Enhedslisten vil have alle 19 børn hjem fra Syrien

Enhedslisten er ikke tilfredse, selv om regeringen vil hente børn og nogle mødre hjem fra fangelejre.

Rosa Lund (Ø) ankommer til samråd. Justitsminister Nick Hækkerup (S) er kaldt i samråd om PET's trusselvurdering af danske børn i Syrien tirsdag den 11. maj 2021. Ministeren skal blandt andet redegøre for, om han har overholdt sin sandhedspligt over for Folketinget ved samrådet 6. september 2019 om syrienskrigere med dansk statsborgerskab, og hvorfor han ikke indviede Folketinget i sin viden på det pågældende tidspunkt om PET's trusselvurdering af danske børn i Syrien. (Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Det er en sejr, at regeringen nu vil arbejde for at hente børn og nogle af deres mødre hjem fra Syrien.

Men det er ikke nok, før alle børnene er kommet hjem.

Det mener Enhedslisten, der har været de måske hårdeste kritikere af regeringens ageren i sagen om mødre og deres børn med enten dansk statsborgerskab eller dansk tilknytning, der lever i fangelejre i Syrien under problematiske forhold.

»Det her er endnu ikke slut for Enhedslisten. Vi stopper ikke med at slås, før alle danske børn er hjemme. Vi kan ikke være bekendt at efterlade nogen i helvedes forgård i Syrien«, siger retsordfører Rosa Lund (EL) i en skriftlig kommentar.

»Børnene i de syriske fangelejre lider både stor psykisk og fysisk overlast. De lider af angst og underernæring, og derfor skal de alle sammen hurtigst muligt hjem.

»De fem børn, som bliver efterladt i Syrien, har akkurat lige så meget brug for beskyttelse, som de 14 børn, som nu bliver hentet hjem, har,« siger hun.

Regeringen har tirsdag aften på et pressemøde meldt ud, at den modsat tidligere udmeldinger nu vil arbejde for at hente i alt 19 børn og tre mødre hjem fra fangelejrene, hvor børnene vurderes til at være i fare for at blive radikaliseret af Islamisk Stat.

De tre kvinder, som er danske statsborgere, er mødre til i alt 14 af børnene.

De sidste fem børn vil regeringen kun evakuere uden deres i alt tre mødre, som kun har tilknytning til Danmark, men ikke er danske statsborgere nu.

Det vil derfor kræve mødrenes samtykke, at børnene kan komme til Danmark uden dem, og det har mødrene ikke givet.

Derfor kommer de fem børn ikke til Danmark i denne omgang.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har tidligere kategorisk afvist, at det kunne blive aktuelt at hente børnene hjem, fordi deres mødre havde vendt sig mod Danmark ved at tilslutte sig Islamisk Stat.

SF-formand Pia Olsen Dyhr undrer sig over regeringens hidtidige holdning i sagen.

»Vi kan ikke overlade danske børn til daglige lidelser og traumer. Danske børn er Danmarks ansvar – ikke kurdernes.«

»Derfor må jeg være ærlig at sige, at jeg ikke rigtigt forstår, hvorfor Socialdemokratiet har været så stædige i den her sag«, siger hun i en skriftlig kommentar.

Det kan tage lang tid at få hentet børnene hjem.

»Det kan blive et sejt træk. Vi ved fra Finland og andre lande, der gør ligesom Danmark, at det ikke altid er nogen enkel proces at få børnene hjem«, siger Pia Olsen Dyhr.

»Så det er ikke sikkert, det bliver lige med det samme. Så meget desto vigtigere er det, at vi nu har regeringens ord for, at det er det mål, man arbejder frem imod hvert eneste sekund fra nu af«, siger hun.

/ritzau/