Få et overblik over situationen med de danske børn i de kurdiskkontrollerede fangelejre al-Roj og al-Hol

I øjeblikket er 19 danske børn i to fangelejre i det nordøstlige Syrien centrale figurer i en stadig mere intens debat. For hvad skal der ske med børnene, hvis mødre rejste fra Danmark til Syrien for at blive en del af Islamisk Stat? Og skal mødrene følge med, hvis børnene evakueres til Danmark? Berlingske har forsøgt at samle et overblik over situationen her.

 
Få et overblik over sagen med de danske børn i Syrien her. Fold sammen
Læs mere

19 danske børn og deres seks mødre opholder sig i de to lejre, al-Roj og al-Hol, i det nordøstlige Syrien. Det gør de, efter mødrene er rejst til Syrien for enten aktivt at slutte sig til Islamisk Stat (IS) – eller i hvert fald er endt hos terrororganisationen.

Særligt børnene er blevet centrale figurer i den offentlige debat, der har kredset om spørgsmålet: Skal Danmark hente børnene hjem?

Tidligere har den danske regering været afvisende over for at hjælpe børnene, hvis forældre, som regeringen har udtrykt flere gange, »har vendt Danmark ryggen«.

Men onsdag den 7. april kunne udenrigsminister Jeppe Kofod (S) præsentere et flertal af Folketingets partier bag aftalen om den hurtigtarbejdende »Task Force Evakuering« for en opgavebeskrivelse, et såkaldt kommissorium, hvorefter det skal undersøges, hvorvidt det er muligt at evakuere de danske børn, der sidder i to fangelejre i det nordøstlige Syrien.

Evakueringen skal ifølge opgavebeskrivelsen ske uden at hjemtage børnenes forældre.

Berlingske har forsøgt at samle et overblik i videoen ovenfor.