USA-ambassadør advarede mod Khader

USA's ambassadør i Danmark advarede mod samarbejde med Naser Khader, der beskrives som ineffektiv og ekstrem.

De Konservatives Naser Khader taler med pressen i en pause i finanslovsforhandlingerne i Finansministeriet mandag d.8. november 2010. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marie Hald
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En medievant, men ineffektiv politiker med alt for ekstreme holdninger til muslimer og til USA. Den karakteristik fik danske Naser Khader for tre år siden af den amerikanske ambassade i Danmark, skriver Politiken.

I et fortroligt dokument til USA's regering advarede ambassaden mod at samarbejde med Khader om at række ud til muslimer i Danmark.

Det viser teksten, som er blandt de 250.000 dokumenter, internetorganisationen WikiLeaks har lækket, og som den norske avis Aftenposten har adgang til. Heraf fremgår det, at USA's ambassade rådede sin regering til at droppe Khader:

- Vi ser ikke længere Khader som en brugbar kontakt til at fremme muslimsk integration i Danmark, hedder det i dokumentet, der fortsætter:

- Han har været så højtråbende og ekstrem i sine angreb på både troende muslimer og på vores programmer, at vi fremmedgør flere muslimer ved at samarbejde med Khader end ved at ignorere ham.

Dokumentet er dateret 15. oktober 2007 og er dermed angivelig sendt til den amerikanske regering tre dage efter, at Naser Khader 12. oktober rettede en skarp kritik mod den daværende amerikanske ambassadør i Danmark, James P. Cain.

Anledningen til udfaldet var, at Cain havde mødtes med en række muslimske organisationer ved en middag i sin ambassadebolig 4. oktober, skriver Politiken.

- Khader fokuserede på to gæster, som han påstod var islamiske ekstremister, og kaldte ambassadør Cain for en "nyttig idiot", fordi han havde inviteret dem, skriver ambassaden.

Ambassaden gør klart for den amerikanske regering, at den danske politiker næppe er til at tale fornuft ind i - han er nemlig mere fokuseret på at gøre en god figur end på at skabe resultater:

- Desværre er Naser Khader for tiden mere interesseret opportunistisk poseren end i oprigtig dialog og engagement. Vi imødeser den dag, han ændrer den fremgangsmåde.

/ritzau/