Tibetanere skuffet over tavs Søvndal

Talsmand for Tibets åndelige leder, Dalai Lama, er skuffet over udenrigsminister Villy Søvndal (SF), der onsdag mødte Kinas udenrigsminister.

I mandags modtog udenrigsminister Villy Søvndal (SF) en fax (herunder) fra Thubten Samdup, der er repræsentant i Nordeuropa for Tibets leder, Dalai Lama. Her opfordrer Thubten Samdrup – på grund af de »presserende og ekstreme forhold« – Villy Søvndal til at tage sagen om tibetanske munke og nonner, der sætter ild til sig selv i afmagt over de kinesiske myndigheder, op med Kinas udenrigsminister Yang Jiechi (billedet herover) på deres møde i onsdags. Men forgæves. Foto: Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) møder nu hård kritik fra talsmanden for Tibets åndelige leder, Dalai Lama, for sin håndtering af onsdagens møde med Kinas udenrigsminister, Yang Jiechi.

Villy Søvndal, der tidligere har slået sig op som stor støtte i tibetanernes sag mod kinesisk overherredømme, modtog mandag en fax fra Dalai Lamas personlige repræsentant i Nordeuropa, Thubten Samdup, der har kontor i London. Han opfordrede Villy Søvndal til at drøfte et aktuelt problem med tibetanske munke, der sætter ild til sig selv i afmagt over kinesernes magtanvendelse.

Villy Søvndal nævnte ikke sagen på det efterfølgende pressemøde, og ifølge kilder i Udenrigsministeriet, som Berlingske har talt med, blev det heller ikke nævnt under selve mødet.

»Det er jeg skuffet over, for det er bekymrende at se personer begå selvmord. Det internationale samfund må lægge pres på kineserne i den sag, og Danmark havde en helt unik mulighed, da Kinas udenrigsminister var i Danmark,« siger Thubten Samdup og tilføjer:

»Hvor mange nonner og munke må begå selvmord, før verden vågner op?«

Forventede du dig mere af Villy Søvndal som udenrigsminister?

»Det må jeg sige, det gjorde jeg. Jeg har mødt ham tre gange, og han er meget velinformeret om Tibet. Han kender situationen, så ja, jeg forventede mere.«

Hvad skulle han have sagt?

»At det vækker bekymring for den danske regering og opfordre til, at kineserne finder frem til roden til problemet,« lyder det fra Dalai Lamas talsperson, som dog roser, at Søvndal nævnte tibetanernes behov for kulturelle og religiøse rettigheder.

Villy Søvndal har ikke selv ønsket at udtale sig i sagen med henvisning til, at han holder ferie, men for to år siden udtalte han, at »ingen i dansk politik har de seneste mange år kæmpet for tibetanernes sag som SF.«

Det skete med henvisning til, at flere i SFs folketingsgruppe har nær kontakt til NGOer, der beskæftiger sig med området, og SFere har mødtes med repræsentanter for Tibets eksilregering, hvor bl.a. Tibets udenrigsminister, Kesang Y. Takla, har besøgt SFs landsmøde.

Søvndal skal forklare sig

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, mener, at Villy Søvndal nu endegyldigt har valgt side til fordel for kineserne, fordi han allerede i 2009 var medunderskriver på VK-regeringens såkaldte verbalnote, hvori det hed, at Danmark »modsætter sig tibetansk uafhængighed«, hvilket var en skærpelse til fordel for Kina. Verbalnoten skyldtes, at Kina havde lagt de diplomatiske og handelsmæssige forbindelser til Danmark på is efter tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) private møde med Dalai Lama.

»SFs rolle som Tibets støtte er for længst slut,« siger Søren Espersen, som befinder sig i Israel. Når han vender hjem, vil han overveje at trække Søvndal i samråd for at få den fulde forklaring i sagen.

»Det er forkasteligt, at det ikke bliver nævnt i denne sammenhæng. Jeg vil helt sikkert tage det op i det kommende møde i Udenrigspolitisk Nævn, det er der ikke tvivl om,« siger Søren Espersen.

I Enhedslisten forstår man også godt de tibetanske frustrationer:

»Der må man bare sige, at vores skuffelse over SF i denne sag havde vi allerede, dengang man underskrev verbalnoten,« siger gruppeformand Per Clausen, der ikke ønsker at forholde sig til tibetanernes selvafbrænding, fordi han ikke kender de konkrete sager.

Også blandt danske NGOer er der skuffelse over Villy Søvndal:

»Det er simpelthen for dårligt. Det viser en angst for at berøre de ting, som foregår her og nu,« siger Anders Højmark Andersen, formand for Støttekomitéen for Tibet, der bakkes op af Lars Normann Jørgensen, generalsekretær, Amnesty:

»Vi er selvfølgelig skuffede ligesom tibetanerne over, at der ikke kom de konkrete sager op, men vi har en klar forventning om, at det her blot er Søvndals udgangspunkt,« siger Lars Normann Jørgensen.

I dagens udgave af Politiken skriver Danmarks eksportambassadør Ritt Bjerregaard, at Danmark bør dæmpe kritikken af menneskeretskrænkelser i Kina.