Ministre på pressemøde: Derfor ændrer regeringen kurs og vil hente tre mødre og deres børn hjem fra Syrien

Efter politisk pres foretager regeringen en kovending og vil nu arbejde for, at tre mødre og deres børn hentes hjem til Danmark fra fangelejre i Syrien.

 
Pressemøde om afslutningen af Task Force Evakuerings arbejde tirsdag den 18. maj 2021. -August Bang Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter stort politisk pres vælger regeringen at ændre holdning i sagen om de danske mødre og børn, der sidder i fangelejre i Syrien.

Regeringen vil nu arbejde for at hente tre danske mødre og deres i alt 14 børn hjem til Danmark.

Det oplyste udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) tirsdag aften på et pressemøde i Udenrigsministeriet i København sammen med socialminister Astrid Krag (S) samt PET-chef Finn Borch Andersen.

»Vi ser en forværret sikkerhedssituation i lejrene, og der er usikkerhed om, hvor længe kurderne ønsker at tilbageholde kvinderne, så der er risiko for, at kvinderne kommer på fri fod og bevæger sig mod Danmark. Og når de først står her, kan vi ikke nægte dem indrejse og ophold, fordi de er danske statsborgere,« sagde Nick Hækkerup på pressemødet.

Berlingske kunne tidligere tirsdag fortælle om hovedkonklusionerne i regeringens nye kurs i kølvandet på den særlige taskforce, der har haft til opgave at afklare, hvorvidt det er muligt at hjemtage danske børn fra de syriske lejre uden deres mødre.

Derudover ønsker regeringen at tilbyde at hjemtage yderligere fem børn med dansk tilknytning. Det vil kræve, at mødrene giver samtykke til det, hvilket de ikke har gjort.

Også de kurdiske myndigheder skal i givet fald indvilge i at adskille børnene fra deres mødre.

»Det er forældrenes ansvar at tage ned og kæmpe for en terrorstat,« sagde Jeppe Kofod.

Regeringen har længe været presset af sine støttepartier, De Radikale, SF og Enhedslisten for at hjemtage børnene og mødrene fra fangelejrene al-Hoj og al-Roj.

De tre mødre, der nu planlægges at skulle hentes hjem, har alle dansk statsborgerskab.

Radikaliserende faktor

Det er vurderingen fra Politiets Efterretningstjeneste (PET), at de 14 børn i sig selv kan komme til at udgøre en reel terrortrussel mod Danmark, hvis man lader dem sidde i lejrene.

Det er samtidig ifølge PET sandsynligt, at de tre mødre vil kunne fungere som »en radikaliserende faktor i det islamistiske miljø« i Danmark, hvis de vender hjem. Så længe kvinderne opholder sig i lejrene er deres påvirkningskraft over for personer i Danmark begrænset, vurderer efterretningstjenesten ifølge Berlingskes oplysninger.

Den sikkerhedsmæssige fordel på kort sigt ved at lade de pågældende kvinder sidde i lejrene skal imidlertid ifølge vurderingen afvejes af, hvad der menes at være en mere langsigtet og mere alvorlig trussel fra såvel børnene som deres mødre, hvis de forbliver i lejrene og på et senere tidspunkt måtte komme til Danmark.

Ud fra en samlet vurderingen er det derfor nu planen at hente de tre mødre til Danmark sammen med deres børn.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har ellers gentagne gange kategorisk afvist at hente mødrene hjem, da de ifølge statsministeren har »vendt Danmark ryggen« ved at tage til Islamisk Stats kalifat.

»Det, vi har sagt, er, at vi gerne vil hjælpe børnene. Det kan vi ikke uden mødrene, lyder det fra taskforcen. Derfor har vi fået PET til at vurdere, hvad der var bedst for Danmarks sikkerhed,« sagde Nick Hækkerup:

»PET siger til os, at konkret vurderet i den her situation er det vores råd at tage de tre kvinder med dansk statsborgerskab og deres børn hjem.«

Regeringen peger i den forbindelse på en samlet risikovurdering fra PET. Ifølge efterretningstjenesten er sikkerhedssituationen forværret. Derudover er det ifølge PET usikkert, om lejrene vil bestå i fremtiden, ligesom det er usikkert, om kvinderne og børnene vil blive løsladt, hvorefter de kan vende ukontrolleret tilbage til Danmark.

»Vil du helst have alle hjem nu, eller skal man for at sige det kynisk lade dem blive dernede? Den vurdering har vi lavet og vurderet, at det er farligere at lade dem blive dernede,« sagde PET-chef Finn Borch Andersen.

De tre mødre med dansk statsborgerskab skal dog ikke forvente en varm velkomst, hvis de vil tilbage, understreger justitsministeren.

»De skal stå til ansvar for deres handlinger, og de vil blive forsøgt varetægtsfængslet, så snart de sætter deres fødder på dansk jord,« siger Nick Hækkerup.

Det er angiveligt Rigsadvokatens vurdering, at kvinderne kan se frem til en fængselsstraf på tre til fem år.

Den sundhedsfaglige anbefaling

Alle de 19 børn bør ud fra sundhedsfaglige anbefalinger blive hjemtaget til Danmark, ifølge taskforcens vurdering.

Samtlige børn, der er blevet undersøgt af udsendte danske læger med speciale i børnesygdomme og børnepsykiatri udviser symptomer på angst – herunder angst for at blive adskilt fra deres mødre og søskende.

Alle de tilsete børn vurderes ligeledes at være i en væsentlig risiko for forværring af deres mentale tilstand. Desuden lider flere af børnene af underernæring.

Baseret på de sundhedsfaglige anbefalinger er det derfor taskforcens vurdering, at alle undersøgte børn bør evakueres, og at evakueringen bør ske sammen med deres mødre og søskende.

Det er dog imidlertid regeringens hensigt at lade de resterende tre mødre blive i de kurdiskkontrollerede fangelejre i det nordøstlige Syrien.

Disse tre mødre har alle fået frataget deres danske statsborgerskab administrativt, og de anses af regeringen ikke for at være en forpligtelse for de danske myndigheder.

I marts nedsatte et bredt flertal i Folketinget en taskforce med navnet Task Force Evakuering til at komme med anbefalinger til, hvad der skulle ske med mødrene og deres børn.

Taskforcens anbefalinger har indgået i regeringens vurdering, herunder en sikkerhedsvurdering fra Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Hos Venstre – der er en del af den politiske aftale bag taskforcen – forholder man sig stærkt kritisk til regeringens udmelding.

»Vi synes, at det er dybt problematisk. Man kunne godt få den tanke, at der er nogle støttepartier, der har presset regeringen til at føre en anden flygtningepolitik. Derfor foretager man den her dybt dramatiske kovending,« siger indfødsretsordfører Morten Dahlin.

Enhedslisten glæder sig over udsigten til, at nogle mødre og børn kan være på vej til Danmark, men partiet ønsker alle danske børn hjem fra Syrien.

»Det her er endnu ikke slut for Enhedslisten. Vi stopper ikke med at slås, før alle danske børn er hjemme. Vi kan ikke være bekendt at efterlade nogen i helvedes forgård i Syrien,« siger partiets retsordfører Rosa Lund.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl vil nu indkalde statsminister Mette Frederiksen til hasteforespørgsel i Folketinget om sagen.

Regeringen er ifølge Berlingskes oplysninger indstillet på at foretage hjemtagelsen af de tre mødre med dansk statsborgerskab og deres 14 børn uden en politiske aftale med de øvrige partier bag taskforcen.