Ny handlingsplan skal øge tryghed og trivsel hos LGBT-personer

Der er brug for handling for at sikre LGBT-personers rettigheder i Danmark og globalt, siger minister.

Ligestillingsminister Trine Bramsen (S), ligestillingsordfører Pernille Skipper (EL), ligestillingsordfører Astrid Carøe (SF) og ligestillingsordfører Samira Nawa (RV) præsenterer LGBT+ handlingsplanen for 2022-2025 Plads til forskellighed i fællesskabet mandag. Philip Davali/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal være muligt at dele forældreorlov i lgbt+-familier. Det skal være muligt at tildele et nyt personnummer til mindreårige. Og politiet skal have mere viden om hadforbrydelser.

Det er nogle af de i alt 39 initiativer, som en ny handlingsplan, der skal styrke lgbt+-familiers rettigheder, indeholder.

Handlingsplanen blev mandag præsenteret ved et pressemøde og falder under årets Pride i København, som begyndte lørdag.

»Prideugen handler om mere end flotte farver. Den handler også om politik, og at vi holder fast i de rettigheder og den tolerance, som vi har og skal blive ved med at udvikle.«

»Vi skylder de her mennesker at sikre gode og fair rettigheder. Vi har desværre for stor mistrivsel i LGBT-miljøet og for meget vold i parholdene. Vi oplever, at der er for lidt tolerance,« siger Trine Bramsen (S).

Lgbt er en forkortelse for Lesbian (lesbisk), Gay (homoseksuel mand), Bisexual (biseksuel) og Transgender (transkønnet).

Det afsluttende + dækker over, at der er tale om en mangfoldig gruppe af ikke-heteroseksuelle og af personer, der ikke identificerer sig med det køn, de har fået.

Regeringen afsatte sammen med SF, De Radikale, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne i finansloven for i år 24,8 millioner kroner til at finansiere handlingsplanen.

Handlingsplanen fokuserer på børn, unge og lgbt+-familier. Blandt andet står der i handlingsplanen, at medfaderskab skal anerkendes i forbindelse med barnets fødsel.

Det betyder, at familier med to fædre ligestilles med familier med to mødre eller med en far og en mor. Sådan er det ikke i dag, men det er et stort flertal i Folketinget med et beslutningsforslag blevet enige om skal ændres.

Med handlingsplanen skal der også sættes ind over for partnervold, seksuelle overgreb og had mod lgbt+-personer.

Der skal også med en national handlingsplan arbejdes på at eliminere hiv i Danmark.

Handlingsplanen kommer i kølvandet på, at det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd, Vive, sidste uge udkom med en rapport om LGBT-personers levevilkår i Danmark.

Rapporten viste blandt andet, at biseksuelle personer tager mere medicin mod psykiske lidelser, oftere dropper ud af uddannelser og har flere økonomiske problemer.

/ritzau/