Sundhedsminister får næse efter samråd: »Helt klart mit ansvar«

I et samråd torsdag eftermiddag erkendte sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at han burde have informeret Folketinget om risikoen for, at coronamutationer i mink kunne svække kommende vacciner. Enhedslisten vil nu give ministeren en såkaldt næse i sagen.

 
3. december var sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kaldt i samråd om håndteringen af covid-19 og cluster-5 mutationen i mink. Nu får ministeren en politisk næse. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Geertsen. Fold sammen
Læs mere

Sundhedsminister Magnus Heunicke får en politisk næse, fordi han ikke advarede Folketinget om, at coronavirus hos mink kunne true en kommende vaccine.

Det bekræfter Peder Hvelplund, Enhedslistens sundhedsordfører, over for Ritzau efter torsdagens samråd.

Næsen skyldes, at ministeren ikke straks orienterede Folketinget og covid-19-følgegruppen, der består af samtlige sundhedsordførere, da han 22. september blev orienteret om indholdet af et notat fra Statens Serum Institut. Notatet gjorde det klart, at mutationer af virus kunne spænde ben for kommende coronavacciner.

Det politiske flertal bag næsen er Enhedslisten og blå blok, skriver Ritzau. Næsen, altså kritikken, får imidlertid ingen konsekvenser for Heunicke. Han bliver ikke væltet, lyder det fra Enhedslisten.

Information afdækkede i sidste uge, at Magnus Heunicke – ligesom tidligere fødevareminister Mogens Jensen – allerede 22. september blev advaret af sundhedsmyndighederne om, at der var sket mutationer i mink i »den del af virus, som en lang række internationale vaccinekandidater er rettet imod«.

I flere uger tilbageholdt Magnus Heunicke imidlertid den viden for Folketinget, mens smitten på landets minkfarme udviklede sig kraftigt.

»Helt klart mit ansvar«

Og det beklagede Magnus Heunicke altså i samrådet.

»Er det ministerens hovedansvar at orientere Folketingets covid-19-følgegruppe? Helt sikkert. Ja, det er helt klart mit ansvar,« sagde Magnus Heunicke på samrådet.

Covid-19-følgegruppen blev først advaret om risikoen på et møde 9. oktober.

Det var først 12. oktober, at den brede offentlighed fik kendskab til risikoen for, at mutationer fra mink kan svække effekten af en kommende vaccine. Det kom frem, da Mogens Jensen i et interview med TV Midtvest fortalte, at det var en del af baggrunden for, at regeringen 1. oktober havde besluttet at aflive smittede minkbesætninger.

Næsen til Heunicke er anden gang, at minksagen får konsekvenser for ministre i regeringen. For to uger siden valgte fødevareminister Mogens Jensen (S) at træde tilbage efter, at det var kommet frem, at regeringen ikke havde hjemmel til at aflive alle landets mink.

Næse nummer to

Regeringens beslutning om at aflive alle mink blev annonceret af statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde 4. november.

Formelt modtager Heunicke først næsen i næste uge i forbindelse med et udvalgsmøde i Sundhedsudvalget, oplyser Hvelplund.

Heunicke fik også en næse i juni. Det var i forbindelse med, at Danmark havde tilbudt Italien nogle forældede respiratorer, som viste sig uegnede til behandling af coronapatienter. Forsvarsminister Trine Bramsen (S) og udenrigsminister Jeppe Kofod (S) fik også en næse for den sag.

Magnus Heunicke kan i øvrigt se frem til at blive indkaldt til et nyt samråd. Enhedslistens Peder Hvelplund gjorde på torsdagens samråd opmærksom på, at sundhedsudvalget stadig mangler at få ministerens forklaring på, hvorfor strategien for håndtering af coronasmittede mink i juni blev ændret fra en såkaldt forsigtighedsstrategi til en såkaldt inddæmningsstrategi.