Tidligere sekretær bryder tavshedsaftale om krænkelsessag i S-toppen: Flere forhenværende ministre involveret

En tidligere sekretær i Socialdemokratiet står i DR frem og fortæller om en sag om seksuel krænkelse, og om hvordan Socialdemokratiet forsøgte at lægge låg på sagen med en tavshedsklausul. Tidligere statsminister Helle Thorning Schmidt undskylder håndteringen.

Tidligere statsminister og S-formand Helle Thorning-Schmidt beklager håndteringen af en krænkelsessag vedrørende Carsten Hansen, som en tidligere sekretær i partiet nu åbner op om trods en tavshedsaftale. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech Andersen

Sagen er ikke ukendt. Ekstra Bladet skrev om den i 2011, men dengang stod der nederst i artiklen: »Den forulempede kvinde har ikke ønsket at tale med Ekstra Bladet«.

I virkeligheden forbød en tavshedsklausul kvinden i at udtale sig, og den bryder den tidligere sekretær i Socialdemokratiet Louise Kwang nu og fortæller DR historien om, hvordan tidligere minister for by-, bolig- og landdistrikter, Carsten Hansen, i 2010 på natklubben Jazzhouse greb fat i hende.

»Vi står i baren og er ved at købe øl. Så kommer han over og tager fat om mig. Han er rimelig stor. Han tager fat om mig, hiver mig ind til sig og kysser og slikker mig på kinden, mens han siger: ’Du skal ha’ en rigtig mand’,« fortæller Louise Kwang til DR.

»Jeg husker det som om, at han står der og holder mig fast, og så er der nogen af mine kolleger, der prøver at fjerne ham, og jeg løber væk. Jeg går ned i kælderen og kommer til mig selv. Jeg kan huske, jeg sidder og græder, og det var meget sjældent, jeg reagerede sådan. Da jeg kommer op igen, kan jeg se, at der er nogen, der er ved at slæbe ham væk,« siger Louise Kwang.

Krænkelse nummer to

Men det er langt fra hele fortællingen.

Efterfølgende gik Louise Kwang til tidligere finansminister Bjarne Corydon, der på daværende tidspunkt var leder for Socialdemokratiets sekretariat på Christiansborg, for at få ham til at håndtere sagen. Men håndteringen bliver ikke, som Louise Kwang havde håbet.

Først skete der ikke noget, og da hun igen gik til Bjarne Corydon, blev hun pludseligt kaldt ind på Carsten Hansens kontor. Om det efterfølgende møde siger Louise Kwang til DR:

»Han siger, han har hørt, der er sket noget, men han kan ikke huske det, og han var fuld. Han tager ikke ansvar for noget. Han siger, at nu skal den her sag bankes i jorden, og nu vil han ikke høre mere sladder på gangene,« siger Louise Kwang til DR.

Over for DR kalder Louise Kwang mødet for krænkelse nummer to, og det bliver ikke meget bedre derfra.

Efterfølgende gik den tidligere sekretær ned med stress, og hendes fagforening HK blev involveret. Udfaldet blev en aftale, hvor Louise Kwang ikke fik økonomisk kompensation, men alligevel skulle underskrive en tavshedsklausul, der gør, at hun ikke siden har måttet udtale sig om sagen.

»Vi kommer ind i et mødelokale. Carsten Hansen tager et stykke papir op ad lommen og læser op fra det. Så pakker han det ned i lommen og går ud af lokalet. Han kigger ikke på mig på noget tidspunkt. Jeg skulle væk, for jeg kunne se, at det ikke var en undskyldning, og at det ikke føltes afsluttet. Det blev aftalt, at vi skulle underskrive en fortrolighedsaftale. Det gjorde vi så, og jeg skulle derefter vende tilbage på arbejde,« fortæller Louise Kwang til DR.

Helle Thorning-Schmidt beklager tavshedsklausulen

Hele forløbet udspillede sig over ti måneder før valget i 2011, og Louise Kwang kunne efterfølgende se Carsten Hansen blive udnævnt til minister, og pga. sin fortrolighedsaftale kunne hun ikke sige noget.

Men det gør hun så nu. Og imens Carsten Hansen over for DR ikke ønsker at stille op til interview, har tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt beklaget, at der blev lavet en tavshedsklausul. Det gør hun efter eget udsagn efter flere samtaler med Louise Kwang siden 2017, da MeToo-bølgen rullede i første omgang.

»Herudover har jeg særligt efter 2017, og blandt andet gennem samtaler med Louise og andre, fået forståelse for, hvor skadelige NDAerne er og opfordret de fagforeninger, der rådgiver deres medlemmer, til at forsøge at undgå dem fremover, skriver hun til DR.

NDA betyder »non-disclosure agreement« og et engelsk udtryk for tavshedsaftale.

Bjarne Corydon, som underskrev tavshedsklausulen på vegne af Socialdemokratiet, har ikke ønsket at stille op til interview, men erklærer sig over for DR enig med Helle Thorning-Schmidt.

Ingen fra den nuværende ledelse har heller ønsket at stille op til interview. Partisekretær Jan Juul Christensen har dog givet et længere skriftligt citat til DR, hvor han blandt andet skriver:

»I forbindelsen med behandlingen tilbage i 2011 blev der indgået et forlig, som bl.a. den pågældende medarbejders fagforening var inde over, hvor parterne aftalte en diskretionsforpligtelse, der varer ved. Også derfor kan vi i dag ikke udtale os om sagen. I den ledelsesgruppe vi er i dag, har der ikke været indgået aftaler med tavshedsklausuler eller diskretionsforpligtelse.«

Læs hele svaret og artiklen her.