Statsministeren vil købe overskydende vacciner fra Israel – Enhedslisten kalder det betænkeligt og har et minimumskrav

Statsministeren vil købe overskydende vacciner fra Israel, men Enhedslisten mener, at landet først bør få vaccineret det palæstinensiske mindretal. Fra den israelske ambassade lyder det imidlertid, at det allerede sker.

Peder Hvelplund (EL) mener ikke, at man bør købe vacciner fra Israel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Indtil videre har Danmark fået alle sine coronavacciner gennem samarbejdet med EU, og sådan skal det fortsat være, lyder det fra Statsministeriet. Alligevel flyver statsminister Mette Frederiksen (S) torsdag til Israel for at stable et samarbejde med Israel på benene.

Mere end halvdelen af den israelske befolkning har nemlig fået første stik med en coronavaccine, og det placerer landet som den absolutte verdensetter, når det gælder national udrulning af en vaccine, og det vil statsministeren altså gerne lære af.

Mette Frederiksen har ligeledes mandag sagt til TV 2, at hvis Israel har overskydende vacciner, er hun mere end villig til at købe så mange som muligt og få dem fragtet til Danmark.

Men hos Enhedslisten vækker den idé ikke megen begejstring, siger partiets coronaordfører, Peder Hvelplund.

»Det er betænkeligt, at man vil købe vacciner fra et land som Israel, der ikke har en plan for, hvordan den palæstinensiske befolkning i Israel skal vaccineres. Der bør det som minimum være et krav, at den palæstinensiske befolkning også bliver tilbudt vaccine, før vi begynder at købe vacciner derfra,« siger Peder Hvelplund.

I flere internationale medier har der været kritik af, at Israel ikke har tilbudt vacciner til landets palæstinensiske mindretal i samme grad som til den israelske del af befolkningen. Og det er altså også derfor, Peder Hvelplund mener, at Danmark ikke bør købe vacciner fra Israel, såfremt det bliver muligt.

»Vi skal naturligvis sikre os, at vi får den danske befolkning vaccineret så hurtigt som muligt, men vi bliver nødt til at sikre os, at der bliver en global fordeling af vacciner. Og når Israel ikke stiller vacciner til rådighed for den palæstinensiske befolkning, er det ikke rimeligt, at de skal miste den mulighed, for at vi kan få flere vaccinedoser til Danmark,« siger Peder Hvelplund:

»Og vi må jo bare konstatere, at den palæstinensiske befolkning ikke bliver tilbudt vacciner nok, som det er i dag.«

Ambassade afviser

Fra den israelske ambassade i Danmark kan man imidlertid »blankt afvise«, at palæstinensere, der bor i Israel, ikke skulle være omfattet af landets vaccinationsprogram, siger talsmand for ambassaden David Jano.

»Alle borgere i Israel, om det er jøder, muslimer eller kristne, og også dem, der bor i Østjerusalem, er med i den nationale vaccinekampagne. Der bliver ikke skelnet mellem folk,« siger David Jano.

Der har også været kritik af, at palæstinensere, der lever i områder, der er besat af Israel, ikke er blevet vaccineret. Men det er ikke Israels opgave, lyder det fra ambassaden.

»Hvad angår vaccineudrulningen i de palæstinensiske områder, er det Israels holdning, at det er et spørgsmål, som de palæstinensiske selvstyremyndigheder selv skal varetage. Det er ikke Israels ansvar at vaccinere borgere i det palæstinensiske selvstyre,« siger David Jano.

De besatte områder bliver nemlig ikke formelt af Israel anset som værende en del af Israel.

Berlingske arbejder på at få en kommentar fra Statsministeriet.