Minister: Ny skatteaftale skal få folk væk fra kontanthjælp

Antallet af kontanthjælpsmodtagere er faldet med over 16.000 siden april sidste år, viser nye tal.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) glæder sig over, at færre og færre personer er på kontanthjælp. Scanpix/Martin Sylvest Fold sammen
Læs mere

Færre og færre personer er på kontanthjælp, uddannelseshjælp og integrationsydelse.

Det viser nye tal fra Beskæftigelsesministeriet.

I perioden fra april 2016 til august 2017 er antallet af personer i kontanthjælpssystemet faldet med 16.200 fuldtidspersoner.

Til sammenligning var tallet fra april sidste år til januar 2017 8200 fuldtidspersoner.

Udviklingen glæder beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), som regner med yderligere fald.

»Jeg har en god fornemmelse for, at disse tal bliver meget bedre, når vi går ind i 2018. Der er ikke noget, som tyder på, at vi ikke ser et fortsat fald,« siger ministeren.

»Derfor forventer jeg også, at vi i løbet af 2018 kommer op på et tal,« der hedder, at 20.000 mennesker fra april 2016 og frem til slutning af 2017 og begyndelsen af 2018 er gået fra passiv overførsel til at være på arbejdsmarkedet eller i uddannelse.

I øjeblikket er regeringen og Dansk Folkeparti ved at forhandle en skatteaftale. Den er vigtig, mener Troels Lund Poulsen.

»Vi skal fortsat sikre, at det bedre kan betale sig at arbejde. Derfor arbejder vi også på at få lavet en skatteaftale, så dem med de laveste indkomster får en større tilskyndelse til at arbejde,« siger han.

To faktorer spiller ind i udviklingen, mener Troels Lund Poulsen.

»Først og fremmest går det godt i Danmark og uden for Danmark. Det økonomiske opsving bider sig fast. Den anden forklaring er, at vi har gjort det mere attraktivt at gå fra passiv overførsel og ind på arbejdsmarkedet.«

»225-timers-reglen og kontanthjælpsloftet er også med til at sikre, at der er en større tilskyndelse til at være på arbejdsmarkedet frem for at stå uden for.«

»Vi skal være glade, for jo flere mennesker der bidrager, desto bedre for dansk økonomi,« siger ministeren.

Kontanthjælpsloftet sætter en grænse for, hvor meget man kan modtage i offentlige ydelser. Hvis de samlede ydelser overstiger loftet, bliver der skåret i boligstøtte og såkaldt særlig støtte.

225-timers-reglen betyder, at alle kontanthjælpsmodtagere, der kan arbejde, skal have mindst 225 timers arbejde i løbet af et år for ikke at blive skåret i ydelserne.

/ritzau/