja.«

Hvorfor er det et mål?

»Jamen – det er jo i virkeligheden den samme måde, som jeg har ageret på i politik. Nemlig at være min egen herre. Det at skabe en virksomhed, som kan hjælpe på denne måde, er et hæderligt virke, samtidig med at det sætter mig i en position, hvor jeg kan sige og gøre, hvad jeg vil,« siger han.

Foto: Anne Bæk.

Søren Pind fortæller, at han har fået flere »flatterende tilbud« fra blandt andet interesseorganisationer, som flere forhenværende politikere beskæftiger sig med.

Når Pind sagde nej, var der dog en særlig grund.

»Det var jo noget, hvor jeg skulle spændes for en vogn, og hvor jeg måtte fremføre nogle synspunkter, som ikke nødvendigvis var mine. Det har jeg prøvet at gøre i politik, men jeg har ikke lyst til, at det skal være mit efterliv til politik.«

Søren Pinds rolle i virksomheden bliver at være partner og arbejdende bestyrelsesformand.

»Jeg skal være ideologen i virksomheden. Ansigtet udadtil. Snakke med kunder. Men jeg skal ikke sidde med timeregnskaber og den slags. Det er ikke mig.«

»Jeg har jo ikke overtaget en eller anden lobbytjans«

Pind nævner, at han som justitsminister fik indblik i, hvor alvorlig cybertruslen er mod Danmark. Flere danske virksomheder, herunder Mærsk, har været udsat for store og særdeles kostbare angreb, men ifølge Søren Pind kan myndighederne ikke håndtere det hele.

Med andre ord mener han, at der er brug for en »privat, markedsbaseret kapacitet«, og her har virksomheden som mål at blive »den ledende« i landet.

Hvad vil du sige til dem, der finder det kritisabelt, at du fik dybt indblik i vores nations hemmeligheder, og nu håber at tjene store penge på blandt andet den viden?

»At det her ikke er nogen given ting. Det kommer jo an på, om markedet har brug for det. Og hvis markedet har brug for det, så er det, fordi det er et nødvendigt virke for det danske samfunds skyld, og så kan jeg ikke se noget galt i det. Jeg har jo ikke overtaget en eller anden lobbytjans. Jeg skal selv skabe det.«

Men du har vel fået et fortroligt indblik i cybertruslen mod Danmark, og det er vel på baggrund af den indsigt, du vil bygge det her op?

»Ja, og derfor mener jeg afgjort, der er et behov. Men mere kan jeg jo ikke sige. Markedet kan trække på skuldrene. Virksomhederne kan trække på skuldrene. Det ville jeg ikke synes, var klogt, men så er der ikke noget at gøre ved det.«

Du har vel livslang tavshedspligt, går jeg ud fra. Hvordan forholder du dig til det indblik, du fik som minister, i forhold til din nye funktion?

»Jamen, der er en knivskarp grænse. Det er klart.«

Og den vil du respektere?

»Ja, selvfølgelig. Fuldstændig.«

Når jeg spørger til det, så er det, fordi der både i Danmark og mange andre lande er fokus på, hvad folk, der har haft betroet ansvar, giver sig selv efterfølgende …

»… Ja, og det er helt legitime spørgsmål. Jeg har heller ikke villet være lobbyist eller varetage specielle interesser. Det her er en virksomhed, som skal klare sig på det private marked, og kan vi lave en forretning på det, kan jeg ikke se noget problem i det. At jeg ved nogle ting ved siden af, har ikke noget med det at gøre.«

Du siger, det er et legitimt spørgsmål. Hvad gør du dig selv af tanker for at holde dig på den rigtige side af det betænkelige i forhold til din ageren?

»At de eneste ting, jeg drøfter herinde, er fra åbne kilder. Jeg refererer ikke til noget, som er fortroligt. Men det er forhåbentlig ikke nogen hemmelighed, at der er en cybertrussel mod Danmark,« siger han.

Søren Pind har også netop bebudet, at han får et program på TV 2 med den socialdemokratiske gruppeformand, Henrik Sass Larsen. Derudover skriver han debatindlæg i Berlingske.

Flere tidligere politikere har fortalt, at det var svært for dem at finde job efter den politiske karriere. Pind siger, at han ikke har mærket det på egen krop.

»Men jeg er godt bekendt med, at nogle har haft det problem. Jeg ser sådan på det, at det private marked jo er en fantastisk ting, for man kan selv skabe det. Arbejde er ikke noget, man har krav på – det er noget, man skaber,« siger han.

På spørgsmålet, om der vil komme mere til, svarer han:

»Det tror jeg ikke. Jeg har vist rigeligt nu.«

Foto: Anne Bæk.