»I Venstre taler de anonymt om, at Lars Krarup er en "tøsefornærmet" rambuk«

Dagens overblik: Ekstra Bladet skriver, at »borgerkrigen ulmer i Venstre«, Socialdemokratiet vil forbyde bederum på skoler og universiteter, og Mogens Lykketoft erkender, at han og den S-ledede regering i 90erne »måske gik for langt«. Du får hele dit politiske overblik her.

Lars Krarup er borgmester i Herning. Og en magtfuld person i Venstre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker

Godmorgen og velkommen til denne tirsdags politiske morgenpost.

I dag skal vi forbi en bred vifte af nye politiske udspil fra en række af Christiansborgs partier. Og vi skal runde Mogens Lykketoft, der erkender, at han og regeringen i 90erne »måske gik for langt«. Men vi begynder i Venstre.

I søndags gik Hernings Venstre-borgmester, Lars Krarup, ud med en heftig kritik af sit eget parti i Fyens Stiftstidende. Den magtfulde borgmester fra kommunen, der mistede politiskolen på målstregen, mener, at Venstre »sejler i den forkerte retning« og at Venstre på Christiansborg »fejler« på fire fire konkrete områder, du kan læse mere om her:

Finansminister Kristian Jensen (V) sagde i går til Ritzau, at han ikke giver Krarup ret i kritikken. Politisk kommentator og tidligere toprådgiver i Venstre, Søs Marie Serup, skrev i går i BT med henvisning til partiets niveau i meningsmålingerne, at »Venstre på Christiansborg har affundet sig med en tilstand, som for få år siden ville være at betragte som sølle«.

Og i dagens Ekstra Bladet har avisen sat fokus på, hvordan »borgerkrigen ulmer i Venstre«. Avisen har talt med en række borgmestre, der langt fra er enige i Lars Krarups kritik af Løkke og co. på Christiansborg.

Nogle mener, at Lars Krarups kritik overdøves af undertonerne af skuffelsen fra et »politiskole-svigt«, der har farvet Hernings førstemand. Andre mener, at Lars Krarup har en pointe - men ingen står frem med fuldtonet kritik af Venstres top.

En fuldtonet kritik står flere folketingsmedlemmer dog frem med. Den er møntet på Lars Krarup. Og så er den anonym.

»Krarup er tøsefornærmet over, at han ikke fik politiskolen, og han skal til at holde sin mund. Det, han har gang i, hjælper hverken Lars Krarup eller Venstre,« siger et V-medlem ifølge Ekstra Bladet. Et andet folketingsmedlem stemmer i:

»Jeg frygter, at Lars Krarup er en rambuk, der baner vejen til flere solo-meldinger, som skader partiet. Derfor burde han nu trække i håndbremsen og indstille kritikken.«

Ved sidste kommunalvalg fik Venstre 49 ud af 98 borgmesterposter i landets kommuner. Med Venstres øjeblikkelige niveau i de landspolitiske meningsmålinger er det frygten i Venstre, at partiet ved årets kommunalvalg ikke kan følge op på det valgresultat, skriver Ekstra Bladet.

Tour de parti

Vi forlader Venstre og kigger i stedet mod en række af Christiansborgs partier, der i dagens medier har en stribe forskellige forslag og markeringer, du lige skal have med.

DE KONSERVATIVE
Vi begynder hos Venstres regeringskolleger i de Konservative. Partiformand og justitsminister Søren Pape Poulsen spillede nemlig i går aftes ud med, at han vil øge straffen med en tredjedel for indbrud i huse, hvor folk er hjemme.

»Jeg kan næsten ikke forestille mig noget mere ubehageligt end at vågne op om natten og opleve, at en indbrudstyv er trængt ind i ens hjem,« siger han i en pressemeddelelse, som Justitsministeriet har udsendt.

I 2016 blev der registreret 31.900 indbrud i private hjem. Det var det laveste de seneste ti år. Fra 2015 til 2016 faldt antallet af indbrud med 3,9 procent. Det dækker dog over regionale forskelle, oplyser ministeriet.

SF
Friskoler og privatskoler, der har udsatte børn på elevlisten, skal fremover have mere i tilskud fra staten. Det mener SF, der til gengæld vil tage penge fra skoler, der ingen udsatte elever har. Det skriver Politiken i dag, hvor de beskriver i et beslutningsforslag, som SF fremsætter inden længe i Folketinget.

»Et udsat barn skal give mere i tilskud end et ressourcestærkt barn. Man skal sænke tilskuddet ret drastisk for de skoler, der ikke har udsatte elever, og hæve det drastisk for dem, der har. Det skal kunne mærkes økonomisk«, siger Jacob Mark, undervisningsordfører for SF, til Politiken.

Artiklen er ikke online.

VENSTRE
Danske statsborgere har modtaget sociale ydelser som førtidspension og sygedagpenge, mens de har kæmpet for Islamisk Stat. Det skrev BT i går, og den afsløring gør beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen vred, siger han til avisen.

