Peter Hummelgaard bekræfter økonomisk tilknytning til 3F Kastrup: Har fået penge til valgkamp, pølser, sodavand og fadøl

Den nytiltrådte beskæftigelsesminister er gennem ugen kommet i vælten for sin tilknytning til 3F Kastrup, selv om han aldrig har benægtet relationen. Berlingske kan bekræfte, at der er tale om mere end en social relation. Hummelgaard har flere gange fået penge fra 3F-afdelingen i Kastrup.

De kortest uddannede og lavestlønnedes vilkår fremgår som en af mærkesagerne på Peter Hummelgaards egen hjemmeside. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I løbet af ugen er der blevet sat spørgsmålstegn ved, om den nyligt tiltrådte beskæftigelsesminister, Peter Hummelgaard (S), har en lidt for tæt relation til 3F Kastrup. Selve relationen har ministeren dog på intet tidspunkt lagt skjul på.

Han har deltaget i mange arrangementer og er fast inventar til afdelingens 1. maj, men han var hurtig til at lægge afstand til de bøllemetoder, som foreningen tyede til helt oppe på næstformandsniveau, som det fremgår af en lydfil med trusler mod en ansat i SAS.

Tidligere erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) har på sin Facebook-profil sat spørgsmålstegn ved, om Peter Hummelgaard, der selv har arbejdet i 3F – ligesom hans far ifølge ministerens egen hjemmeside var »kuffertslæber« i netop Kastrup – også har en økonomisk relation til fagforeningen.

Hvilket Hummelgaard nu kan bekræfte over for Berlingske:

»Jeg kan oplyse, at 3F Kastrup lagde lokaler til en sangaften med Poul Nyrup og mig i juni i år i forbindelse med valgkampen. I den sammenhæng betalte afdelingen for pølser, sodavand og fadøl ved arrangementet. I forbindelse med valgkampen i 2015 modtog jeg 12.000 kroner fra 3F Kastrup,« skriver Peter Hummelgaard i et skriftligt svar til Berlingske.

Du kan se video fra sangaftenen med Hummelgaard og Poul Nyrup i 3F Kastrups lokaler her.

Herefter understreger han endnu en gang sin afstandtagen til den offentliggjorte lydoptagelse samt de metoder, der er blevet kaldt »mafialignende«, som lydbidden løfter sløret for.

Om 3Fs forventninger om gengældelse for den økonomiske hjælp, har Peter Hummelgaard tidligere udtalt følgende til en bog:

»Forventningen er, at jeg lægger øre til de dagsordner, de har, uden at det er angivet nærmere specifikt, og at jeg stiller op, når de inviterer til noget,« sagde han i bogen »Skjulte penge – magt, partistøtte og lobbyisme i dansk politik«, skrevet af de to politiske journalister Carl Emil Arnfred og Chris Kjær Jessen.

Ministeren skal i samråd

Beskæftigelsesministeren kan nu se frem til et samråd, som han oven på 3F Kastrups manglende accept af  foreningsfrihed er blevet indkaldt til af Venstre, de Konservative og Liberal Alliance, skriver DR.

Den medarbejder, som to medlemmer fra 3F Kastrup forsøger at hverve i lydfilen, er medlem af ingeniørernes fagforening, IDA. Hans kolleger, hvoraf den ene har fået en skriftlig påtale af SAS efter episoden, så dog helst, at han rettede sig efter »jungleloven« og organiserede sig samme sted som dem selv.

Et synspunkt, som ministeren i går udtrykte forståelse for over for DR:

»Jeg har fuld forståelse for, at nogle af dem, der er med til at oppebære og betale ind til det fællesskab, der sikrer en god overenskomst og arbejdsvilkår, kan blive irriteret over kolleger, der ikke også vil bidrage til fællesskabet. Men at overbevise dem med trusler og tvang – det er ikke en god idé,« siger Peter Hummelgaard til DR.

Han afviser over for DR at gå ind i sagen som minister, da det i Danmark ikke er sædvane, at en minister blander sig i faglige konflikter på arbejdsmarkedet. Det ville dog ikke være første gang, at Peter Hummelgaard fra Folketinget blander sig i en faglig konflikt.

Kontaktede minister om 3F-sag

Tilbage i september 2017 kontaktede Peter Hummelgaard den daværende justitsminister, Søren Pape Poulsen (K). Det bundede i en faglig konflikt hos 3F Kastrup, hvor SAS havde fyret ti medarbejdere med en vejledning fra Justitsministeriet i hånden, skriver TV 2.

Efter at sagen var afsluttet med et forlig mellem SAS og 3F, skrev Peter Hummelgaard på Facebook, at man i sit hverv som politiker kunne »være heldig at have spillet en lille rolle i sager, som er åbenlyst uretfærdige. Det er tilfældet med denne her sag ude fra lufthavnen i Kastrup, hvor bagageportører urimeligt blev opsagt«. Hvorefter han sluttede af med at ønske tillidsfolkene tillykke med en »stærk indsats«.

Peter Hummelgaard mener ikke, at man kan sammenligne de to sager, da han af TV 2 bliver spurgt om sit engagement i den faglige konflikt, som 3F Kastrup havde med SAS i 2017.

»I den sag, du henviser til, handler det om, hvordan man som arbejdsgiver skal fortolke en bekendtgørelse, der var udstedt af Justitsministeriet. Det var i øvrigt en sag, hvor vi også fik justitsminister Søren Pape Poulsens hjælp. Så det var jo ikke at blande sig i nogen faglig konflikt. Det handlede om fortolkning af bekendtgørelser,« siger Peter Hummelgaard til TV 2.