Mogens Jensen trækker sig som minister

Fødevareminister Mogens Jensen har netop meddelt DR, at han trækker sig som minister. Det sker efter flere ugers stormvejr om regeringens ulovlige ordre om at slå alle mink ihjel.

Fødevareminister Mogens Jensen har nu meddelt sin afgang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Mogens Jensen (S) trækker sig fra posten som fødevareminister. Det meddeler han i et interview med DR Nyheder.

»Det er klart, at det er helt nødvendigt for mig at have tillid fra Folketingets partier i i forhold til at udøve mit erhverv. Det er min vurdering, at jeg ikke længere har den fornødne opbakning blandt Folketingets partier,« siger Mogens Jensen til DR.

Det er beslutningen om at aflive samtlige mink i Danmark uden først at sikre, der var et lovgrundlag på plads, der nu kommer til at koste Mogens Jensen (S) posten som fødevareminister.

»Det har jeg tidligere beklaget. Det beklager jeg igen. Og det tager jeg ansvaret for. Særligt beklager jeg det over for de mange minkavlere, som står i en svær situation,« siger Mogens Jensen til DR.

Fødevareministeriet bekræfter i en pressemeddelelse, at Mogens Jensen trækker sig.

»Mogens Jensen har med øjeblikkelig virkning valgt at udtræde af regeringen. De seneste uger er fødevareminister Mogens Jensen blevet kritiseret for sin håndtering af Covid-19-smitten blandt danske minkbesætninger, og han vælger nu at træde tilbage som minister,« skriver ministeriet.

Mogens Jensen trækker sig samme dag som offentliggørelsen af den længe ventede redegørelse om, hvordan det kunne gå til, at regeringen i forrige uge kunne beordre samtlige landets mink aflivet uden lovhjemmel.

Den fornødne tillid er væk

I et opslag på Facebook skriver Mogens Jensen selv følgende om sin exit:

»For at jeg som minister skal kunne varetage mit hverv, er det afgørende, at jeg har den fornødne tillid i Folketinget. Ikke mindst i en situation, hvor mit ministerium står over for den store opgave, det er at sikre en grøn klimaomstilling af dansk landbrug,« skriver Mogens Jensen og tilføjer:

»Da jeg har den klare vurdering, at jeg ikke længere har den tilstrækkelige opbakning blandt et flertal af Folketingets partier, har jeg i dag meddelt Statsministeren, at jeg udtræder af regeringen.«

Regeringens ulovlige ordre blev givet på et pressemøde 4. november af statsminister Mette Frederiksen (S). Fire dage senere, søndag 8. november, kom det så frem, at der ikke var lovhjemmel bag ordren. Alligevel fortsatte aflivningerne af mink.

Enhedslisten, der har været hård i sin kritik af Mogens Jensen, siger om ministerens afgang:

»Vi har kunnet konstatere, at Mogens Jensen har trukket sig, og det synes jeg er en fornuftig og klog beslutning. Vi har haft alvorlige bekymringer i forhold til hans håndtering af hele sagen. Især det at der har været meget alvorlige sundhedsfaglige advarsler, som han har siddet overhørig, og da han reagerer, da de havner på hans bord, reagerer han alt for sent, og han orienterer ikke Folketinget. Det er klart, at det er alvorlige kritikpunkter,« siger Enhedslistens Peder Hvelplund.

Enhedslisten var ikke kun utilfreds med den manglende lovhjemmel om at aflive alle mink i Danmark. Partiet har også kritiseret, at ministeren og regeringen har handlet for langsomt i forhold til den coronavirus, der har muteret blandt mink, og som har spredt sig til mennesker.

Under et samråd tirsdag om sagen kom det frem, at Mogens Jensen i stedet for at stoppe den ulovlige ordre søndag morgen 8. november gav sig til at ringe rundt til Folketingets øvrige partier for at samle opbakning til at fortsætte med aflivningerne.

Regeringens ageren uden lovhjemmel har udløst massiv kritik, og det har også regeringens strategi i forhold til at begrænse coronasmitten på de danske minkfarme. Begge dele har Miljø- og Fødevareministeriet udarbejdet redegørelser for, som ventes offentliggjort i dag.