»Det er en kæmpestor skandale, at vi udbetaler penge af velfærdskassen i Danmark til folk, der tager til Syrien eller andre steder i verden og undergraver det demokrati, som vi har kæmpet for i mange hundrede år i Danmark,« siger Troels Lund Poulsen til BT.

SOCIALDEMOKRATIET
I Information har avisen sat fokus på salgene af statslige virksomheder, der har været gennem tiden, og som er kommet i fokus igen, efter at et flertal i Folketinget har besluttet at sælge statens vaccineproduktion til et saudiarabisk ejet medicinalfirma.

Information har til artiklen talt med tidligere finansminister og Socialdemokratisk formand, Mogens Lykketoft, der erkender, at han og regeringen i 90erne »måske« gik for langt:

»Vi gik måske for langt med privatiseringerne. Vi havde nok et for optimistisk syn på, i hvilken grad man på nationalt og europæisk plan kunne regulere og beskatte disse virksomheder. At det har vist sig så vanskeligt at beskatte internationale virksomheder, var i særlig grad en blind vinkel, da man dengang regnede på fordelene og ulemperne af at privatisere selskaber.«

S vil forbyde bederum, men stemmer ikke ja til DF-forslag, der vil forbyde bederum

Vi skal videre til en nyhed, der fylder en hel del i dagens mediebillede.

Socialdemokratiet vil ikke længere acceptere bederum på ungdomsuddannelser og universiteter. Det skriver såvel Jyllands-Posten som Kristeligt Dagblad i dag.

Anledningen er et beslutningsforslag fra Dansk Folkeparti, som Folketinget i dag har til førstebehandling, og som har til formål at stoppe »Islamisk, social kontrol«.

Det beslutningsforlslag stemmer Socialdemokratiet dog gult (det betyder hverken ja eller nej) til, siger Socialdemokratiets erhvervsuddannelsesordfører Mattias Tesfaye, der i Jyllands-Posten er meget kategorisk i sin modstand mod bederum:

»Danske skoler, gymnasier og universiteter er ikke et sted for religiøs udøvelse. De få sager, vi har set, hvor bederum har givet anledning til konflikter, har særligt knyttet sig til islam, så derfor er faren ved bederum især, at der kan forekomme social kontrol, hvor nogle muslimske elever f.eks. presser andre til at praktisere islam i skoletiden. Det må ikke ske, og derfor føler vi et behov for, at Folketinget trækker en streg i sandet og forbyder rum til religiøs fordybelse.«

Forslaget har affødt en hel del debat på de sociale medier:

Konservative brugte ti gange så mange penge på valgkamp som Alternativet

Socialdemokratiet brugte flest penge i Folketinget på valgkamp i 2015. Samlet brugte partierne færre kroner end ved folketingsvalget i 2011.

Sådan lyder konklusionen i Berlingske, der har læst partiernes regnskaber for 2015 igennem.

De konservative brugte 22.528.241 kroner på kampagner til Folketingsvalget og EU-afstemningen om en tilvalgsordning og var dermed det parti, der brugt 3. flest penge på valgkamp i 2015.

Flest penge brugte Socialdemokratiet med 26,7 mio. kroner lige foran Venstre med samlet 24,5 kroner på de to valg.

Læs reaktionerne på de nye tal her.

Marie Krarup: »Sandheden sejrer altid til sidst, og jeg vil gerne bære den frem, der hvor jeg kan«

I gårsdagens udgave af Berlingskes serie 'Kend din folketingspolitiker' var det Dansk Folkepartis forsvarsordfører Marie Krarups tur til at svare på de 17 spørgsmål. Herunder er et af hendes svar. Du kan læse resten her.

2. Hvornår føler du dig mest magtfuld?
»Det er ikke mig, men mit argument, der kan give magt. Når der lyttes, og argumentet bliver forstået. Det er træls, når folk putter halm i ørerne og lukker øjnene for virkeligheden og de gode argumenter. Men det går heldigvis ikke i længden. Sandheden sejrer altid til sidst, og jeg vil gerne bære den frem, der hvor jeg kan.«

Dagens analyse: Boligskatten er ved at udvikle sig til et »pinefuldt slagsmål for Venstre«

Forhandlingerne om boligskatten er ved at udvikle sig til et pinefuldt slagsmål for Venstre, der forsøger at være regering for hele Danmark, skriver Børsens politiske kommentator, Helle Ib, i dag i...Børsen.

»Med forhandlingerne om boligskatten har trekløverregeringen fået en forsmag på, hvad der venter, hvis VLAK en dag skulle tage fat på reelle lettelser af personskatten: Der er frit slag for udlægninger i den offentlige debat, hvor procenter og beløb anvendes, alt efter hvilket politiske billede man ønsker at tegne,« skriver Helle Ib.

»Regeringen ventes senere på ugen at redegøre for, hvordan boligskattepakken skal finansieres. Med de tunge fordelingspolitiske symboler, som har lagt sig over forhandlingerne indtil nu, kan øvelsen ende med at blive meget dyrere, end de borgerlige partier forestillede sig for få måneder siden,« slutter Helle Ib.

Dagens detalje

På Børsens side 17 i dag skriver avisen, at landets transportminister Ole Birk Olesen (LA) mener, at »den teknologiske udvikling vigtig«. Sådan. Ikke mere.

