Thorning: Ansvaret har slidt på min troværdighed

Helle Thorning-Schmidt mener selv, at hun er en bedre statsminister i dag, end hun var i 2011. Men det at stå i spidsen og tage ansvar slider på troværdigheden, har hun måttet sande.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) under Folkemødet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Til piften og klapsalver indtog statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) fredag Socialdemokraternes højborg under folkemødet på Bornholm: Den gamle brandstation i Allinge, hvor partifæller og andre røde venner var kravlet op på klippefremspring for at få et glimt af giraffen.

Foran det taknemmelige publikum proklamerede Thorning, at hun med tiden er blevet bedre til at lede landet.

»Jeg er en bedre statsminister nu, end jeg var for tre et halvt år siden. Hvis det var gået den anden vej, havde det været ærgerligt,« sagde Thorning til endnu en omgang klapsalver, mens hun uddybede, at møder med internationale ledere og hjemlige forhandlinger på Christiansborg har udviklet hende - også som menneske.

Men det har også sat sine spor at være i magtens centrum, erkender statsministeren.

»Det at tage et ansvar - det har jeg selv oplevet meget voldsomt - det slider på ens troværdighed og tillid. Det er nok også derfor, at det er fåtallet af partier, som egentlig ønsker at tage ansvar for helheden. Det gør Socialdemokraterne, de Radikale og Venstre, som siger klart, at vi er parate til at tage regeringssvar,« siger Thorning, der i samme åndedrag erkender, at valget i 2011 langt fra gik, som Socialdemokraterne havde sat næsen op efter:

»Da stemmerne var talt op, var det ikke gået så godt, som vi havde ønsket. Derfor var det en vanskelig situation - og vi kunne have ladet ansvaret ligge. Men vi er socialdemokrater, og vi påtager os ansvaret - også når det er svært.«

Socialdemokraternes svære periode var som bekendt ikke ovre på valgaftenen - en intens magtkamp om regeringsgrundlaget fulgte med regeringspartnerne de Radikale og SF, og siden har diverse reformer og finanslove sendt Socialdemokraternes meningsmålinger historisk langt ned.

»Der har været tidspunkter, mens jeg har været statsminister, hvor vores meningsmålinger har været forfærdelige, og i den situation mener jeg, at befolkningen skal have tillid til, at uanset at det ser rigtig svært ud og målingerne svigter, så sidder jeg ikke som statsminister og får ondt i maven. Jeg træffer de beslutninger, jeg mener, er afgørende for Danmark,« siger Thorning.

Hun var på brandstationen sat i stævne af ansvarshavende chefredaktør på Fyns Amts Avis, Troels Mylenberg, der gerne ville vide, om statsministeren er enig i kritikken af, at den røde regering har brugt lige vel mange klassiske blå redskaber fra den store politiske værktøjskasse.

»Der er mange, der har haft interesse i at beskrive vores politik som blå, men det gør den jo ikke blå,« siger Thorning, der samtidig slår fast, at politikken heller ikke har været så rød, som den kunne have været:

»Det har ikke været blodrødt, for vi er et midterparti, der tager ansvar. Og jeg tror, der er rigtig mange danskere, der har det godt med, at Danmark styres inde fra midten af dansk politik.«