Sass: Danmark er på »mistanke-liste«

Regeringens hovsa-politik er skyld i, at EU-kommissionen nu vil gå den danske toldkontrol endnu mere i sømmene, mener S. »Jeg tager det afslappet,« siger Venstres gruppeformand.

Grænsekontrollen har indtil videre ikke haft held med de store gevinster. Men det er måske også en slags succes. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU-kommissionen fik ikke de ønskede svar om den danske toldkontrol ved besøget i Danmark i sidste uge og varsler mere kontrol. Det skyldes ifølge Socialdemokraterne, at »det er noget rod, det regeringen har kørende«.

- Det demonstrerer, at hvis man laver hovsa-politik og indfører ting uden at have undersøgt det hele ordentlig, så ender man i den slags pinlige situationer for et land, siger politiske ordfører for det største oppositionsparti, Henrik Sass Lars (S).

Det er i dag kommet frem, at EU-kommissionen, der i torsdags havde en delegation til at besøge de danske grænser ved Øresundsbroen og Frøslev, mener, at de svar, Danmark har givet, ikke er fyldestgørende.

EU-kommissær for indre anliggender, Cecilia Malmström, varsler derfor ifølge Ritzau øget overvågning og muligvis nye kontrolbesøg.

Det tolker Henrik Sass Larsen som mistillid mellem den danske regering og EU-kommissionen.

- Det er ikke godt for et land, hvis vi pludselig er kommet på en eller anden mistanke-liste, hvor vi skal kigges efter i kortene, og det skal kontrolleres, om vi nu overholder det, vi har skrevet under på, siger han.

V: Tager det afslappet

Hos Venstre tager man dog den ny melding fra kommissionen med ro.

- Jeg tager det ganske roligt. Det er klart, at med den politiske opmærksomhed, der har været omkring det, så vil man fra EU gerne være sikre på, at man træffer den rigtige beslutning. Hvis det kræver nogle flere spørgsmål og nogle uddybede svar, så leverer vi gerne det, siger gruppeformand Kristian Jensen.

Han finder det dog pudsigt, at det lige netop er den svenske kommissær Cecilia Malmström, der stiller spørgsmålstegn ved berettigelsen af den danske kontrol.

- Det er pudsigt, at det er en svensk kommissær, der stiller os det spørgsmål set i lyset af, hvor tit vi oplever, at der står svenske toldere på deres side af Øresundsbroen, siger han.

Kristian Jensen slår endnu engang fast, at regeringen vil overholde Schengen-aftalen i forbindelse med grænsekontrollen, og at Danmark vil svare på alle de spørgsmål, som kommissionen måtte have:

- Jeg synes egentlig, at vores budskab har været ganske klart. Det her er et spørgsmål om at stoppe illegale varer og illegal transport af smulergods. Hvis vi ikke har sagt det tydeligt nok første gang, så siger vi det gerne igen, og det vil vi blive ved med, indtil vi har en aftale med EU-kommissionen.

INFOshop: Rejseguide: Se her hvis turen går til Kreta