Fik du læst? Michelle blev tvangsfodret i psykiatrien: »Det er et voldsomt overgreb«

Michelle Knudsen nægtede at spise. Hun var 14 år gammel og til sidst vejede hun 32 kg, mens hun var 169 cm høj.

Hendes forældre vidste ikke, hvad de skulle stille op, mens de så deres datter blive tyndere og mere afkræftet. De endte derfor med at tvangsindlægge hende på psykiatrisk afdeling.

Det første døgn i psykiatrien fortsatte Michelle Knudsen med at afvise enhver form for mad og drikke. Til sidste bad personalet om tilladelse fra hendes forældre til at tvinge mad i den 14-årige pige med en sonde. En tilladelse, som fagpersoner ifølge loven skal indhente, når barnet er under 15 år.

Når tilladelsen er indhentet, kaldes tvangen for magtindgreb, selvom det i praksis er det samme som tvangsindgreb.

Berlingske satte i går fokus på, at forældrene give deres tilladelse, når børn er underlagt tvang i psykiatrien. Den vurdering bør nemlig alene ligge hos fagpersoner, mener Dansk Folkeparti og Enhedslisten. Læs mere om debatten her. Og mere om Michelle Knudsen her.

Dagens 'Kend din folketingspolitiker': »Alt for mange politikere tænker kortsigtet«

Han føler sin indflydelse, når han tager ordet i folketingsgruppen eller er formand for Social- og Indenrigsudvalget i Folketinget.

Og han tænker på en succesoplevelse - gerne en god tenniskamp eller fodboldkamp, han har deltaget i - når han ikke kan sove.

Du kan komme tættere på Socialdemokratiets Troels Ravn i dagens udgave af Berlingskes serie 'Kend din folketingspolitiker' her.

Københavnsk borgmester vil indføre tvungen motion i arbejdstiden

Sidste år blev der indført obligatorisk motion for sosu-medarbejderne på københavnske plejehjem. Og nu skal kravet omfatte alle medarbejdere i risiko for nedslidning, hvis det står til sundheds- og omsorgsborgmesteren i København, Ninna Thomsen (SF). Det siger hun i dag til Ritzau.

»Det handler om arbejdsmiljø. Hvis du er på en byggeplads, så skal du have en hjelm på, så du ikke får en mursten i hovedet. Tilsvarende har vi som offentlig arbejdsplads et ansvar for, at vi ikke slider folk ned igennem deres arbejdsliv,« siger hun.

Forslaget møder imidlertid modstand hos de Radikales gruppeformand i København, Tommy Petersen. Han synes, det er alt for vidtrækkende, skriver Ritzau.

»Jeg synes, vi skal passe meget på, at kommunen ikke bliver din mor, der hele tiden tror, den ved, hvad der er bedst for dig,« siger han til DR P4 København.

Det sker i dag

Christiansborg er i dag tilbage på fuldt blus efter vinterferien. Der er en stribe gruppemøder i partierne, der er lovbehandlinger i folketingssalen, og der er en række åbne samråd i løbet af dagen. Og så skal udenrigsministeren i øvrigt mødes med præsidenten for International Crisis Group, Jean-Marie Guéhenno. Herunder får du et overblik over de vigtigste begivenheder på Christiansborg i dag:

13:00 Møde i salen med forhandling om konsekvenser af kontanthjælpsloftet
Der er i dag møde i Folketingssalen, hvor en række lovforslag skal behandles. På dagsordenen er blandt andet et forslag om at styrke kontrollen med udlændinge på tålt ophold og kriminelle udlændinge. Derudover vil der være en forhandling om konsekvenserne for børn og udsatte grupper af regeringens kontanthjælpsloft og 225-timersreglen.

13:00 Åbent samråd om pædagoger i folkeskolen
Undervisningsminister Merete Riisager (LA) er i dag kaldt i samråd om, hvordan pædagoger i folkeskolen bidrager til at styrke elevernes læring og trivsel. Ministeren skal redegøre for om sin tidligere holdning om, at en større rolle til pædagoger i folkeskolen er 'en frygtelig fejltagelse' fortsat er hendes holdning.

13:00 Åbent samråd om Danmarks indsats i Irak
Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) er i dag kaldt i samråd om Danmarks indsats i Irak. Ministeren skal redegøre for statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) udtalelser om, at Danmarks indsats i Irak bliver årelang, samt at statsministeren udtalte, at niveauet af engagement så kunne skifte over tid. Samrådsspørgsmålet er stillet efter ønske fra Nick Hækkerup (S).

15:00 Åbent samråd om værdig ældrepleje
Ældreminister Thyra Frank (LA) er i dag kaldt i samråd om værdig ældrepleje på landets plejehjem. Ministeren skal redegøre for, hvordan regeringen vil sikre en værdig ældrepleje i hele landet, så de ældre for eksempel ikke skal vente op imod en time for at komme til og fra toilettet. Samrådsspørgsmålet er stillet efter ønske fra Astrid Krag (S) og Kirsten Normann Andersen (SF).